Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Házimozi a PC-n 1.

Ezen írás azoknak szól, akik szeretnének belépni a digitális házimozi világába, de nem akarnak, vagy nem áll módjukban egy vagyont elkölteni erre.

Ezen írás azoknak szól, akik szeretnének belépni a digitális házimozi világába, de nem akarnak, vagy nem áll módjukban egy vagyont elkölteni erre. Cikkünkben a számítógépes házimozi megoldásokat foglalunk össze az egyszerűbbtől a már-már profi rendszerig.

A kérdés adott: lehet-e olyan összegből komplett rendszert összeállítani, amelyből esetenként egy házimozi komponest (DVD lejátszó, erősítő...) sem lehet megvásárolni?
Abban az esetben, ha rendelkezünk egy számítógéppel a válasz: igen. Természetesen nem várható el az a kiemelkedő minőség, amit egy jól összeállított AV rendszer nyújt, de kezdőrendszernek az alábbiakban leírtak mindegyike megállja a helyét.

DVD meghajtók

Minden összeállítás alapeleme a DVD drive, enélkül ugyanis nem fog működni a dolog.
A DVD meghajtók a DVD film, DVD-ROM, CD audio, CD-ROM, írható/újraírható CD, VideoCD lemezeket olvassák. Két paramétert szoktak feltüntetni: hányszorosan olvassa a DVD-, illetve CD-ROM lemezeket (pl. 6x/32x).

A meghajtó választásakor a következőkre ügyeljünk:

  • Lehetőleg nevesebb gyártók termékét vásároljuk meg, itt nem érdemes egy-két ezer forinton variálni! Ajánlottak: Sony, Toshiba, Creative, Asus driveok.
  • Legyen régiókódfüggetlen, így a világ bármely tájáról érkező filmeket le tudja majd játszani (üzletben rá lehet kérdezni, illetve segédprogrammal le lehet ellenőrizni, lásd cikk vége!)
  • Ultra-DMA rendszerű legyen (bár már csak ilyeneket kapni...)
  • DVD film visszajátszásakor teljesen lényegtelen, hogy hányszorosan képes a meghajtó olvasni, ugyanis (csak úgy, mint a hagyományos audio CD-k esetén) ekkor csak egyszeres sebességgel olvassa be az adatokat.

A meghajtó telepítése nem szokott problémát okozni, ugyanúgy zajlik, mint egy CD meghajtóé; a Windows alapból fel szokta ismerni.

Egy abszolút pénztárcakímélő megoldás: a soft-DVD

Kétségtelenül akkor járunk a legjobban (anyagilag), ha a DVD lejátszást szoftveres úton egy speciális lejátszószoftverrel oldjuk meg (elvileg a Windows Media Playere is tud ilyet, de ezt felejtsük...). Ekkor a képet a számítógép monitorján látjuk, a hangot pedig hangkártyánk szolgáltatja. A képminőségre nem lehet panasz, a méret akkora lesz, mint a monitoré, általában 800x600 pixel felbontást szeretik a lejátszók. A hang mindenképpen veszít a minőségéből, de nagyon sok múlik a hangkártyán. Ha a hangkártya csak sztereó kimenettel rendelkezik, nagy csodát ne várjunk, jobb lesz a helyzet, ha négy (vagy több) csatornás hangkártyánk van (pl SB Live!, Jazz 5.1). Az sem mindegy, hogy a hangfalaink milyenek, az átlag számítógépes multimédia hangszórók nem a gyönyörű hangjukról ismertek...

Ami ide nagyon kell, az az "atomerőmű"-nek megfelelő gép, ugyanis a jókora, másodpercenként akár több mega adat dekódolásához és megjelenítéséhez nagy számítási kapacitás szükséges. Tapasztalatom szerint egy jobb alkatrészekből összeállított PC, legalább 400 MHz sebességgel, alkalmas képkockaelhagyás néküli visszajátszásra.

Szoftverek terén nagy a választék: tanácsos minél többet kipróbálni (ingyenes próbaverzió mindegyikből van J), nekem a Cinemaster képe és hangja tetszett a legjobban. Egy ügyes kis segédprogram segítségével rejtett képességeket csalhatunk elő a programokból, de erről majd a vége felé lesz szó.

Amire számíthatsz: jó képminőség a monitoron, a hangminőség a hangkártya és a hangfalak függvénye - de mindenképpen jobban fog szólni, mint a PC-s játékok.

Gépigény: minimum 400MHz PII/Celeron, 32 MB RAM, jó minőségű videókártya, DVD-ROM meghajtó
Operációs rendszer Windows 9x/ME/2000 esetleg NT
Szoftverek Software Cinemaster
PowerDVD
WinDVD
MGI SoftDVD Max
ATI DVD
még több letöltés....
Befektetés DVD ROM, bruttó 30-40 ezer Ft

Hardveres DVD lejátszás

Nem kell atomerőmű, ha a dekódolást egy olyan kártyára bízzuk, mint például a Realmagic Hollywood+. Ez egy PCI buszos kártya, amelyet bármely DVD-ROM mellé párosíthatunk. Hardveresen dekódolja a DVD, VideoCD, SVCD, MPEG-1, MPEG-2 formában tárolt videót (akár merevlemezről is), analóg kimeneten Dolby Pro Logic, digitális kiemeneten AC-3 (Dolby Digital), DTS, Linear PCM hangot szolgáltat. Rendelkezik SVHS kimenettel is, így akár TV-n is élvezhetjük a filmeket, kiváló(!) minőségben. Jár hozzá SVHS-kompozit videó átalakító kábel is. Természetesen a 16:9 képarányt is kezeli a szélesképernyős TV-k számára, az NTSC szabvány sem okoz gondot neki. Opcionálisan távirányítóval is elláthatjuk, így komplett DVD lejátszó állomást varázsolhatunk PC-nkből.

Amire számíthatsz: a kártyáról csak pozitívan tudok nyilatkozni, a képe szép, hangja is korrekt, jó vétel ár/teljesítmény viszonylatban. Egy segédprogrammal régiókódmentesíthető (cikk vége!).

Gépigény minimum 133MHz Pentium, 16 MB RAM, DVD-ROM meghajtó
Operációs rendszer: Windows 9x/ME/2000 esetleg NT
Befektetés DVD ROM, bruttó 30-40 ezer Ft
Hollywood+, bruttó 25 ezer Ft
(távirányító: 6000 Ft - Depoban, E-boltban megvásárolható)
Összesen kb. 55-72 ezer Ft
Link:  Sigma Designs

DVD lejátszást gyorsító(?) videókártyák, TV kimenet

Szinte az összes videókártya leírásában szerepel, hogy képesek a DVD lejátszást gyorsítani. Ehhez azonban az is kéne, hogy a lejátszóprogram is támogassa a kártyát, ez a gyakorlatban pedig ritkán létezik. A kártya mellé a gyártók meg nem adnak soft-DVD lejátszót.

Így valójában ez egy kész 22-es csapdája: méregdrága kártyánk vagy semmit, vagy csak igen elenyésző mértékben segít majd a visszajátszásban. Az viszont tény, hogy egy nagyobb 2D teljesítményű kártya többet nyom a latban, mint egy noname ős-kacat.

A TV kimenttel rendelkező kártyák többsége sajnos igen vacak képet ad, ez a filmek esetén pedig igencsak kiéleződik. Ennek talán az az oka, hogy a gyártók csak plusz extraként rakják rá a TV kimenetet a kártyára, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy az mire képes. Ha megnézel egy árlistát, láthatod, hogy egy alap PC-TV átalakító ára több, mint egy TV kimenettel rendelkező kártyáé, innen lehet sejteni, hogy a kettő nem ugyanaz...

DVD kitek

Egyre ritkábban, de még látni a DVD-kieteket is: ezek nem mások, mint egy dobozba csomagolt DVD meghajtó és dekóderkártya szettek. A Creative gyártja őket előszerettetel, a dekóderkártya általában Hollywood+ szokott lenni. Áruk ugyanannyi, mintha külön szereznénk be a komponenseket.

Mérleg

Kiderült, hogy maximalista esetben sem (DVD ROM, H+, távirda) költhetünk el többet 75 ezer forintnál. Érdemes a DEPO áraiban körbenézni, és tájékozódni, mi-hol a legolcsóbb. (Ahogy nézem megúszató a dolog 58 ezerből is!)

Igaz, ha még 20-30 ezer forintot hozzárakunk az összeghez, már vásárolhatunk egy alap DVD lejátszót (pl. Nintaus: 90 ezerért), és ugyanitt tartunk. Egyvalami azonban biztos: a PC-s DVD-ben könnyebb szoftvert cserélni, mint az asztali testvérekben... A filmeken is egyre inkább gyakoribb DVD-ROM extrákat is csak PC tudjuk élvezni.

Az sem mindegy, hogy a DVD-ROM egyben CD olvasó is, így kettő-az-egyben elvet követve, új PC vásárlása esetén érdemes inkább ebben gondolkodni.

A cikk második fejezetében a PC-s hangrendszerekről lesz szó.

Letölthető segédprogramok

o.k.

Vonatkozó cikkeink
A méret a lényeg (11.15)
Tér-hatás (10.20)
Az otthoni szórakozás forradalma (10.11)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Életmód

Tovább az oldalra