Házimozi a PC-n 2.

Az előző cikkben képet kaphattunk a PC-s házimozinkból, így most itt az ideje, hogy a hangok terén is a maximumot hozzuk ki a gépünkből.

Az előző cikkben képet kaphattunk a PC-s házimozinkból, így most itt az ideje, hogy a hangok terén is a maximumot hozzuk ki a gépünkből.

Hajrá Taiwan!

Alapeset, hogy a gépünk rendelkezik valamilyen hangkártyával, meg néhány multimédia hangszóróval. Ez esetben ne várjunk sokat, nem fogunk elámulni a minket körüllengő csodás hangoktól... Mire lenne szükség? A házimozi hangrendszer 6 hangfalból áll:

  • két darab hangszóró előre
  • egy center hangszóró: a dialógusok leképzésére
  • két hátsó (effekt) hangsugárzó
  • egy mélyláda a gyomorszaggató mély hangok miatt.

Ebből már sejthető, hogy a 2000 pénzbe kerülő made-in-no-name hangkártyák ugyancsak nehezen fognak megbirkózni ennyi hangfallal, amiket ráadásul még erősíteni is kell...

Hogyan legyen hát? Nézzünk néhány lehetséges megoldást!

Creative Fourpoint Surround

A SoundBlaster Live! zajkártyák két hangkimenettel rendelkeznek, amikkel összesen négy hangfalat tudnak vezérelni (2 elöl, 2 hátul). Ezt okosan kitalalálták a játkok miatt, meg az EAX rendszerükhöz. A legtöbb soft-DVD lejátszó le tudja keverni a hatcsatornás AC-3 hangot erre a négyes rendszerre, így egész tűrhető hangzást lehet elérni. Live!-hoz lehet kapni egy hagszórószettet, ami 4 kishangszóróból, meg egy mélysugárzóból áll. A mélyláda egyben erősítő is. A hangfalak elég kis méretűek ("csettegő" kategória), és elsőre nem túl bizalomgerjesztőek, de akkora hangerővel képesek szólni, hogy az ember majdnem kiesik a fotelből.
Az összeállítással nem volt gond, a hátsó hangfalakhoz elég hosszú kábel van, lábak is szerelhetőek rájuk.

Jazz Dolby Pro Logic (Dolby Pro Logic - DPL)

Mindenekelőtt, mi az a Pro Logic? A DPL egy szabvány, mint az AC-3, sőt ennek az őse. Sztereó hangjelbe ügyesen bele lehet keverni olyan információkat, amelyeket a fülünk nem hall meg, de egy hangprocesszor képes azt "észrevenni", és dekódólni az infót. A plussz info pedig nem más, mint egy center hangsáv, és a hátsó hangtér (igaz, csak monóban). Mélysugárzóval kiegészítve már egész tisztességes hangzást lehet előállítani. Sok erősítőben, mini-hifiben megtaláljuk a DPL processzort.

A szett összeállításával semmi gond nem volt, pozitív, hogy gondoltak tartalék hosszabbítókra, a front hangsugárzók falra is szerelhetőek. Csak győzze az ember a rengeteg kábelt elrejteni.

Dolby Digital/DTS rendszerek

Aki igazi házimozi élményt szeretne, az nem áll meg a Pro Logic hangzásnál, hanem a DVD filmek által szabvánnyá tett digitális hangzást választja. Ennek az a lényege, hogy mind a hat csatornát elkülönítve kezelik, egymástól függetlenül - így tényleg igen jó térhatást lehet elérni. A Dolby Digital (AC3 néven is szokás emlegetni) és a DTS között a különbség a tömörítési aranyban mutatkozik meg, a DTS javára. Ebből az következik, hogy a DTS hangsáv jó sok helyet foglal el, ezért mellette maximum 1-2 Dolby Digital szinkron fér el. A digitális hang PC-nkből digitális kimeneten (koaxiális, optikai) szeret távozni, ekkor olyan erősítőre van szükség ami rendelkezik megfelelő hangprocesszorral (AC3, DTS). Vagy hangproceszor és erősítő kombinációra... Ilyen például a feljebb említett Jazz rendszer nagyobb testvére, a Jazz DE-005/006 dekóder, amihez ugyanaz a hangszett kapcsolható, mint a Pro Logic-os társához.

A Creative digitális rendszere, a DigiTheathre, drágább ennél, viszont jobban szól egy hangyányit, és testesebb erőlködőt rejt magában. A DTS sem okoz neki gondot. Itt is kismértű szatellit hangsugárzókról van szó, plussz egy mélynyomóról, ami önmagaban tartalmazza az erősítőt és a hangprocesszorokat.

Érdemes még szétnézni a VideoLogic és a Klipsch háza táján is, igaz nem túl olcsón, de kiváló hangrendszerekre tehetünk szert, ha őket választjuk. A VideoLogic cuccoshoz hozzá passzoló hangkártyát és WinDVD lejátszóprogramot kapunk. A Klipsch-től inkább csak szatellit hangsugárzórendszereket lehet venni, de aki hallott már róluk, az tudja, hogy csalódás nem érheti (THX minősítést kaptak...).

Fennt említettem, hogy a PC-nknek rendelkeznie kell digitális hangkimenettel. Ez két fajta lehet: a gyakoribb koaxiális és a ritkább optikai (ún. TosLink). A hangkártyák többsége NEM rendelkezik egyikkel sem. Íme néhány példa:

  • SB Live! - koax kimenet
  • SB Live! Platinum (ez a full extrás a családban) - koax és optikai
  • Terratec DMX - koax és optikai (jóval olcsóbb mint a SB...)

Az előző cikkben említett RealMagic Hollywood+ DVD kártya koaxiális kimenettel rendelkezik.

Végezetül

A leírt rendszerek ára (a VideoLogic kivételével) nem lépi túl a százezres határt. Aki valamennyire jártas a témában, az tudja, hogy ennyiért egy normális házimozi erősítőt sem lehet kapni manapság. Itt pedig komplett dekóder/erősítő/hangfalakról van szó, a legtöbbjük ráadásul a DTS-sel is elbír. Csodát ne várjunk, azaz várjunk, aki ugyanis kezdő még a házimozi világában, az kellőképpen hanyatt fog esni a hangzástól, sőt lehet a szomszédok agyára is menni. De valószínűleg nem telik el majd sok idő, amikor kibújik majd a kisördög: na jó-jó, de vajon hogyan szólhat egy Quadral hangfal egy Onkyo erősítőre kötve?... aztán nincs mese - váltani kell.

Linkek:
Creative Labs
Jazzspeakers
VideoLogic
Klipsch
Terratec
Depo (árak, viszonteladók)

Kapcsolódó cikkek:
Házimozi a PC-n 1.
A méret a lényeg
Tér-hatás
Az otthoni szórakozás forradalma

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód