Sudden Strike: oroszok minden szinten

Stratégia-függők figyelem: lehet valós időben második-világháborúzni. Kapunk egy rakás hadfit, tankot...

Stratégia-függők figyelem: lehet valós időben második-világháborúzni. Kapunk egy rakás hadfit, tankot, meg harci szekeret, aztán, jaj nekik, mert nekilátunk alkotni harcászatilag.

Bárki lehet tábornok, elég beszerezni hozzá a programot, vizsga nincsen, az összes önjelölt Napóleon, Rommel és Montgomery kiélheti hadvezéri ambícióit. A fő probléma ott rejlik, hogy ezúttal nem seregeket, nem hadosztályokat kell mozgatni, hanem egyes embereket és harci eszközöket, ami valós időben meglehetősen macerás feladat. A programban a helyszíneket a jótékony harctéri köd borítja (ha csak ki nem kapcsoljuk egy unfair csalással), vagyis a terepből csak azt látjuk, amit csapataink is "látnak".

Ebből adódóan - hogy rögtön belecsapjunk a lecsó közepibe - a legtöbb gondunk a felderítés című művelettel lesz, hosszas kurvaanyázás közben kitotózhatjuk, hogy melyik emberünk képes úgy felderíteni, hogy közben őt nem látják. Alapvetően a tisztek alkalmasak erre a feladatra, nagyon jól használható még a mesterlövész, valamint az elitkatona, illetőleg a motorkerékpáros egyed.

A fogszívások akkor kezdődnek, amikor az ellenség is felszerelte magát ilyen távollátókkal, ilyenkor csak azt érzékeljük, hogy a hadi tejfölből úgy vágják kupán a fürkészeinket egy baráti ágyúlövéssel, hogy szerencsétlenek több darabban érnek földet. Ebből következően nem árt néhány húzósabb harci talicskát melléjük adagolni. Viszont ha a gyalogságot kicsapják a tankok mellől, akkor azok "megvakulnak", az ellenség szabad prédái lesznek. Vagyis az egész jó móka, elméletileg minden lapra lehet valamit húzni.

Az ügy hajtépéssé fajulhat, hogyha az ellenfél ügyesen kombinálja az alakulatait, ilyen esetekben belekerül egypár boldogabb sorsú egyénünkbe, mire kifundáljuk, hol van a gyenge pont. Arról már ne is szóljunk, hogy "véletlenül" épp akkor nincs a csapatban mesterlövész, amikor a legjobban kéne, a tiszteket pedig mindjárt az első sorozat ledarálja. A díszes társulat pedig ott lézeng az orosz sztyeppe közepén, Ivánék pedig drezdai bratwursttá és vagdalttá dolgozzák fel dédelgetett különítményünket.

Ennyi tehát a kezdet, szerencsére a plusz cd-n van néhány gyakorló küldetés, ezeken trenírozhatunk egy keveset, így valamivel több esélyünk van, mint egy kezdő macskának a kamion féltengely ellen. A cserkészet mellett további alapszabály, hogy semmit ne hagyjunk védtelenül, mert a negyedik-ötödik küldetésnél igen kellemetlen meglepetésben lesz részünk. Az oroszok addigra tényleg annyian lesznek, mint az oroszok, hiába nyerünk teret a támadás során, ha nem vigyázunk, a semmiből előkerülő kontraattak szétborítja nagyszerű terveinket.

Hirtelen halálHa már úgy érezzük, mindent tudunk, akkor neki is hasalhatunk a küldetéseknek. A paletta széles: beugorhatunk egy Panzer IV-s harckocsiba a germán pajtások oldalán, megpróbálhatjuk Ivánt elvinni Berlinbe, illetve megtehetjük ugyanezt a szövetségesek oldalán. A különbség a fegyverzetben van, az oroszokat természetesen Katyusákkal ellátták, a finom kis beavatkozó műszer, elsőrendű terep- és ellenségrendező, ahova egyszer beküldjük a rakétákat, ott nem nagyon lesz gondunk azzal, hogy honnét és kik próbálnak pofán verni bennünket. (Kivéve az előre nem látott erősítést.)

Összességében elmondható a hadjáratokról, hogy egy-két küldetéssel bemelegítünk, a többi során pedig szép csöndesen begolyózunk. A hatodik germán misszió igazi kihívás, a hetedik tiszta szívatás, ugyanis Sztálin elvtárs az orosz haderőt messzehordó ágyukkal szerelte fel. Igazán sovány vigasz, hogy hasonló csúzliból nekünk is van - harmadannyi. Mindamellett az említett harci köd miatt az összes szovjet löveg láthatatlan. Felfedezni elvileg kiküldött bombázóinkkal tudjuk - magyarul odazavarunk egy boldogtalan bombert, ahol az ellenfelet sejtjük. (Küldhetünk földi csapatokat is, rögtön felaprítják valamennyit.) Na szóval, lelkesen bombázhatjuk a nagy büdös sztyeppét, mire megleljük az ellenséget, arról nem is szólva, hogy az összes repülőnket leszedi a légvédelem. Megoldás: nos, az nincs, három védelmi vonalat kell áttörni, végül egy folyón átkelni, közben hatvan ellentámadást kinyírni. Nos, ilyen feladatoktól még az amúgy galamblelkű stratégák is dührohamok kapnak, egerükbe dőlnek, homlokukat pedig elegánsan elhelyezik a monitor belső oldalán.

Végezetül néhány csalás azoknak, akik nem óhajtanak megzavarodni idő előtt (a kis csillagokat ne tessék feledni, nem albán konyak, a cheat része):

**superman: mindenki hegylakó lesz, azaz egységeink sebezhetetlenek
**nofog: köd felszállítva, az összes ellenség látható
**staticfog: ha eleget láttunk a térképből, ezzel leszállíthatjuk a ködöt
**starcraft: 99 - na nem egészen luftballon - hanem földönkívüli bombázó tesz egy kis szívességet

Aki még több élvezetre vágyik:
www.suddenstrike.de, vagy www.suddenstrike.com, a kiadó honlapja: www.cdv.de.

(Krámer)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód