Windows miniben

Előző palmtopokról szóló cikkünkben megismerkedhettünk a mini-számítógépek felépítésével. Most bemutatjuk az egyik legnépszerűbb palmtop operációs rendszert, a Windows CE-t.

Előző palmtopokról szóló cikkünkben megismerkedhettünk a mini-számítógépek felépítésével. Most bemutatjuk az egyik legnépszerűbb palmtop operációs rendszert, a Windows CE-t.

Első körben ismerjük meg a Windows CE felületét futólag, bár ez nagy meglepetéseket nem fog okozni, hiszen a jól ismert asztali operációs rendszerhez hasonló kisebb testvérről van szó. Amit a lenti képen láthatunk,  egyáltalán nem fog meglepetést okozni: ez a Windows CE tálcája a Start menüvel.

talca.jpg (2642 bytes)

A desktop
Ezen a képen láthatjuk a desktopot, vagyis az asztalt. Itt ugyanúgy be tudunk illeszteni háttérképet, mint bármelyik más Windows verzióban. Az elfogadott képformátumok eltérőek lehetnek, a WinCE 2.0-ban például csak BMP képeket lehet beszúrni. Ezt a korlátozást kiküszöbölték a 3.0-s verzióban.

A desktopon helyezkednek el az ikonok. A nagy testvérhez hasonlóan átnevezehetjük, letörölhetjük őket, vagy akár újat is kitehetünk - igény szerint.

A tálcán találjuk az órát és az asztal megjelenítése gombot (mint a Win98-ban, csak a jobb oldalon). Fura módon a 2.0-s verzióban a hangerőszabályzó ikonja nem jelenik meg alapból - ezért egy ingyenesen letölthető kis alkalmazás felel. Szintén itt jelenik meg a bekapcsolt háttérvilágítást jelző kicsi lámpa, illetve a hálózati adapterre kapcsolt állapotban egy konnektort szimbolizáló ikon.

A Start menü
A Start gomb aktivizálása után a következő lehetőségek tárulnak elő:

 • Programok
 • Kedvencek
 • Dokumentumok
 • Beállítások
 • Súgó
 • Futtatás
 • Leállítás

Programok:
Itt találhatóak azok a programok, amelyek a géppel együtt jönnek, illetve amiket utólag telepítünk fel. Most a legfontosabb alkalmazások bemutatása következzék.

A Pocket Word és a Pocket Excel
A Pocket Word nem más, mint egy butított MS Word. Ez lényegesen kevesebb funkciót tartalmaz asztali társához képest, amit leginkább a palmtop gyengébb erőforrásai indokolnak.  Természetesen a lényeges dolgok megtalálhatóak benne ahhoz, hogy egy normális dokumentumot tudjunk készíteni. Képes kezelni az asztali gépeken futó megfelelőjének a formátumait, ami igen hasznos dolog: a vonaton zötyögve meg lehet írni egy-egy doksi vázlatát, aztán a PC meg be lehet fejezni. A Pocket Wordbe beépítették az unicode kódolású text fájlok kezelését is. Az új formátumokon kívül egyedül a speciális szimbólumok beszúrását segít "Insert Symbol" menüpont jelent meg a korábbi verzióhoz képest.

A Pocket Excel nagyon jól kidolgozott, tökéletesen tudja kezelni az asztali PC-k formátumát, kevesebb függvényt tud, de úgysem valószínű, hogy egy teljes gyár készletnyilvántartóját akarjuk palmtopunkon kezelni...

A Pocket Outlook
Ez az Outlook levelező program palmtop verziója. Itt küldhetjük el, illetve fogadhatjuk a leveleinket.  Tudja az IMAP4 protokollt, ami a POP3-hoz képest gyorsabb, és könyvtárakat is lehet vele kezelni. IMAP4 esetén el lehet dönteni, hogy egy alkönyvtár bemásolásra kerüljön-e a palmtopba. Ha nem másoljuk be, csak addig lehet vele dolgozni, amíg on-line kapcsolatban vagyunk. Az LDAP protokollal távoli címtárakhoz férhetünk hozzá, nem kell minden címet a palmtopunkon tárolni.

A megnyitott leveleknél a nem túl jól bevált egysoros fejléc kijelzését kicserélték, most már látszik, hogy kitől, milyen címmel és mikor kaptuk a levelet, és egy gombnyomásra a teljes fejléc is előhívható. Néhány apró kényelmi szolgáltatás is belekerült: például már van billentyűzet parancsikon a könyvtárak közti mozgatásra, valamint be lehet állítani, hogy hol legyenek a csatolt fájlok eltárolva.

A  Vezérlőpult (Control Panel)
Itt elég sok funkciót be lehet állítani ahhoz, hogy minden úgy legyen kis ketyerénken, ahogyan szeretnénk. A nagy Windows-okhoz hasonlóan most már palmtopunkon is különböző szín sémákat állíthatunk be, ezzel testre szabhatjuk gépünk kinézetét. Ha figyelembe vesszük az a tényt, hogy egyre gyakoribbak a színes Windows CE gépek, ez egy kellemes szolgáltatás, mondhatnánk azt is hogy extra.

Többek közt itt állíthatjuk be gépünk energiakezelését - mikor kapcsoljon ki magától, lekapcsolja-e a háttérvilágítást egy idő múlva, stb.

Itt oszthatjuk fel gépünk memóriáját két részre: a programok számára és a háttértár részére. Ezt egy kis csúszka segítségével tehetjük meg. A felosztással óvatosan kell bánni, hiszen ha nagy háttértárat állítunk be, akkor lesz hova pakolni pl. az Mp3-akat, de kevés memória lesz a programok futtatására.

Hum MP3 player

Érdekes kuriózum, hogy gépünkkel akár MP3 zenei fájlokat is hallgathatunk! Ha alapból nem kezelné az operációs rendszer médialejátszója az MP3at, akkor az Utopiasoft weblapjáról ingyenes letölthetjük a Hum Player legújabb verzióját. A program követelményei:

 • MIPS, SH3, SH4 vagy ARM processzor
 • 1000KB - tároló memória
 • 1000KB - program memória
 • WindowsŽ CE 2.0 vagy feljebb.

Már csak egy gondunk lesz, ez pedig a kevés tároló memória az MP3ak számára... Mint arról már szó esett, a palmokat általában 8 vagy 16 MB memóriával szállítják, ebbe pedig maximum 2-3 zene fér el. Mit tehetünk? Az alábbi "recept" talán segíthet.

 • Az MP3 állományt alakítsuk vissza WAV formátumba (pl. WinAmp segítségével)
 • A WAVot kódoljuk vissza MP3ba, de csak monóban és minimális bitrátával (pl 32-64 kbit)

Így egy alaposan lebutított, de még hallgatható (a gép hangszórója úgysem egy HiFi csoda), kb. 300-400 Kbyte méretű állományt kapunk.

-o-

A fenti képek egy Ericcson MC16 palmtopról valók, Windows CE 2.0 operációs rendszerrel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód