Nokia kampány, vagy email vírus?

Kedves hiszékeny Netezők! Még a ma is kaptam ismerőseimtől a "Nokia kampány" nevet viselő gyönyörűséges levélből, melytől telik sokunk mailboxa.

Kedves hiszékeny Netezők! Még a ma is kaptam ismerőseimtől a "Nokia kampány" nevet viselő gyönyörűséges levélből, melytől telik sokunk mailboxa. Pedig nyilvánvaló, hogy csaló(k) áll(nak) a háttérben. Olvasd el, honnét is lehet ezt tudni!

Nos, ha valaki kicsit gyanakvóbb, mielőtt telenyomja a barátai levelesládáját egy potenciális mailvírussal, legalább nézze már meg, hogy az a személy, kinek ezt a "telefonteremtő csodalevelet" küldeni kell, tényleg a Nokiánál dolgozik-e, sőt továbbmegyek, van-e ilyen nevű hölgy széles e világon?

A kezdetek:
2001.05.29 17 óra 47 perc 30 mp:
Stirlitz gyanús emailt kap, melyben a következő olvasható

"Nokia kampány:
Üdvözlet!
Legnagyobb konkurensünk, az ERICSSON, ingyenesen forgalmazza mobiltelefonjait az Interneten. Mi a NOKIÁ-nál ugyanilyen ajánlatot akarunk Önök elé terjeszteni. Mi a szóbeli reklám által akarjuk magunkat még ismertebbé tenni és ezért felajánljuk a legújabb Wap-telefonjainkat. Minden, amit tenniük kell: ezt a mailt 8 barátjának/ismerősének elküldeni és 2 hét után megkap egy NOKIA  6210-est. Ha ezt a mailt 20 barátjának küldi el, egy NOKIA WAP-ot kap (a legújabb modellt).

Ne felejtsen el egy másolatot küldeni a következő címre:
Anna_PONT_Swelund_KUKAC_nokia_PONT_de

Ez azért fontos, hogy ön bizonyítani tudja, hogy ezt a mailt el is küldte.
Sok örömöt és sikert!"

A nyomozás első szakasza:
2001.05.29 17 óra 50 perc 35 mp:
Stirlitz a net transzcendentális szubjektumát felhasználva delejes hangulatba kerül, és szinte vakon (nem a 10 ujjas verzió) gépeli a következőket "Wé Wé Wé" altapista.com, majd korrigál, mert a Mars Vénusz együttállása nem teljesen kedvezett, hát persze hogy www.altavista.com. Az angol mit kívánsz kisgazdám (search) kérdésre a keresett személy neve kerül be a megadott helyre: Anna.Swelund ( lehetőleg " " jelek közé)

... türelem, majd meglepődve tapasztalja, hogy a levélben megszólított ERICSSON weboldalára került Oóóó,  - hamar átigazolt a hölgy -, majd megtudjuk mi történt valójában, ha lefordítjuk a következő kis cikket:

"First published 10 April 2000]
A chain letter is currently in circulation via e-mail, purporting that Ericsson is giving away WAP phones. The e-mail is a fraud and Ericsson is not giving away phones for free.

The following is an extract from the letter: "If you forward it to 20 friends, you will receive the brand new Ericsson R320 WAP-phone." The letter is signed off Anna Swelund, Executive Promotion Manager for Ericsson Marketing. This person does not exist at Ericsson. The legal and IT departments at Ericsson will trace the person who initiated the illegal chain letter. Ericsson is sorry for any inconvenience this might have caused and kindly ask people not to forward the chain mail further. "

Olvass sorok között:
Stirlitz mondja jó, ha angol, akkor angol, lazán, bár néha kicsit a megérzésére (no meg a szövegkörnyezetre) hagyatkozva lefordítja, zanzásítja, érthetővé teszi, órák kérdése az egész nem több, lássuk:

Dátum  - > Lánclevélről van szó, és aki kapja marj(h)a, és hiába áhítozik telefonra, de nem fog kapni, mert ilyen személy nem dolgozik a cégnél, és nagyon sajnálkoznak ... de Önt beugratták.

Az utolsó fogódzó:
Stirlitz nem adja fel, mert a Nokiánál még lehet a hölgy, mert jobban fizettek, a sok-sok email olvasásáért, ami naponta becsorgott, hát rákeres a nevére, de nem jár sikerrel, mert a hölgy nevét a munkatársak névsorában nem találja, utolsó szalmaszál küld egy emailt, ha megkapja a hölgy, majd csak ír valamit. - Ha megkapja...

A válasz egyértelmű, az angol nyelvet bíróknak, a magyaroknak magyarítva:

----- The following addresses had permanent fatal errors -----

... while talking to tro.hsp.de.: RCPT To:

Tükörfordítás - "Mirror translate"
- Itt sem dolgozik a hölgy, viszont a levelek, amik láncszerűen érkeznek vírust hordoznak, tessenek erre figyelni -  mondja a Nokia számítógépe.

Stirlitz hátradől, majd nyugtázza, kő a francnak a telefon, minek is, csak az fáj neki, hogy az összes ismerőse, aki továbbküldte ezt a cseles levelet, az miért nem írt neki, hogy ez kamu, mikor nekik is ugyanúgy visszapattant. Bár lehet, hogy nekik visszaírtak, és jön a telefonjuk :-) csak most épp elfogyott és ezt ciki lenne a neten közölni, most a nőnek a nevét letagadják, amíg a készlet tartott, addig volt telefon, most pedig szájbefog, elkullog, veszi ha kell.

Itt kérek meg minden kedves olvasót, tartsunk egy laza számolást, és akinek van telefonja a Nokiától, Ericsson-tól, akárkitől és erre a levélre föl küldtek neki, az írjon már egy bejegyzést (csak ne ezt) a következő topicba a nyugat.hu fórumába, ahol egyéb kérdéseikre is szívesen válaszolunk.

Amíg nem jönnek a beírások, addig kedves netező közönség, vannak ingyen dolgok, jó vételek, de tessenek már kicsit óvatosabbak lenni, mert olyan hidegrázást kaphat a gépük a hasonló levelektől. És lesznek akik tényleg kapnak telefont, a következő módon: "Te Pistukám nem megy a gépem, még el sem indul...nem tudnál segíteni?"

Hadd búcsúzzam egy kedves levél tartalmával, és néhány intelemmel, hogy a nagy levelezők nagy kedvére (ill. kedvük ellenére) tegyek.

Albán Hackers menni America
"Mi az albán hacker csapat, küldjük ezt a lánclevelet Önnek, sajnos nekünk nincsenek olyan, sőt semmilyen gépeink, amikkel a nyugatiak fel vannak szerelve, de van egy titkos Email vírusunk. Arra kérjük, amennyiben a windows operációs rendszert használja,  levelünk elolvasása után menjen be a Start menü Futtat (Run...) parancssorába és írja be a következőket FORMAT C: \U

Kérjük ne tévessze el a karaktereket, és a végén az billentyűt.

Együttműködését előre köszönjük:
Az Albán Hacker-ek"

Mire vigyázz, ha nem akarsz vírust kapni:
-  ha egy levélnél nincsen feladó, és csatolt fájl van benne, kibontás nélkül dobjuk a "szemétkosárba" majd lehetőleg onnan is töröljük

- ha egy levél filenev.exe csatolt fájlt (óvatosabbaknak-akármilyen filet) tartalmaz szakember felügyelete nélkül ne bontsuk ki
- győződjünk meg róla, hogy a megfelelő vírusirtóval vérteztük fel magunkat, tehát a levélben érkező áldást is le tudja kezelni-  majd mindig frissítsük a vírusirtóinkat
- a becsomagolt csatolt állományokat, ha a vírusirtónk nem néz beléjük, a kicsomagolás után is ellenőrizzük le
- hetente, kéthetente nézzünk fel a vírusirtónk weblapjára, az email vírusokról szóló hírekhez. Ha precízek akarunk lenni, akkor iratkozzunk fel a levelezőlistájukra is, nem buta bácsik ők, mondanak okosakat, ezek a levelek nem szeméttel vannak teli
-  és ahogy a cserkészek mondani szokták "be prepared" "légy résen", de ahogy a legjobbjaik tovafejlesztették ezt "csak rés légyen".

Igazán kellemes levelezést!

Lemon

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód