Kutass rákot!

A ráknak még nincs ellenszere, ezért sokan tehetetlenül szemlélik, amint ismerőseik elsorvadnak a betegségben.

A ráknak még nincs ellenszere, ezért sokan tehetetlenül szemlélik, amint ismerőseik elsorvadnak a betegségben. Április óta azonban minden internetező előtt ott a lehetőség, hogy hatékonyan segítse a kutatókat a daganatok leküzdésében.

Számítógépünk teljesítményét felajánlva az Interneten keresztül segíthetjük az orvosokat, kutatókat a rák ellenszerének kikísérletezésében. A programot az amerikai United Devices nevű cég és a brit Oxfordi Egyetem fejlesztette ki az Intel-lel egyetemben

Használjuk ki gépünk holtidejét!
Nagyításhoz kattints a képre!A módszer nem új, a földön kívüli élet kutatásánál (SETI) mutatkozott be. A fejlesztők abból indultak ki, hogy egy számítógép processzorának nagyon sok a "holtideje", azaz miközben a gép be van kapcsolva a processzor leggyakrabban csupán néhány százalékon zakatol. Ebből az elgondolásból született a terv: miért ne végezhetne a holtidőben bonyolult számításokat? Ráadásul adott az Internet, ami számítógépek millióit köti hálózatba. A gondolatot tett követte és megszületett egy "szuperszámítógép", ami gyakorlatilag igába fogott komputerek százezreit jelenti.

Az egész program felfogható távmunkának is. A kiszolgáló számítógép feldolgozandó adatokat ad "bérbe" a vállalkozók számítógépének. Ezeket az adatokat az internetről letölthető szoftver segítségével feldolgozzák, majd szintén a Neten keresztül visszajuttatják a kiszolgálónak, amely kiértékeli az eredményeket.

Közel félmillió "amatőr kutató"
Az április 3-án beindult programnak jelenleg 446 ezer tagja van szerte a világban, a csatlakozók összesen 686 ezer számítógépet fogtak be így a rákkutatás szolgálatába. A számítógépek által végzett munka lenyűgöző: két hónap alatt 153,6 millió hasznos órát dolgoztak. (Magyarra lefordítva ez kb. annyit tesz, mint ha egy számítógép 17534 évig és 3 hónapig kizárólag csak ezzel a projekttel foglalkozott volna megállás nélkül!)

A szoftver óriási előnye, hogy akár képernyővédőként is használható, azaz beállítható úgy, hogy csak akkor kezdjen dolgozni, amikor meghatározott ideje már nem folyik érdemi munka a számítógépen. Ráadásul rendkívül látványos is, mivel az éppen elemzett molekulák térhatású képe jelenik meg a monitoron.

Mit kutatunk és hogyan?
De lássuk milyen munkával bízzuk meg számítógépünket a szoftver futtatásával:
Az Internetről letöltött csomag tartalmazza a Think (To Have Information aNd Knowledge - információ és tudás birtoklása) nevű gyógyszertervező programot, azon fehérjék adatait, amelyről már tudják a kutatók, hogy szerepet játszanak a daganatok kialakulásában és 100 vizsgálatra váró molekulát. Ez utóbbiakat veszi alaposan szemügyre a Think, kutatva szerepüket, használhatóságukat a rákot előidéző fehérjék ellen. Amennyiben a kutatott molekula megfelel a kutatók kritériumainak a Think megjegyzi az adatait és a következő csatlakozáskor visszajuttatja azokat a központi szerverre. A felhasználók dolga mindössze annyi, hogy futtassák az UD Agent nevű programot és kapcsolódjanak a Netre, amikor az szükséges. Ezután nyugodt szívvel hátradőlhetünk a fotelban és jóleső érzéssel figyelhetjük a képernyőn megjelenő molekulákat. Hívjuk fel ismerőseink figyelmét is a lehetőségre! Ezzel mi is tettünk valamit a rákkutatásért. Fontos tudni, hogy ez a jótékonysági program nem lassítja a számítógépet, mivel mindig csak a szabad erőforrásokkal gazdálkodik. Amint egy másik alkalmazásnak szüksége van még erőforrásra az UD Agent felszabadítja a sajátját.

Van magyar csapat is!
Ha valaki csapatjátékos, akkor lehetősége van magának csapatot készíteni, vagy csatlakozni már meglévő csoportosulásokhoz. Ez utóbbi inkább ajánlott, elkerülendő a szétforgácsolódást. A csapatok statisztikáját rendszeresen frissítik. A mi ajánlatunk a Hungary csapat, amelynek eddig 1027 tagja van és 94 évnek, valamint 144 napnak megfelelő gépidővel járultak hozzá a kutatáshoz. A csapat honlapján korrekt FAQ-t (gyakran feltett kérdések) találhatnak az érdeklődők, természetesen magyarul is, valamint csatlakozhatnak a magyar nyelvű levelezési listához (a feliratkozás UDHungary-subscribe_KUKAC_yahoogroups_PONT_com -címre küldött levéllel történik. A válaszul kapott angol nyelvű levelet megerősítésként vissza kell küldeni a feladónak, ezután pedig már lehet is írni a magyar csapat tagjainak az udhungary_KUKAC_yahoogroups_PONT_com címre!))

Aki szeretné kipróbálni magát és gépét kutatóként annak el kell látogatnia a http://www.ud.com weboldalra és kiválasztani a Download UD Agent ikont. Az operációs rendszer kiválasztása után a Submit-ra kattintva már le is tölthető az 1,8 MB-os "kezdőcsomag". (Download now!) A letöltött file telepítésének a végén meg kell adni egy felhasználónevet (általában álnevet használnak a tagok), valamint egy jelszót az azonosításhoz. Mindkettőt meg kell jegyezni!

Ha valaki megakad a telepítés során, vagy nem tud csapathoz csatlakozni, nyugodtan fordulhat a fentebb említett levelezési listához, vagy írjon az sos_KUKAC_nyugat_PONT_hu címre.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy jótékonyságunkkal akár nyerhetünk is, mivel nap mint nap különböző nyereményeket sorsolnak az aktív tagok között. Bár az igazat megvallva mi lehet annál nagyobb nyeremény, mint amikor bejelentik a rák ellenszerét és tudjuk, hogy valamennyire mi is részt vettünk a kutatásában...

Rendszerkövetelmény a program futtatásához: Intel(R) Pentium(R) processzor, vagy ennek megfelelő Legalább 48 MB RAM Legalább 20 MB szabad tárterület 256 színű grafika megjelenítése 800 x 600 felbontáson Internet-kapcsolat Operációs rendszer: Microsoft Windows 95, Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition, Microsoft Windows 2000, vagy Microsoft Windows NT 4.0 (javasolt a Service Pack 6a)

Tánczos

<<< Vissza a Nyugat.hu főlapjára!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód