Turbózzuk fel palmtopunkat!

Bonyolult? Nem egyszerű, de a megszállott kommunikátorok hamarosan képtelenek lesznek jól érezni magukat.

Palmtopoknál ugyanúgy lehetnek kiegészítő perifériák, mint egy hagyományos PC-nél, jóllehet itt kisebbek és nincs annyi lehetőség a bővítésre (most arra gondolok, hogy szívesen megnéznék egy 3D gyorsítót palmtopban J) A palmtopokat úgy tervezik és alakítják, hogy gyorsan és egyszerűen be lehessen tenni a bővítőkártyákat. Mik is lehetnek ezek?

Vegyük például a legegyszerűbbet, a Compact Flash Card-ot. Ez nem más, mint memóriabővítési lehetőség külső perifériaegységgel. A Flash Card-ot megfogjuk és beletesszük a számára kijelölt helyre. Persze oda a CF-kártyán kívül még lehet mást is rakni, például modemet, Ethernet kártyát stb... Az egészben a legjobb dolog az, hogy behelyezzük a kártyát és semmit sem kell beállítani, mert az operációs rendszer automatikusan felismeri az új eszközt.

A CompactCard-okat a PDA-kban szokás használni, hiszen itt a miniatürizálás a lényeg (hogy nézne ki az, ha egy PCMCIA foglalat van például egy AERO 1520-ban?) A Handheld PC-ben a PCMCIA II-es slot is megtalálható a CompactCard-slot(ok) mellett. Ez így egészen jó kombináció, hiszen ezekben a masinákban már van hely egy nagyobb és általánosabb bővítőhelynek. A Slot II foglalatot alkalmazzák a laptop komputerekben, így az oda passzentos bővítések (modem, hálókártya, merevlemez...) a HPC-kbe is jók.

A CompactCard-slotok között is van két típus: slot I és slot II-es. Ha jól tudom akkor a PDA-kban az I-est , a HPC-ben pedig a II-est használják. A két foglalat nem kompatibilis egymással.

Compact Flash
A CF kártyákat adattárolásra használják. Ezek olyan memóriamodulok, amelyek kikapcsolás után is megőrzik tartalmukat. Itt igazán nagy a választék a kapacitásból. Akár 1-256Mb-ig is terjedhet, ami igazán szép teljesítmény egy ilyen kicsi eszköztől. De van egy hátulütője: a memóriamodulok ára. Alig egy éve még a CF-árak elég magasak voltak, 1000 forinttal számolhattunk megabájtonként, idén ez az arány körülbelül a felére csökkent.

Az IBM nemrégen kezdte meg a MicroDrive-ok forgalmazását, amelyek akár több gigányi adat tárolására is képesek (jelenleg a 6 a csúcs). A MicroDrive egy parányi merevlemez, CompactCard méretben.

GSM információs technológia
A multimédia-korszak beköszöntével fontos kérdés lett a hálózat elérésének sebessége. Jelen pillanatban a GSM hálózatokon csupán 9,6 kilobit/sec sebességgel továbbíthatunk adatokat vagy szörfözhetünk az Interneten. Ez hang- vagy mozgókép-továbbításhoz nagyon kevés. Az Ericsson bemutatta a GPRS technológiát, amely másodpercenként 115-384 kilobites sebességével a vezetékes telefonon elérhető maximális sebességnél (56 kbps) is gyorsabb átvitelre képes, lehetővé téve a multimédiás alkalmazások - például a videotelefon - elérését a GSM hálózaton keresztül is.

A másik technológia a HSCSD, aminek az a lényege, hogy telefonunk egyszerre több sávot tud használni, ezzel megnöveli az adatátviteli sebességet. Így 43,2 kbit érhető el. Jelenleg azonban kevés telefon támogatatja ezt a technológiát (Nokia 6210, Nokia Card Modem).

A hordozható (kézi)számítógép és a mobiltelefon illesztését a különféle PC-kártyák (PC-Card) szolgálják, PCMCIA vagy USB porton keresztül. Míg korábban cserélgetni kellett ezeket a kártyákat, ha Ethernet, ISDN, vezetékes vagy mobiltelefon segítségével kívántuk elérni a hálózatot, ma már piacon vannak a kombinált - például vezetékes + GSM telefonhoz egyaránt használható - megoldások. Tavaly májusban forgalomba került Psion Gold Card Netglobal 56K modem, fax, Ethernet, ISDN és GSM adapter egyetlen kártyán. Az Ericsson magát a telefont is beépítette az Ifabón felvonultatott GC-25 adatkártyába: így a készülék adat, fax, SMS és beszédfunkciókat kínál. Csak egy fülhallgatót kell a kártyához csatlakoztatni, és már telefonálhatunk - tárcsázni a számítógép billentyűzetével lehet.

Bonyolult? Nem egyszerű, de a megszállott kommunikátorok hamarosan képtelenek lesznek jól érezni magukat, ha a napozóágy alatt nem lapul egy-két ilyen elmés szerkezet. A nem túl távoli jövő pedig a "viselhető" eszközök térhódításával kecsegtet: a további miniatürizáció előbb-utóbb lehetővé teszi, hogy a kütyük övbe, karórába, ékszerekbe építve öltözködésünk szerves részévé váljanak. Már látom magam előtt, ahogy a high-tech cégek divattervezői nyaranta napszemüvegbe integrált web-böngészővel ingerlik majd nyálcsorgatásra a technofil publikumot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód