PocketPC 2002

A Microsoft bejelentette a következő-generációs, Windows alapú kéziszámítógépek új operációs rendszerét. Íme!

London, 2001. október 4.:  A Microsoft egyidőben jelentette be a PocketPC 2002 elkészültét mind Londonban, mind pedig San Franciscoban. Az új platfromot kifejezetten a mobil felhasználóknak tervezték, olyan funkciokkal, melyek kibővítik az üzleti élet kommunikációs lehetőségeit. 10 vezető hardver gyártó, 6 mobilszolgáltató és több mint 118 szoftvereket gyártó cég jelentette be, hogy támogatja a Microsoft Windows-alapú platformot.

Az új PocketPC 2002 szoftver 3 fontos alapszolgáltatást ajánl. Az első és legfőbb, hogy a legjobb megoldást nyújtja a vállalati üzleti információs vonalak és alkalmazások nyitására. Másodszor, egyszerre támogatja a 802.11, a Bluetooth, a CDPD, a CDMA, a GSM és telefonos alkalmazásokat egy eszközben. Harmadszor pedig, a PocketPC 2002 rengeteg szoftver megoldást és frissítést egyesít, ilyenek a helyesírásellenőrző a Wordben, alkönyvtárak szinkronizációja a levelesládákban, testreszabható Today nézet. A PocketPC 2002 a Windows Media Player legfrissebb 8.0-ás verziójával és a Microsoft Reader 2.0-val felszerelt, hogy a multimédiás alkalmazásokat még jobban élvezhessük, és még könnyebben kezelhessük eKönyveinket.

Az San Franciscoi bejelentésen bemutattak 6 új Pocket PC-t is. Ezek mind az Intel StrongARM processzorát használják 206 MHz-en, 32 M flash ROM-al rendelkeznek, IrDA, soros, USB portokon kommunikálnak, színes érintésérzékeny kijelzőjük van, sztereó fülhallgatót lehet csatlakoztatni hozzájuk, litium akkumulátorral 8-14 órát bírják és nagyjából 600 USD-be (kb 180,000 Ft) kerülnek. Amiben eltérnek, hogy 64 M vagy 32 M memóriájuk van, van-e SD/MMC és/vagy CF memória bővítő helyük, van-e beépített Bluetooth csatolójuk, és végül de nem utolsó sorban a kinézetükben.

A PDA-k mellett mobil adatgyűjtőkben is használják az új operációs rendszert, ezekből is bemutattak 3 új modellt.

A Microsoft 22 hardware partnerrel dolgozik a Pocket PC 2002-n, köztük olyan közismert cégekkel, mint az Acer, Casio, Compaq, Fujitsu, HP, NEC, Mitsubishi, Siemens és Toshiba. A programok fejlesztéséhez 3800 cég szerződött a Microsofttal és mintegy 180.000 fejlesztő töltötte le eddig a Pocket PC fejlesztőeszközöket, aminek eredményeképpen folyamatosan nő a Pocket PC 2002 software támogatottsága.

Újdonságok a PocketPC 2002 operációs rendszerben
Amikor a Microsoft a PocketPC 2000 operációs rendszert kifejlesztette, egyértelmű célja a Palm gépek visszaszorítása volt. Ennek érdekében a korábbi Windows CE 2.12-es változatra Palm PC rendszerét szinte teljesen átdolgozta, új operációs rendszer magot, új kezelői felületet és egy csomó új funkciót épített be. A tavaly áprilisban bejelentett PocketPC 2000 beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így az új változatban nem volt szükség igazán forradalmi változásokra. Ennek ellenére egy szebb grafikus felületet készítettek hozzá, kiegészítették a mobil kommunikációhoz és a vállalati használathoz szükséges eszközökkel, továbbfejlesztették multimédiás képességeit és kiküszöbölték a mindennapi használat során előforduló kényelmetlenségeket. Ennek eredményeként előállt rendszer a ma elérhető PDA operációs rendszerek közül a leggazdagabb funkcionalitást kínálja.

Lássuk, kicsit részletesebben, hogy mi is változott az operációs rendszerben:

Kezelői felület
Kicserélték az ikonokat szebb 3D változatokra és az eddig csak a Pocket Reader-ben meglévő ClearType betűkezelést kiterjesztették az egész operációs rendszerre.

Egyszerűbbé tették az alkalmazások közötti navigálást, egy gomb megnyomásával vissza lehet térni az előzőleg használt alkalmazásra.

Áttervezték a Today képernyőt, ami az épp aktuális naptárunkat, feladatainkat és üzeneteinket mutatja, így jobban kihasználja a helyet a képernyőn és kellemesebb látványt is nyújt (feltéve, hogy nem látszik benne túl sok teendő :-).

Személyre szabhatjuk a gépet, kiválaszthatjuk a nekünk tetsző színeket, hangokat, a Today és a Media Player kinézetet Skin-ek használatával egyedire szabhatjuk.

Az eddig megszokott dialógus ablakok ezentúl nem a képernyő közepén jelennek meg, hanem a felső ikonsorról lenyílva jelennek meg és ha éppen nem akarunk vele foglalkozni a megszüntetésük nélkül egy ikonná kicsinyíthetjük őket vissza, ahol türelmesen várják, hogy feldolgozzuk őket. Az egyszerűsített kezelés mellett lehetőség van az üzenetek kezelését is meghatározni, így hangot, képernyő üzenetet, LED villogtatást rendelhetünk hozzájuk vagy figyelmen kívül is hagyhatjuk őket.

Szövegbevitel
Továbbfejlesztették a kézírásfelismerő programot, így a Pocket PC 2002 fel tudja ismerni a folyamatos kézírást (még a balkezes írást is támogatja), a hagyományos karakterenkénti kézírást, a PalmOS gépeken használt Grafitti jeleket, nyomogathatjuk a képernyőn megjelenő szoft billentyűzet gombjait és a gyakran használt szövegeinket egy listából kiválasztva azonnal beírhatjuk.

Levelezés
Régi hiányt pótol, hogy az új verzió már meg tudja jeleníteni a HTML formátumú leveleket és szinkronizálásnál nem csak az Inbox-ot, de bármely egyéb alkönyvtárat is lehet szinkronizálni a palmtopra.

A kényelmesebb használatot szolgálja, hogy PocketWord vagy Pocket Excel fájl elküldésekor az elküldés előtt automatikusan konvertálja az asztali gépek számára is olvasható .doc vagy .xls formátumra. Egy érdekes új lehetőség a hangos válasz, amikor a gép mikrofonjával vesszük fel a szóbeli választ a levélre.

Vállalati felhasználásnál hasznos, hogy a Meeting Reqest-ek (elektronikus meghívások) kezelését tovább javították, már nem csak elfogadni vagy visszautasítani tudjuk a meghívásokat, de a válaszunkban szöveges megjegyzéseket is visszaküldhetünk. Ezen kívül újdonság, hogy a meghívóban a helyen, időn és megjegyzéseken kívül látjuk, hogy kiket hívtak meg, így ha zsenáns a társaság azonnal visszautasíthatjuk a meghívót.

Instant Messaging
Az azonnali üzenetküldés sikerén felbuzdulva a Pocket PC operációs rendszerbe is belekerült egy MSN Messenger kliens, így ha online vagyunk, azonnal tudunk társalogni is. A program funkcionalitását igyekeztek az asztali változathoz minél közelebb hozni, így lehet vele egyszerre több csatornában beszélni, megnézni egy beszélgetés résztvevőit és beállítani az elérhetőségi szabályokat.

Naptár és Telefonkönyv
Ezeken a programokon csak apróbb változtatásokat végeztek, amiknek a segítségével könnyebb őket kezelni. (Telefonkönyv: lehetőség cégek szerinti rendezésre, gyakran használt mezők az első oldalra kerültek szerkesztéskor. Naptár: ikonok a nézetváltáshoz, hét száma is megjeleníthető).

Media Player
A nagy sebességű mobil internet elérések elterjedésével már a Pocket PC-t is felkészítették az online közvetített hang és videó lejátszásra, ezt támogatják a streaming üzemmódok. Az új v8-as kódolási algoritmusoknak köszönhetően minden eddiginél jobban lehet tömöríteni a média fájlokat, így realitássá válik teljes játékfilmek PDA-ra másolása.

A video élmény javítása érdekében választható teljes képernyős és fekvő video üzemmód is, ami már ténylegesen élvezhető minőséget eredményezhet. Hang lejátszáskor kikapcsolható a képernyő, ezzel növekszik az elem élettartama. A program automatikus megkeresi a memóriában és a bővítőkártyákon található felvételeket, és választáskor mindig mutatja a kijelölt anyag részletes információit is. Az interneten talált érdekes tartalmakat könyvjelzőzni lehet, és mint már korábban írtuk Skin-ekkel a program kinézete testre szabható.

PocketReader
A könyvolvasó programban az elektronikus könyvek szerzői jogainak védelme érdekében kidolgoztak egy olyan védelmet, ami lehetővé teszi az elektronikus könyvek személyre szóló titkosítását, így csak az tudja őket elolvasni, aki megvette a könyvet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden könyv ilyen kell hogy legyen, hiszen továbbra is van lehetőség mindenki számára olvasható könyvek készítésére is, de a komolyabb kiadók csak úgy hajlandóak elmozdulni az elektronikus kiadás felé, ha biztosítva látják a könyvek megfelelő másolásvédelmét. Ha már hozzájutottunk egy könyvhöz és van is jogunk az elolvasni, többféle lehetőségünk van véleményünk hozzáfűzésére: szöveges megjegyzéseket írhatunk hozzá, kis rajzokat rajzolhatunk bele, esetleg színesen kiemelhetünk egy rész, könyvjelzőket is tehetünk bele így biztos, hogy a legjobban kihasználhatunk minden könyvet.

Biztonság
A vállalati környezethez való alkalmazkodás jegyében kiemelten foglalkoztak a biztonság fokozásával. Ennek keretében beállítható egy erősebb jelszó igény, ilyenkor a hagyományos 4 karakter hosszú csak kisbetűből álló jelszavakat nem lehet használni, hanem csak hosszú, kis és nagybetűt és írásjeleket is tartalmazó jelszavakat fogad el a rendszer.

Beépített VPN támogatás segítségével az internet protokoll feletti titkosítást végezhetünk, ezt használhatjuk a nyilvános intereneten keresztüli vállalati hálózat eléréshez vagy a vállalati vezeték nélküli LAN lehallgatás elleni védelmére is.

Létrehoztak egy antivirus API-t is, aminek a segítségével a vírusfigyelő programok adaptálhatóak a Pocket PC-re.

Kapcsolatok
IrDA OBEX támogatás - végre a Microsoft is beállt a sorba és szabványos IrDA adatcserét használ, így lehetőség van más operációs rendszerekkel és telefonokkal adatokat cserélni. Ha a két gép megérti egymás adatformátumát, akkor máris lehet egymásnak adatokat küldeni, így például a PalmOS gépekkel és mobiltelefonokkal naptári és telefonkönyv bejegyzéseket, egyes telefonokkal hangokat és képernyő képeket stb.

Támogatás a hálózat elérésekhez - Az operációs rendszer támogatja a modemes, LAN, Wireless LAN és a Bluetooth, GPRS kommunikációt, így szinte biztos, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb kommunikációs formát.

Kapcsolatmanager - egy egységbe foglalja internetes kapcsolataink beállításait, így nem kell minden egyes programban külön állítgatni.

Távoli fájlrenszerek elérése - a File Explorer-al már nem csak a helyi hanem a hálózaton keresztül távoli gépek fájljait is el tudjuk érni, feltéve, ha azok a Windows fájl elérés protokollja szerint működnek.

A Windows Terminal Service kliens segítségével távoli (Windows) gépekre be lehet jelentkezni és azokon dolgozni. Ennél az üzemmódnál a programokat a távoli gép futtatja, és csak a képernyő képét másolják át a PDA-ra. Ezzel a módszerrel bármelyik asztali gépre készült programot használni lehet kis gépünkön is, azonban a kis képernyő korlátot szab a használhatóságnak.

Szinkronizálás
A szinkronizálás paraméterei már a hordozható gépről is állíthatóak, nem kell hozzá az asztali gépet elérni, ennek akkor van jelentősége, ha hosszabb időn keresztül távol vagyunk az asztali gépünktől és a távoli szinkronizáláshoz meg kell változtatni a paramétereket.

Szerver oldali szinkronizálás - Ezzel a lehetőséggel már nem kell vállalati kliens gépünket folyamatosan bekapcsolva tartani, hogy távolról tudjunk szinkronizálni, hanem a Pocket PC-nk közvetlenül az Exchange Server 2000-el tudja magát szinkronizálni.

Az új verzióban megvalósították a sokak által igényelt szolgáltatást, hogy amíg fizikailag össze van kötve a két gép el lehessen érni az asztali gép internet kapcsolatát felhasználva az internetet. Ennek segítségével közvetlenül a PDA-nkra tölthetjük le leveleinket vagy média fájljainkat.

WEB böngésző
Az új böngésző támogatja a fájl letöltéseket, így egy lépésben tölthetünk le programokat és adatokat a gépünkre. Lassú internet elérés esetén egy gombnyomással kikapcsolhatjuk a képek letöltését, így gyorsabbá válik az oldalak megjelenése. És végül a böngésző WAP oldalakat is meg tud jeleníteni, amik jobban igazodnak a hordozható gépekre jellemző kis képernyőhöz és lassú internet eléréshez.

Hardware
Az új operációs rendszer a gyors StrongARM processzorokat támogatja és mindig Flash-elhető memóriába kerül, így utólag egyszerűen frissíthető a RAM-ban tárolt adatok elvesztése nélkül.

Végeredmény
Az új Pocket PC 2002 ha nem is forradalmi, de jelentős fejlődést mutat elődjéhez képest, főleg a mobil adatelérés, vállalati számítástechnikai rendszerbe integrálás és multimédiás képességek területén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód