Egy Hitachi vezér Szombathelyen

DVD-kamera, övre csíptethető számítógép, monitorral ellátott fejpánt és sok minden más...

A szombathelyi Elender székház oktatótermébe egy délelőtt erejéig befészkelte magát a jövő technikája a Hitachi jóvoltából, hogy eddig csak sci-fi-ből ismert lehetőségeket villantson fel a meghívottak előtt. Első hallásra képtelenségnek tűnik, hogy egy világcég marketing-igazgatóját rá lehet venni arra, hogy egy kis ország még kisebb városkájába leránduljon a ködös Albionból, azonban a hétvégi előadás rácáfolt erre.

A meghívottak között szombathelyi cégek vezetőit és informatikai szakembereit láttuk, akik kíváncsian várták, milyen újdonságot mutat be a japán óriás. A kezdeti feszélyezett hangulat hamar feloldódott, főleg amikor a magyar szóvivő a kivetített feliratra bökve kijelentette: "Elnézést a hullámos vászonért - ez nem a Hitachi terméke..."

És bár a cég minta nagyágyúi fizikailag a párizsi kiállításon szerepeltek, a résztvevők ígéretet kaptak rá, hogy a kiállítás után az Elenderben lehetőség lesz élőben megnézni például a monumentális plazma kijelzőt, vagy plazma TV-t. A felvezetés után Mark Wilkin, a Hitachi európai marketing igazgatója vette át a szót és a lézer-pointert. Részletesen bemutatta a helyszínen is kiállított TFT-kijelzőket, amelyek kis méretük és szemre egészségesebb voltuk miatt egyre nagyobb teret nyernek a piacon (nem utolsósorban az áruk is egyre megfizethetőbb), majd jöttek azok a japánban már használt eszközök, amelyek valószínűleg csak néhány év múlva törnek be a magyar piacra.

Közéjük tartoznak a 12" notebook-kijelző méretű komplett számítógépek, amelyek az egészségügyben és a szolgáltatók körében hódítanak (az A4-es lap méretű könnyű eszköz mindent tartalmaz, ami megkönnyítheti pl. egy vizitelő orvos, vagy egy pontos térképet igénylő víz-, gázszolgáltató munkáját.) A hónunk alá csapható komputer természetesen már vezeték nélkül kommunikál a központi számítógépekkel, így a frissen felvitt adatok azonnal feldolgozhatók. Számunkra szintén a jövő zenéje a DVD-kamera, vagy az övre csíptethető számítógép, amely a kiegészítő monitorral ellátott fejpánttal és az ujjbegynyi egérrel tökéletesen Robotzsarus dizájnt kölcsönöz gazdájának. Japánban már ez sem újdonság - a japánok órákat töltenek munkába menet-jövet vonatokon és többek között az így keletkező holtidőt segít áthidalni a berendezés.

Természetesen azt már mondani sem kell, hogy a mini számítógép-konfigurációnak nem okoz gondot menet közben kapcsolódni a világhálóra, így aztán ha egy ázsiai vonaton ülve egy parányi gépekkel megtűzdelt emberke a semmibe bámulva lassú mozdulatokkal evez előttünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem zárlatos androiddal van dolgunk, csupán egy érdekesebb webhelyre érkezett a gép gazdája. A mobil számítógépek természetesen többet kibírnak, mint asztali társaik.

Horváth László, a szombathelyi Elender Kft. igazgatója elégedett lehet, az összejövetel jól vizsgázott. Mint mondta szeretne hagyományt teremteni az ilyen bemutatókból. Így az érdeklődők biztosak lehetnek benne, hogy hiteles forrásból szerzik be információikat és nem utolsósorban nem kell budapesti konferenciákra utazni ahhoz, hogy értesüljenek arról, mi folyik a világ fejlettebb részén, milyen lehetőségeink lehetnének nekünk...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód