"Portált gyártani nem nagy kunszt, de üzemeltetni maga a művészet"

Külcsín és belbecs, valamint jó néhány furcsaság: szombathely.hu

Persze, cseppet sem könnyű eldönteni, mi az, ami miatt kiváló egy weboldal, és mi miatt csapnivaló egy másik. Talán olyan ez, mint az öröklött és a szerzett tulajdonságok szerepe az emberi személyiség (ki)alakulásánál.

Tartalom, vagy forma?
A számunkra fontos információ csomagolását nem igazán figyeljük - mert kit érdekelne, ha a szakdolgozatának anyagát csak egy karakteres oldalon lelné meg: letöltöm és kész, mondaná a diák.

Tehát a forma nem számít. Erre meg azok esnének nekem, akik igenis különbséget tesznek az oldalak külseje alapján.
Más: gondoljunk itt a CNN weblapjára, nem engedheti meg magának a robosztus, csicsás megjelenést a rengeteg látogató miatt. Ráadásul tőle az információt várja el a publikum.

Aztán: az igazán nagy internetes portálok, miért nem Flash elemekkel tűzdelt oldallal köszönnek be? Mert tudják, az olvasó csak 10 percet fog eltölteni náluk egy alkalommal. pont annyit, ami napi 5 friss hír elolvasására elég. Tudják azt is: nem várni jönnek be az emberek oldalaikra. Most azonnal szeretnék befalni a friss híreket, és nyomják tovább a táblázatkezelő statisztikáit, hogy fél ötkor mehessenek haza pihizni.

Miért írom le ezeket? Ma visszatértem a www.szombathely.hu-ra, városunk nemrég megújult honlapjára. Mivel a weblap beharangozónál megígérték, lesz itt portál is meg minden, gondoltam az év végére hátha elkészül. Meglepve tapasztaltam a változást. Eltűnt a sokak által bírált zenés "idő- és energiavámpír" bevezető, helyette statikus képen választás elé állít bennünket a város. Midőn a mesében "melyik utat a három közül fiam?" Gondoltam, kezdtem a sort balról jobbra, emígyen olvas a magyar ... SZOMBATHELY VÁROS HIVATALOS PORTÁLJA INFOSTRADA 2000, majd SZOMBATHELY VÁROS HIVATALOS WEBLAPJA, és végül MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE PORTÁL.

Legyen az első az első!
Az Infósztráda 2000 néven nevezett céget, a továbbiakban új szabványként IS2000 néven tisztelem meg, a kevesebb billentyűzés kedvéért, és mert megérdemli.

Az infosztrada.com visszavág
Az idei szombathely.hu bemutatásán külön öröm volt a számomra, hogy helyi csapat végzi a munkát. Még jobban éreztem magam a bőrömben, mikor kihangsúlyozták, hogy az informatikai csoport tagjai frissítenek, ekkor csettintettem a nyelvemmel. Ez a munka nem piskótatekercs. Erre most a meglepi itt karácsony táján, az IS2000 újra színre lép. Azt kérdik, miért meglepi?

Mivel a IS2000 az "ŐS" szombathely.hu-nál bizonyította, mire képes, illetve nem képesek a weblapok terén, úgy gondoltam, valami forradalmian újjal jönnek.

Weblapmunstra - "Elnézést letöröltem az Internetet"
Talán többen emlékeznek még az ősidők szombathely.hu-jára a mozgó reklámcsíkkal a tetején, és nem jellemző színvilágával, na ez az IS2000 műve volt, állítólag komoly összegért.

Majd, hogy ne csak a város, hanem a vállalkozók is fizethessenek, a főlapon meg lehetett jelenni. Vagyis inkább végig lehetett szánkózni a képernyő tetején. Egy reklámcsíkon, azt beszélték, a másodpercenkénti felvillanásért is komoly pénz ütötte volna az önkormányzat és az IS2000 markát. Csinos kis reklámkampány volt, vitték is, mint a cukrot, hónapokig a saját reklámjaikon kívül szinte senki sem hirdetett, mert ember nem volt, aki a weblapra kívánkozzon.

Igaz, a net sem volt még sehol sem. Örültem, hogy a legutóbbi változatban nem láttam őket, erre megint itt vannak, és most már annyira jók, hogy portált csinálnak, hát ebből is látszik a fejlődés nem áll meg. Főleg nem az Infósztrádán ...

Na de várjunk csak, hoppá, valami igen elcsúszott, 1024*768-ból visszaváltottam egy fokozatot 800*600-ba, mert ez ugye hiba lehet (bár nem szabadna annak lennie), majd visszaváltottam újfent, mert nem emiatt volt a gubanc. Mivel nem láttam villogó Under Construction "fejvesztés alatt" feliratot és fúró faragó hálószövőket, így elkészültnek (max elkékültnek) vettem a honlapot. Tán ezért ért a csalódás, itt óév utolsó napjaiban. (Azóta ezt rendbetették, kezelés előtt, majd után)


Meg kéne fésülni!
Mivel most a külalak kicsit kócos, ezt nem kritizálom, tegyék rendbe, még jól is kinézhet. Bár azt látni kell, hogy a középső gombokat valaki később készíthette el, mert a szép kék weboldalsablonba (mert ezt nem lehet letagadni) totál nem illik bele.

Visszatérek inkább a tartalomhoz. A tartalomszolgáltató gárda hiánya ugyancsak látszik! A tartalomszolgáltató szerep nem olyan látványos, mint az informatikusé, és ezért sokan nem veszik komolyan ennek a "részlegnek" a fejlesztését. Inkább telenyomják programozókkal, grafikusokkal az állományt. A ciki akkor következik be, ha ott tátong üresen a webhely, vagy ha telerakják a partner oldalakról "lelopkodott" tartalommal. Itt utalok vissza az alapkérdésre, mit ér a tartalom?

Szippantsuk le a cikkeket - szippantsuk el az olvasókat!
A helyi hírek (igen) nagy százalékban a tőlünk, az MTI-től, a helyi napilapból, illetve a Városi TV archívumából származnak. Nem is baj, jók azok, de a városunk portáljától elvárnék valami kis pluszt a totál "kopipészt" módszerénél. Nem tud senki írni valamit, ami az utcán hever, kitől féltek?

Nem beszélve arról, hogy így meglehetősen kevés olyan anyag lesz, ami arra készteti, a látogatókat, hogy kimondottan ide térjenek be. Viszont meglehetősen sok, ami miatt a keresőprogramok ezeket az oldalakat dobálják majd ki ha valaki egy címszóra keres. A nagy tartalom - nagy találati arány elvét már sokan ismerik, ezt használja ki majd ez a portál is, hiszen a rajta található címszavak bizony indexelésre (mikor a keresőprogramok megjelölik az oldalon található szavakat) késztetik a keresőgépeket. Nem tudom, hogy azok az oldalak, ahonnan a tartalmat szippantja ez a portál, mennyire örülnek ennek. Hiszen ha a híreiket máshol is elolvashatják, elviszik tőlük a látogatókat. Azt sejtem, mit nyer ezzel a városi portál, amit elvesztenek a többiek.

Megéri?
Kérdésemre, amit a nyugat.hu vezetéséhez intéztem az a válasz jött, hogy ez idáig nem történt megkeresés sem az IS2000 sem az önkormányzat részéről.

Kedves portál építők, azért egy e-mail jöhetett volna, hogy kész a portál, "kicsit" ti is benne vagytok, jertek örüljünk együtt.

A portálon található forrás megjelölése kicsit sántít, még csak át sem vezeti az olvasót a tényleges szerzőkhöz. Sőt, újabban már úgy vesznek át tőlünk egész cikkeket, hogy a forrást sem jelölik meg. Így a "tudatlanabb", helyi ismerettel nem rendelkezőknek, ill. a kényelmesebb olvasóknak esze ágában nem lesz bepötyögni a www.nyugat.hu címet, hanem továbbállnak, ha elolvasták a cikket a városi portálon. Csak a kezdő nem veszi észre, mi folyik itt, hogy ezzel olyan a portálunk, mint egy gyengébb linkgyűjtemény, helyenként linkek nélkül. Abból pedig vannak jobbak, mindenki ismeri őket.

A játékról pár szó: a szervezést átvállalta a budapesti bp.geoview.hu internetcimen található csapat, akinek a neve ugyancsak ismerős az első szombathely.hu óta. A fórumról nincs mit írni, működik, ez elvárható tőle, nincs agyonhasználva, ha a szükséges próbaüzeneteket, fórumindítókat levonjuk, akkor mi marad. De itt kanosszát járok, hiszen új még, miért is lenne tele, majd tele lesz ...

A portálon megjelenik a helyi napilapunk is. Ugyan nincsen internetes megjelenése, mert még arra sem volt képes, hogy kitegyen egy amolyan "holnap gyere vissza" feliratot. A címsorban a tiltott felirat olvasható, ez valóban sokat segít a népszerűsítésben. Szóval vicces, mert híreket a portálon tőlük is találunk.

Minden megvan, csak tartalom nincs...
A város hivatalos portálja igen kitüntetett webhely, nem beszélve arról, hogy szinte minden erőforrás a fejlesztők rendelkezésére állhat. Ezt onnan lehet sejteni, hogy polgármesterünk többször dicsekedett milyen jól el van látva az informatikus csapat. No, most akkor nem értem, minden megvan, tartalom az még sincs. És még az IS2000 is visszajön, mikor régebben már vaskosan bizonyította mennyire életképtelen a próbálkozás a non-profit városi weblap profit irányba noszogatására.

Maradt még két válaszlehetőség a navigálásra a főlapról, ejtek pár szót, nehogy sértődés legyen. Ha kedv és idő engedi, a SZOMBATHELY VÁROS HIVATALOS WEBLAPJA, és végül MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE PORTÁL igen hasznos infók helye - azért frissíteni nem ártana őket. Az elsőről írtunk, azóta sem változott túl sokat, érdemes megnézni archív cikkünket, akkor hogyan éreztük.

A szövetségi portál elcsúszott részein nem lepődtem meg, a tartalmát a különálló kisportálok adják szám szerint öt (Miskolc, Szeged, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg), saját önálló anyagai alig vannak. Sejtésem szerint az IS2000 érdekeltségei a városokban elég masszívak, a kövezést nem vállalom, hátha az egyik város kakukktojás. Megjelenésében igen hajaz a városi portálra, Egerszegre kalandozva, ugyanazt a grafikát látom, mint a városi weblapnál, tornyosodó templomok sziluettjei. Nem baj, ha nem különbözik, csak akkor most mi hol vagyunk a portálban, a harmadik sorban balra. Tartalmilag, formailag nincs differencia?

Portált gyártani nem nagy kunszt, de üzemeltetni maga a művészet.
- ismeretlen netpolgár billentyűje alapján

Időközben megkeresték a Nyugatot a portál készítői. Remélve, hogy némi egyeztetés után a tőlünk átvett cikkek ügyében ezután problémamentesen tudunk együttműködni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód