"Nehéz lesz így, hogy Pali bá nem lesz ott velem"

Pars Krisztián első olyan világversenyére készül, amikor nem lesz ott vele Németh Pál mesteredző. Azt mondja, világbajnok akar lenni. A Szombathelyi Dobó SE atlétája csütörtökön indul a berlini világbajnokságra, szombaton lesz a selejtező, hétfőn a döntő.

- Idén eddig tizenhét versenyedből tizenhetet megnyertél és a világranglista tíz legjobb eredményéből is nyolc a tiéd. Ennyivel jobb vagy mindenkinél?

- Mondhatnánk így is, de én erre inkább azt szoktam válaszolni, hogy csak az átlagomat hozom. Nem tudom miért, de jelenleg nem tud senki ilyen formát mutatni. Én eddig is 79-81 méter között dobáltam, hogy most ezekkel meg tudom nyerni a versenyeket, ennek csak örülök.

- Ha csak az eredményeidet nézzük, akkor azt hiszem, elégedett lehetsz a felkészüléseddel.

- A felkészülésemben a legrosszabb az volt, hogy sérülés hátráltatott, ezért nem tudtam olyan szintű alapozó munkát végezni, ahogy azt az elmúlt években tettem. Viszont minden rosszban van valami jó, így nagyon sokat tudtam gyakorolni a technikai hibámnak a javítását. Még mindig nem tökéletes, de 80 %-osra azért már sikerült kijavítani. Láttam egy-két felvételt a versenyeimről, dobásaimról, úgy érzem, ha végleg meg tudnám oldani a hibámat, akkor bármikor képes lehetek 83 méter fölötti eredményre. De ehhez tényleg mindennek össze kell jönnie. Tudom, hogy ez nem könnyű. Pali bácsinak a 12 éves munkája nem vész el csak úgy, tehát az erőm az nem szállt el, szinten tudom tartani magam. Bízom benne, hogy kitartok még egy hétig, és még egy plusz lapáttal rá is tudok tenni. Egyedül az állóképességemmel lehet probléma. Egy versenyen a hat dobást végigbírni és teljes erőbedobással odaállni, nem könnyű. Éreztem is, hogy ez nem mindig jön össze. Azzal kompenzáltam, hogy technikailag jó voltam. Versenyeken a hat dobásból 2-3 össze szokott jönni. Remélem, hogy ez a vb-n is így lesz.

Pars Krisztián
Getty Images
Fotó: Getty Images"]

- Érzed még most is a sérülésed?

- Érzem. Nem jöttem még teljesen rendbe, de nem olyan vészes már, mint korábban. Ezért is külön öröm, hogy a sérülésem ellenére is viszonylag stabil formát tudtam hozni. Ha ez kitart még 4-5 versenyig, akkor azt tudom mondani, hogy ez egy jól sikerült szezon volt.

- Kik lehetnek a legnagyobb riválisaid a VB-n?

- Igazából én az olimpiai bajnoktól, Primoz Kozmustól várom, hogy jó eredményt fog elérni. A szlovén országos bajnokságon 80 méter 34 centimétert dobott. Ő képes lehet 80 méterre vagy afölötti eredményre. Az igazság az, hogy más nem produkált ebben az évben olyan jól, mindenki 78-79 métereket dobált. Nincsenek kiugró eredmények. Vannak persze sötét lovak, Igors Sokolovs, a lett versenyző, aki otthon dobott 80 métert, utána viszont csak 78-79 méterekig jutott. Nem tudom, mire lehet képes, hiszen nem volt még benne a világ élvonalában. Aztán van még a tadzsik Dilshod Nazarov, aki ugyan dobott már idén 79,28-at, de őt sem láttam már másfél hónapja versenyezni. Sydney olimpiai bajnoka, Ziolkowski már kezd kiöregedni és bár sok verseny van mögötte, nem tudja már azt a jó formáját hozni folyamatosan. Marco Lingua már nem indul a vb-n, ez igazából nem is meglepetés, hiszen a végén már 72-73 métereket dobált, pedig év elején, az Európa Kupán csak nagy csata árán sikerült megvernem. Talán még a finn Olli-Pekka Karjalainen érhet el jó eredményt, hiszen ő tavaly is egész évben rosszul dobott, az olimpián viszont még is egy jó sorozattal rukkolt elő. A pillanatnyi forma fog dönteni.

Pars Krisztián év elején a Nyugatban
Unger Tamás

- Milyen céllal vágsz neki a VB-nek? Egyértelműen csak az aranyérem lebeg a szemed előtt?

- Így van, az aranyérmet szeretném elhozni, szeretnék ezáltal is adózni Pali bácsi emlékének. Ez nekem egy plusz motivációt fog adni, hogy érte kell küzdenem, és megmutathatom neki, hogy igenis érdemes volt velem foglalkoznia. Nehéz lesz így, hogy Pali bá nem lesz ott velem, de szerencsére fia, Németh Zsolt átvette a helyét. Ő is egy elég jó edző. Ha nagy csatában maradok alul, akkor nem leszek annyira szomorú és csalódott, de ha rosszul dobok és mondjuk csak 79-80 méterre leszek képes, akkor azt mondom, hogy ez az én hibám volt és én nem tudtam kihozni magamból a maximumot. Mindenképpen 81 méter fölé akarok jutni, és megszerezni Magyarországnak az első atlétikai aranyérmet. Szeretném, ha büszkék lennének rám az emberek Magyarországon, de főleg Szombathelyen.

- Úgy gondolod, hogy egy 81 méteres dobás elég lehet az aranyéremhez?

- Igen, most úgy néz ki, a 81 méter lehet a reális. Kozmus is erre lehet képes. Nagyon nagy harc lesz kettőnk között.

- Mindenki esélyesnek tart. Nem nyomaszt ez a nagy teher?

- Nem. Ezt megtanultam kezelni, hiszen sok világversenyen vagyok már túl. Ebben két olimpia is benne van. Szereztem már annyi rutint magamnak, hogy tudjam, mikor mit kell csinálnom. Ezzel igazából nem is szabad foglalkoznom.

- Végezetül, mi a helyzet az olimpiai ezüstérmeddel, amit még a mai napig nem kaptál meg?

- Kitűztek egy időpontot, augusztus 26-át, amikorra döntést hoznak. Azt még ugye nem tudjuk, hogy milyet, hiszen pontosan a mai napig sem ismert, hogy milyen esettel állunk szemben. Azt tudjuk, hogy vétkeztek, pozitív mintát produkáltak. Ennyi. Hajtják az igazukat, gondolom próbálnak mindenféle orvosi papírt beadni a bíróság elé. De hát ott sem hülye emberek ülnek, és tudják azt, hogy miről van szó. Bízom benne, hogy augusztus 26-án visszaveszik tőlük az érmet, és remélem, hogy szeptember 8-án, Pali bácsi emlékversenyén ezt már meg is kaphatom.

Szeptember 8-án rendezik a Németh Pál Memorial I. Nemzetközi Kalapácsvető Versenyt

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a közelmúltban elhunyt Németh Pál mesteredző emlékére ezután minden évben megrendezik a Németh Pál Emlékversenyt. Az idei a Szombathelyi Sportszolgáltató Nonprofit Kft. szervezésében szeptember 8-án, a Sugár úti Atlétikai Centrumban lesz.

A program fő része a férfi és női kalapácsvető verseny lesz. Az már biztos, hogy dobókörbe áll Pars Krisztián mellett a szlovén olimpiai bajnok, Primoz Kozmus is. A teljes mezőny a berlini világbajnokság után alakul ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Két férfi, egy dobókör – Fazekas Róbert és Pars Krisztián járt a Nyugatnál

Két korosztály, egy műhely. Németh Pálé, hiszen mindkettőjüket ő fedezte fel, és indította el a világhír felé. Mi most egymás mellé ültettük őket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport