Eddig: 1 529 863 / 3 000 000 Ft, 39 támogató. Még10nap.
Légy része az igazságnak!

Csalók, bűnözők ellen védik az időseket - tájékoztatók mindenkinek

Bűnmegelőzési fórum és előadássorozat kezdődik ma Szombathelyen. A cél a bűnözők kedvelt célpontjának, az időseknek a tájékoztatása, de a hallottak mindenkinek hasznosak lehetnek.

Az idősek védelmében

Bűnmegelőzési fórumot, előadássorozatot tart a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szociális Szolgáltató Központ. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények veszélyeiről, jellemzőiről, a megelőzés lehetőségeiről adnak tájékoztatást, valamint vagyonvédelmi tanácsokkal is szolgálnak. Bár az előadásokat főként Idősek Klubjában tartják, a szervezők mindenkire számítanak, akinek idős hozzátartozói vannak.

Nem nyugszanak a bűnözők

Az idős emberek a legkiszolgáltatottabbak a bűnözőknek, hiszen általában rendelkeznek vagyontárggyal, viszont sokuk könnyen megtéveszthető, átverhető, lebukás esetén pedig a bűnözők az erőfölényüknek köszönhetően könnyen kereket oldhatnak. A szakemberek most a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, igyekeznek felkészíteni az érdeklődőket a váratlan szituációkra. Ha valaki időben felismeri a veszélyt, akkor nagyobb eséllyel tud kibújni a csapdából.

Eső előtt köpönyeg

A nyugat.hu-n is rendszeresen olvashatók beszámolók idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. Bár a bűnözők mindig újabb és újabb módszereket eszelnek ki, sajnos saját keserű tapasztalatunk, hogy egyetlen ősrégi módszerrel is lehet még sikerélménye pl. a csalóknak, mindig van valaki, aki bedől a trükköknek. Szerdán délelőtt a Kossuth rádióban is hasonló lesz a téma, a műsorban foglalkoznak a nyugat.hu által lebuktatott gyapjúcsalókkal Videóra vettük a csalót - nyugdíjasokat vernek át a gagyi ágyneművel 2006. December 17. 23:41 is. De komoly összegeket zsebelnek be az ügyeskedők például üdülési jogokkal Kicsit akadékoskodtunk, majd rendőrt hívtunk – avagy egy termékbemutató krónikája 2004. November 25. 21:26 , termékbemutatókkal , nyeremények ígéretével.

De a régi pénzellenőrzéses trükk sem halt ki, amikor az álrendőrök ellenőrzik a nem sokkal korábban átvett nyugdíjat, mivel a pénz valószínűleg hamis volt. Az ijedt nyugdíjasok átadják a pénzt - néha még a többi otthon lévő bankjegyet is - és ezzel búcsút is mondhatnak neki. A pénzváltós trükk is pofonegyszerű, ha az idős ember hajlandó felváltani egy 20 ezer forintost, akkor csak azt kell megfigyelni, hova megy be és kihallgatni, vajon hol matat, majd a figyelmét elterelve gyorsan kifosztani a pénz rejtekhelyét.

Több szem többet lát

Fontos, hogy a szomszédok, az idősek környezetében élők is észrevegyék az árulkodó jeleket. Megjegyezzék az idegenek jellemzőit, autóik rendszámát, vagy odamenjenek idős ismerősükhöz, ha látják, hogy az ajtaja előtt ismeretlenekkel beszélget és elbizonytalanodik. A helyiek "túlereje" szintén riasztólag hathat a bűnözőkre.

Időpontok, helyszínek:

2009. szeptember 15. 13 óra
 • 1. számú Idősek Klubja, Szombathely, Szűrcsapó utca 23.
 • 4. számú Idősek Klubja, Szombathely, Barátság utca 22.
 • 2009. szeptember 17. 13 óra

 • 2. számú Idősek Klubja, Szombathely, Bagolyvári sétány 2.
 • 5. számú Idősek Klubja, Szombathely, Pozsony utca 47.
 • 2009. szeptember 22. 13 óra

 • 3. számú Idősek Klubja, Szombathely, Váci Mihály utca 1-3.
 • 6. számú Idősek Klubja, Szombathely, Fogaras utca 6.
 • A szervezők minden érdeklődőt várnak!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Szerelőnek álcázzák magukat a tolvajok

  Ne nyissunk ajtót olyan szakembernek látszó személynek, aki nem tudja felmutatni cége arcképes igazolványát. Többen ráfizettek már erre.

  Videóra vettük a csalót - nyugdíjasokat vernek át a gagyi ágyneművel

  Sorozatot indítunk a csalók, svindlerek leleplezésére, hátha kevesebben...

  Kicsit akadékoskodtunk, majd rendőrt hívtunk – avagy egy termékbemutató krónikája

  "megjelentek között egy kenyai utat is kisorsolnak"? A Nyugat munkatársa...

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló

  Tovább az oldalra