Csalók, bűnözők ellen védik az időseket - tájékoztatók mindenkinek

Bűnmegelőzési fórum és előadássorozat kezdődik ma Szombathelyen. A cél a bűnözők kedvelt célpontjának, az időseknek a tájékoztatása, de a hallottak mindenkinek hasznosak lehetnek.

Az idősek védelmében

Bűnmegelőzési fórumot, előadássorozatot tart a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szociális Szolgáltató Központ. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények veszélyeiről, jellemzőiről, a megelőzés lehetőségeiről adnak tájékoztatást, valamint vagyonvédelmi tanácsokkal is szolgálnak. Bár az előadásokat főként Idősek Klubjában tartják, a szervezők mindenkire számítanak, akinek idős hozzátartozói vannak.

Nem nyugszanak a bűnözők

Az idős emberek a legkiszolgáltatottabbak a bűnözőknek, hiszen általában rendelkeznek vagyontárggyal, viszont sokuk könnyen megtéveszthető, átverhető, lebukás esetén pedig a bűnözők az erőfölényüknek köszönhetően könnyen kereket oldhatnak. A szakemberek most a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, igyekeznek felkészíteni az érdeklődőket a váratlan szituációkra. Ha valaki időben felismeri a veszélyt, akkor nagyobb eséllyel tud kibújni a csapdából.

Eső előtt köpönyeg

A nyugat.hu-n is rendszeresen olvashatók beszámolók idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről. Bár a bűnözők mindig újabb és újabb módszereket eszelnek ki, sajnos saját keserű tapasztalatunk, hogy egyetlen ősrégi módszerrel is lehet még sikerélménye pl. a csalóknak, mindig van valaki, aki bedől a trükköknek. Szerdán délelőtt a Kossuth rádióban is hasonló lesz a téma, a műsorban foglalkoznak a nyugat.hu által lebuktatott gyapjúcsalókkal Videóra vettük a csalót - nyugdíjasokat vernek át a gagyi ágyneművel 2006. December 17. 23:41 is. De komoly összegeket zsebelnek be az ügyeskedők például üdülési jogokkal Kicsit akadékoskodtunk, majd rendőrt hívtunk – avagy egy termékbemutató krónikája 2004. November 25. 21:26 , termékbemutatókkal, nyeremények ígéretével.

De a régi pénzellenőrzéses trükk sem halt ki, amikor az álrendőrök ellenőrzik a nem sokkal korábban átvett nyugdíjat, mivel a pénz valószínűleg hamis volt. Az ijedt nyugdíjasok átadják a pénzt - néha még a többi otthon lévő bankjegyet is - és ezzel búcsút is mondhatnak neki. A pénzváltós trükk is pofonegyszerű, ha az idős ember hajlandó felváltani egy 20 ezer forintost, akkor csak azt kell megfigyelni, hova megy be és kihallgatni, vajon hol matat, majd a figyelmét elterelve gyorsan kifosztani a pénz rejtekhelyét.

Több szem többet lát

Fontos, hogy a szomszédok, az idősek környezetében élők is észrevegyék az árulkodó jeleket. Megjegyezzék az idegenek jellemzőit, autóik rendszámát, vagy odamenjenek idős ismerősükhöz, ha látják, hogy az ajtaja előtt ismeretlenekkel beszélget és elbizonytalanodik. A helyiek "túlereje" szintén riasztólag hathat a bűnözőkre.

Időpontok, helyszínek:

2009. szeptember 15. 13 óra
 • 1. számú Idősek Klubja, Szombathely, Szűrcsapó utca 23.
 • 4. számú Idősek Klubja, Szombathely, Barátság utca 22.
 • 2009. szeptember 17. 13 óra

 • 2. számú Idősek Klubja, Szombathely, Bagolyvári sétány 2.
 • 5. számú Idősek Klubja, Szombathely, Pozsony utca 47.
 • 2009. szeptember 22. 13 óra

 • 3. számú Idősek Klubja, Szombathely, Váci Mihály utca 1-3.
 • 6. számú Idősek Klubja, Szombathely, Fogaras utca 6.
 • A szervezők minden érdeklődőt várnak!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Szerelőnek álcázzák magukat a tolvajok

  Ne nyissunk ajtót olyan szakembernek látszó személynek, aki nem tudja felmutatni cége arcképes igazolványát. Többen ráfizettek már erre.

  Videóra vettük a csalót - nyugdíjasokat vernek át a gagyi ágyneművel

  Sorozatot indítunk a csalók, svindlerek leleplezésére, hátha kevesebben...

  Kicsit akadékoskodtunk, majd rendőrt hívtunk – avagy egy termékbemutató krónikája

  "megjelentek között egy kenyai utat is kisorsolnak"? A Nyugat munkatársa...

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló