Huszonöt sérült a szombathelyi buszbalesetben (Fotóriport) - Frissítve

Huszonötre nőtt az ARC és Ikarus buszok karamboljában megsérült utasok száma Szombathelyen. Az egyik utas súlyosan sérült, emiatt büntetőeljárás lett a szabálysértésből.

Egy Szombathely és Egyházashollós között közlekedő helyközi autóbusz haladt kedd délután három óra körül Szombathelyen a Körmendi úton.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Lassított, majd megállt, mivel a busz női sofőrje észlelte, hogy a fékpedál gumiborítása levált, és ezt szerette volna visszatenni.

A helyközi busz mögött ugyanekkor jött a 23-as helyijáratos busz, amelynek sofőrje az első információk alapján figyelmetlenség vagy a megfelelő követési távolság be nem tartása miatt már nem tudott megállni, és az első busz hátuljának ütközött.

Már kiszállt a fülkéből a sofőr

Az Egyházashollósra tartó ARC busz hölgy vezetője menet közben észlelte, hogy a fékpedál gumi borítása leesett. Mivel ez zavarta, ezért lehúzódott az út szélére és megállt. Kinyitotta a kabin ajtaját és kilépett a fülkéből. Ekkor robbant bele a buszába hátulról az Ikarus.

Az ütközés ereje a sofőrt nekilökte a nyitott fülkeajtónak, ennek köszönhető, hogy nem zuhant az utasok közé. Az Ikarus sofőrje nem kívánt válaszolni kérdésünkre. Mindkét busz a Vasi Volán járata volt. Az anyagi kár jelentős, többmilliós nagyságrendű.

Kilátás az ARC hátsó ablakán
Kilátás az ARC hátsó ablakán
Tánczos Mihály

Ingajáratban közlekedtek a mentők

A buszokon utazók közül 24-en szenvedtek könnyebb sérülést, egy nő pedig súlyosan megsérült, őket hét mentőautóval szállították kórházba, vagy látták el a helyszínen. Egy kislány a baleset után hazament, de mivel fájdította a nyakát szülei bevitték a kórházba. A járműveken sok diák utazott. Dr. Puskás Tivadar a helyszínen elmondta, hogy többnyire mellkasi-, nyaki- és gerinctáji zúzódásos sérüléseket szenvedtek az utasok. Az ütközés erejét mutatja, hogy a buszokon több kapaszkodóoszlop is kitörött a helyéről. Mivel tömegbalesetről volt szó, ezért a mentők kiosztották a sérülteknek az ún. osztályozókártyákat, amelyek tavalyi debütálásakor szintén egy buszbaleset kapcsán Kihagyott a figyelem - Súlyos buszbaleset román cserediákokkal 2008. March 28. 15:16 számoltunk be.

Ingajáratban közlekedtek a mentők
Ingajáratban közlekedtek a mentők
Tánczos Mihály

Lefejelte az ülést

Varga Lászlóné, a baleset egyetlen súlyos sérültje a helyijáratos buszon bóbiskolt, amikor a két busz összeütközött.

Az asszony alaposan megütötte magát a balesetben
Az asszony alaposan megütötte magát a balesetben
Tánczos Mihály

Arra ébredtem, hogy kirepülök az ülésből és lefejeltem a szemközti ülés támláját. A kezemet és a lábamat is nagyon bevertem. Az orromból dőlt a vér, ezért leültettek, amíg a mentők megérkeztek.

Diákok is megsérültek

Vizserálek Rájen
Vizserálek Rájen
Tánczos Mihály

A 13 éves Vizserálek Rájen kisebb sérülésekkel úszta meg a karambolt, de inge így is csupa vér lett.

Megállt a buszunk és utána kis idővel jött belénk a másik. Beütöttem a fejemet, ami nagyon vérzett. Úgy emlékszem nem volt pánik a buszon. Én felhívtam anyukámat és mondtam neki, hogy baleset történt és vérzik a fejem. Ő azonnal indult, nagyon megijedt.
Több öltéssel kellett összevarrni a fejemen a bőrt, de szerencsére nem komoly a sérülésem.

A Sürgősségi Tömbben a buszbaleset sérültjei és hozzátartozóik megtöltötték a baleseti várót. Egymás után hívták be kivizsgálásra a sérülteket. Az eredménynek nem csak az utasok szempontjából volt jelentősége.

A súlyos sérült miatt a rendőrség nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt folytatja az eljárást

.

Hiányzó táblák

Úgy tudjuk, az Ikarus sofőrje azt mondta, éppen jobbra nézett egy kereszteződésbe, ahonnan korábban elé hajtott egy jármű. Mire visszanézett már előtte volt az ARC, nem számított rá ugyanis hogy az előtte haladó busz megáll. Az ominózus kereszteződés egyébként érdekes jelenség. Eredetileg talán "buszfordítóként" funkcionált. Elvileg egyirányú, gyakorlatilag azonban semmilyen jelzőtábla nem található a körforgalom-szerűségnél, így gyakorlatilag kétirányúként használható.

Tábla nélkül elvileg az innen érkezőnek van elsőbbsége?
Tábla nélkül elvileg az innen érkezőnek van elsőbbsége?
Tánczos Mihály

Emiatt azonban az a furcsa helyzet áll elő, hogy ha valaki a pálinkafőzde irányából érkezik, akkor neki lenne elsőbbsége a négysávos Körmendi úton a városból kifelé tartókkal szemben a jobbkéz-szabály miatt. Ezt a nonszensz helyzetet talán a közeljövőben orvosolják a hiányzó táblák kihelyezésével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kihagyott a figyelem - Súlyos buszbaleset román cserediákokkal

Csaknem tragikus véget ért a Velencébe tartó kirándulás, ezt jelezték az emberi testek csapódásaitól elhajlott üléstámlák is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló