Ugyanis a néphagyomány szerint is illik ilyenkor legalább egy háztáji libát elfogyasztani. Ha már másért nem is, csak azért, mert ilyenkor érik be igazán a kislibák húsa. A libák rendkívül jól bírják a hideget, sokszor még el sem múlik igazán a tél, de a fiókák már előbújnak a tojásokból. A gondosan nevelt és táplált liba húsa pedig október-november környékén már közelít a tökéleteshez. Ha magától nem, hát töméssel. A kora ősszel tömni kezdett libákat szűk helyen tartották, így egy hónap alatt meghízott. A liba húsa és mája pedig igazán ínycsiklandó - legalábbis ha hihetünk az ínyenceknek.
Egy kis liba történelem...
Az általunk ismert fehér tollú házi libákat 4000 évvel ezelőtt az akkori Babilóniában háziasították, a nyári lúdból. Értékes madárnak tartották, hiszen húsán és máján kívül a tollát is felhasználták. Különösen a lányos házaknál volt nagy szerepe a libatollnak, a kelengyét gazdagította.
A libák megbecsülését az is mutatta, hogy XII. - XIII. században egyházi tizedként is elfogadták a libákat. A XIX. század végére pedig libanagyhatalommá nőttük ki magunkat. Magyarország egyik fő mezőgazdasági exportcikke a liba hús és a liba máj volt, és ma is az. A tavalyi adatok alapján évente közel 2500-2600 tonna liba- és kacsamájat exportáltunk, amivel másodikok voltunk Franciaország mögött, libamájban azonban Magyarország volt a világelső.
A háztáji gazdaságok megszűnésével azonban annyira megcsappant az ősi magyar liba állomány, hogy a gödöllői Állattenyésztési Kutatóintézet nemrég Erdélyből duzzasztotta fel a génállományát.
Buta liba
A szakemberek véleménye alapján a liba az egyik legkevésbé háziasított állat. Így a kifejezés, hogy buta liba, már csak azért sem állja meg a helyét, mert a liba olyan erős vad ösztönökkel bír, amelyek többé-kevésbé segítségére vannak. Ez könnyen tapasztalható a szombathelyi skanzenben is, ahol a múzeumfalu libáival előbb lehet találkozni a csónakázó tavon, a buszmegállóban vagy a környék füves részein, mint bent a kerítések között. Ez bizony a vadon szava.
A hideget jól bírja a liba, a meleget azonban kevésbé. Ennek is tudható be, hogy kitenyészettek egy fodros tollú libát, aminek húsa és mája nem marad el a sima tollú társakétól, a melegben azonban jobban érzi magát szellősebb „ruhájában”.
A másik furcsa tulajdonsága a libáknak, amivel kitűnik a többi házi madártól, hogy legel. Így régen nem volt szokatlan látvány a réten a libapásztorok által terelgetett libacsapat. Falusi focipályákra még ma is mondják gúnyosan: libalegelő.
Tömni vagy nem tömni, az itt a kérdés
Tavaly ősszel a Négy Mancs, osztrák állatvédő egyesület azzal a rémmel fenyegetett, hogy azoknak a magyar vállalatoknak helyet biztosít fekete listáján, ahol töméssel hizlalják a libákat. Állatkínzást emlegettek. Azóta az állatorvosi kamara és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi kara közös kutatáson bizonyította be, hogy az állatok sem fizikális, sem mentális károsodást nem szenvednek a „hízókúra” alatt. A Négy Mancs mégis betartotta ígéretét, a felkerült cégek termékeit pedig mind az osztrák mind a német áruházláncok bojkottálják. Az export így jócskán megcsappant.
Drágább a leves mint a hús
Nemcsak az export, a hazai fogyasztás is visszaesett, a vendéglősök többsége pedig ráfizetéssel árulja a Márton napi libalakomát. A vendégek igénylik ilyenkor a libapecsenyét, ám a megszokott árréssel az étteremraktárakban maradna a szárnyas. Így a főurak kénytelenek minimális haszonnal, a beszerzésit megközelítő áron kínálni a libahúst és májat.
Szent Márton napi citromos-tárkonyos libaaprólék leves, burgonyagombócokkal
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
40 dkg libaaprólék
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg champion gomba
0,10 dkg vöröshagyma
1 kávéskanál tárkony
0,02 dkg rozmaring
0,02 dkg kaukkfű
0,2 dl tejszín
1db citrom
Ízlés szerint só, ételízesítő, őrölt fekete bors
A gombócokhoz:
2 db főtt burgonya
1db egész tojás
1 evőkanálnyi finomliszt
Só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, friss petrezselyem
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a libaaprólékot, melyet előzőleg kis darabokra vágtunk. Miután elfőtte a levét, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Fűszerezzük és belenyomjuk egy egész citrom levét, majd fedél alatt 40 percig főzzük.
Ezalatt elkészítjük a burgonyagombócokat.
2 db főtt burgonyát a reszelő legsűrűbb részén lereszelünk. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és a petrezselymet. Egy evőkanálnyi liszttel megkötjük, majd a forrásban lévő levesbe diónyi nagyságban beleszaggatjuk. Körülbelül 10-15 percig főzzük együtt a levessel. Tejszínnel dúsítjuk és beletesszük a champion gombát is. Tálaláskor citrommal díszíthetjük.
Részeges libacombok libamájjal töltve, köményes sült burgonyával, olívás savanyú káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
4 db egész libacomb (20-25 dkg)
20 dkg libamáj
1 fej lila hagyma
Fokhagyma, rozmaring, őrölt bors, só
6 dl minőségi fehérbor
Kenyérszalonna
Elkészítés:
Egy nagyméretű lábasban a csíkokra vágott kenyérszalonnát kiolvasztjuk, beletesszük az előzőleg libamájjal megtöltött fűszerezett libacombokat. 3-5 percig mindkét oldalát megkapatjuk, hogy pörzsanyag keletkezzen rajta. Ezután felöntjük a fehérborral. 180 fokos sütőben 1 óra alatt finom ropogósra sütjük.
A körethez a főtt burgonyát megpucoljuk. A köménymagot egy serpenyőben megpattogtatjuk, majd a sózott burgonyákat meghempergetjük. Sütőben 10 percig sütjük.
A savanyú káposztához adjunk 1 dl olívaolajat és vékony karikákra vágott lila hagymával keverjük össze. 1 órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.
Csokoládés ludas muffin
Hozzávalók 4 személyre:
8 db egész tojás
8 evőkanálnyi kristálycukor
8 evőkanálnyi finomliszt
1 csipet só
2 evőkanálnyi kakaópor
Vaj a muffin sütő kikenéséhez
A töltelékhez:
20 dkg durvára darált dió
10 dkg kristálycukor
1 db narancs
1 evőkanálnyi vaníliás cukor
2 dl tej
1 tábla minőségi étcsokoládé
A töltelék elkészítése:
Kristálycukrot karamellizálunk, felengedjük tejjel, egy kis vízzel belekeverjük a durvára vágott diót és a narancshéj reszeléket. 3-4 percig a tűzön kevergetjük, míg kenhető állagú nem lesz. Ha a töltelék túl kemény, tej hozzáadásával higíthatjuk.
A muffin elkészítése:
Piskótatésztát készítünk. Ahány tojás, annyi evőkanálnyi cukrot és lisztet teszünk a piskótatésztába. A kivajazott muffin sütőbe rakjuk a kakaóporral összekevert piskótatésztát. 180 C fokon 15 percig sütjük majd, kivesszük a megsült muffinokat és hagyjuk kihűlni. Párhuzamos vágásokkal 4 felé vágjuk a muffint, a töltelékkel megkenjük, majd féloldalasan egymásra rakjuk. Vízgőz felett olvasztott étcsokoládéval leöntjük, hagyjuk állni, hogy megdermedjen a csoki máz.
Jó étvágyat kívánunk!