Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kilép a kőszegi és körmendi kórházból a magántőke

Véget ért egy sikertörténet? A körmendi kórház privatizációját sokáig sikerként emlegették. Példaként arra, hogy a magántőke igenis jól tud működtetni egy kórházat. Aztán közbelépett a politika, és bedőlt az egészségügyi reform.

Rövid időn belül teljesen felszámolja szerződéses kórház-üzemeltetői tevékenységét a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft., így nem működtetik tovább a mezőtúri, a tapolcai, a körmendi és a kőszegi egészségügyi intézményt - közölte Mezőtúr polgármestere az MTI-vel. A döntést az egészségügy jelenlegi gazdasági helyzetével indokolta.

Körmenden csütörtökön tárgyal az önkormányzat képviselő-testülete a Medisyst Kft.-vel kötött szerződésről, illetve a kórház finanszírozásának helyzetéről - közölte Bebes István, Körmend polgármestere. A város várhatóan átveszi majd a feladatokat és tovább működteti a kórházat.

Mint közismert, kórházat először a kiskunhalasi, majd egy hónappal később a Fidesz-vezetésű körmendi önkormányzat privatizált Magyarországon, még 2004-ben.Vagyis: a kórház az önkormányzat tulajdonában maradt, csak a működtetést vállalta el a Hospinvest Kft. A cég kifizette az intézet hatvanmilliós adósságát, fejlesztésekbe és a működés racionalizálásába kezdett. Elbocsátani senkit nem kellett, de a dolgozók kikerültek a közalkalmazotti körből.

A körmendiek 2005-ben, amikor megindultak a politikai viták arról, hogy szabad-e magántőkét bevonni a kórházak működtetésben, még azt nyilatkozták Nincs csőd a körmendi kórházban - Gerjesztik a rémhíreket? 2009. July 11. 15:31 : náluk remekül működik ez a rendszer. A körmendi kórháznak valóban jó híre volt, sokan jártak át oda Szombathelyről is kezeltetni magukat.

A körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház. Ennyi volt?

A dolog pikantériája épp az volt, hogy miközben a Fidesz minden erejével, egyenesen Orbán Viktor közbelépésével Orbán Viktor azt üzente? - Pártérdeken úszott el a Markusovszky Kórház fejlesztése 2005. July 07. 22:05 , igyekezett 2005-ben megakadályozni a szombathelyi Markusovszky kórház privatizációját, a körmendi kórház új rendszere pedig pont egy fideszes polgármester, Bebes István támogatásával valósult meg.

(Egyébként a szombathelyi magánosítási vita következményének tartják azt is, hogy a Markusovszky kórház központját Szombathelyről Szentgotthárdra vitte a fideszes vezetésű megye. )

Aztán a Hospinvest Kft. országos botrányok közepette az egri kórház magánosítása közben elvérzett, az egészségügyi reform pedig megtorpant. Ehhez jött még a gazdasági válság. Sokáig úgy tűnt, a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. továbbra is tovább viszi a körmendi kórházat. A helyiek és a cég is így nyilatkozott ez év nyarán Politikai hangulatkeltés zajlik a körmendi kórház ellen? 2005. September 24. 17:09 .

Most öt év után mégis véget ér a körmendi kórház privatizációjának első fejezete. A többit majd meglátjuk…

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet