Kilép a kőszegi és körmendi kórházból a magántőke

Véget ért egy sikertörténet? A körmendi kórház privatizációját sokáig sikerként emlegették. Példaként arra, hogy a magántőke igenis jól tud működtetni egy kórházat. Aztán közbelépett a politika, és bedőlt az egészségügyi reform.

Rövid időn belül teljesen felszámolja szerződéses kórház-üzemeltetői tevékenységét a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft., így nem működtetik tovább a mezőtúri, a tapolcai, a körmendi és a kőszegi egészségügyi intézményt - közölte Mezőtúr polgármestere az MTI-vel. A döntést az egészségügy jelenlegi gazdasági helyzetével indokolta.

Körmenden csütörtökön tárgyal az önkormányzat képviselő-testülete a Medisyst Kft.-vel kötött szerződésről, illetve a kórház finanszírozásának helyzetéről - közölte Bebes István, Körmend polgármestere. A város várhatóan átveszi majd a feladatokat és tovább működteti a kórházat.

Mint közismert, kórházat először a kiskunhalasi, majd egy hónappal később a Fidesz-vezetésű körmendi önkormányzat privatizált Magyarországon, még 2004-ben.Vagyis: a kórház az önkormányzat tulajdonában maradt, csak a működtetést vállalta el a Hospinvest Kft. A cég kifizette az intézet hatvanmilliós adósságát, fejlesztésekbe és a működés racionalizálásába kezdett. Elbocsátani senkit nem kellett, de a dolgozók kikerültek a közalkalmazotti körből.

A körmendiek 2005-ben, amikor megindultak a politikai viták arról, hogy szabad-e magántőkét bevonni a kórházak működtetésben, még azt nyilatkozták Nincs csőd a körmendi kórházban - Gerjesztik a rémhíreket? 2009. July 11. 15:31 : náluk remekül működik ez a rendszer. A körmendi kórháznak valóban jó híre volt, sokan jártak át oda Szombathelyről is kezeltetni magukat.

A körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház. Ennyi volt?

A dolog pikantériája épp az volt, hogy miközben a Fidesz minden erejével, egyenesen Orbán Viktor közbelépésével Orbán Viktor azt üzente? - Pártérdeken úszott el a Markusovszky Kórház fejlesztése 2005. July 07. 22:05 , igyekezett 2005-ben megakadályozni a szombathelyi Markusovszky kórház privatizációját, a körmendi kórház új rendszere pedig pont egy fideszes polgármester, Bebes István támogatásával valósult meg.

(Egyébként a szombathelyi magánosítási vita következményének tartják azt is, hogy a Markusovszky kórház központját Szombathelyről Szentgotthárdra vitte a fideszes vezetésű megye. )

Aztán a Hospinvest Kft. országos botrányok közepette az egri kórház magánosítása közben elvérzett, az egészségügyi reform pedig megtorpant. Ehhez jött még a gazdasági válság. Sokáig úgy tűnt, a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. továbbra is tovább viszi a körmendi kórházat. A helyiek és a cég is így nyilatkozott ez év nyarán Politikai hangulatkeltés zajlik a körmendi kórház ellen? 2005. September 24. 17:09 .

Most öt év után mégis véget ér a körmendi kórház privatizációjának első fejezete. A többit majd meglátjuk…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet