Ismét lebukott a parkfenntartó! – Dózerral tüntették el a szemetet?

Országos visszhangot kiváltott cikkünk után villámgyorsan eltűnt a Bokor Park Kft. által lerakott hulladék Szombathely határából. Örülhetnénk, de mégsem tesszük. A szemét ott van, csak ledózerolták a töltésen.

A válasz megnyugtató, a valóság már nem annyira

Országos televíziócsatornák – TV2, RTL Klub – és országos rádió is foglalkozott a nyugat.hu által bemutatott témával: egy parkfenntartó cég illegális szemétlerakóhoz hordta a város parkjaiban összegyűjtött levelet, nyesedéket. Cikkünk megjelenése után a több teherautónyi hulladék rekord gyorsasággal eltűnt, amiről a televíziók is beszámoltak. A cég ügyvezetőjének lapunkhoz eljuttatott levele szerint

Kisebb területekről, kis autókkal egy helyre szállítjuk az összegyűjtött lombot (jelen esetben oda, ahol a felvételt készítette), és ezután egy nagy teherautóval a komposztáló telepre szállítjuk. Ön ezt a folyamatot fotózhatta, amikor a kisebb területekről egybe gyűjtöttük a faleveleket. Természetesen ez már a megfelelő helyre lett szállítva.

Tiszta töltés, ravasz cég
Tiszta töltés, ravasz cég
Tánczos Mihály

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Örülhettünk hát, hogy látványos és gyors eredményt értünk el, a televízióban láthattuk a megtisztított területet és bíztunk benne, hogy a hulladék valóban megfelelő helyre került. A városi tévéből még arról is értesülhettünk, hogy a Hárofit Közhasznú Egyesület munkásai megkezdték a területen található nagy mennyiségű kommunális hulladék elszállítását. A munkásokat akartuk fotózni, de arcpirító felfedezést tettünk.

Töltés nyesedékből és levelekből
Töltés nyesedékből és levelekből
Tánczos Mihály

A dózer a megoldás

Mint olvashattuk a Bokor Park által a területre hordott leveleknek, ágaknak, nyesedékeknek a komposztáló telepre kellett volna kerülniük és az ügyvezető szerint – aki semmi szokatlant nem talált abban, hogy illegális szeméttelepet használtak ideiglenes tárolóként – a hulladék elszállítása már megtörtént.

Valójában azonban csak a terület kozmetikázása történt meg egy dózer segítségével, ami a szemetet egyszerűen lenyomta a töltés oldalán, majd egy kis földet is tolt a tetejére, így szűz területet varázsolva a szemétkupacok helyére. Mindez akkor derült ki, amikor lemásztunk a töltésen, hogy alulról is lefotózzuk a Hárofit munkásait. Ekkor vettük észre a tetemes mennyiségű növényi hulladékot, amely hosszan borítja a töltés oldalát, pont ott, ahol korábban a Bokor Park szemete volt, a töltés tetején.

Előtte és utána - a hulladék ugyanott van, csak kicsit lejjebb
Előtte és utána - a hulladék ugyanott van, csak kicsit lejjebb
Tánczos Mihály

Fotóinkon Olvasóink is megszemlélhetik a szeméthalmokat, amelyek a mennyiségük alapján nem származhatnak a szomszédos kiskertekből és az ügyvezető válasza alapján végképp nem értjük, mit keresnek ott.

Szemétszedés, zökkenőkkel

A Hárofit munkásaira egyébként a méretes szeméthalmot igyekeztek átcsoportosítani egy 13 köbméteres konténerbe, amely hamar meg is telt a háztartási szeméttel, gumival, bútor romokkal. Forgács Károlyné, a Hárofit elnöke a helyszínen ellenőrizte, minden rendben zajlik-e. A konténereket a SZOVA cserélte, szálította el.

Elszállították az illegálisan lerakott szemetet
Elszállították az illegálisan lerakott szemetet
Tánczos Mihály

Címeket kerestek

A Hárofit minden olyan iratot, ami nevet, címet tartalmaz félretettek. Ezeket ugyanis leadják a városházán, hátha sikerül rábukkanni a szemét gazdájára, akire a takarítás és szemétszállítás díján felül elrettentő pénzbírságot is kiszabnának majd a z illetékesek. A munkások találtak is leveleket, szerződéseket, névvel ellátott munkafüzeteket.

Az általunk talált és látott papírok közül feltűnően sok szólt Baksa és Baranyai névre az Áprily Lajos utcába, így ellátogattunk erre a címre. Meglepetésünkre társasház helyett egy takaros családi házat találtunk. A csengetésre kiérkező férfi először meglepődött, de az általa elmondottak alapján már világosabb a kép.

Keresik a szemét lerakóját
Keresik a szemét lerakóját
Tánczos Mihály

A házat október elsején vette át régi tulajdonosától, kiürítve. A házban egy asszony lakott, a kertben különálló részben pedig a 35 éves fia. A nyomok alapján a hátsó részre nem éppen a rend lehetett jellemző és az összegraffitizett szobafalak sem szokványosak. A jelenlegi tulajdonos elmondta, neki nincs félnivalója. Egy megbízható céggel végezteti a ház felújítását, akik minden tevékenységüket számlákkal igazolják. Így a falbontásból származó tégla és betontörmelék elszállításáról és elhelyezéséről is van papír. Mint mondta, a házban már nem voltak bútorok, iratok, amikor átvették, csak a kutyáknak kialakított boxokat bontották le. Baksáék jelenlegi tartózkodási helyét nem sikerült fellelnünk, így nem tudtuk megkérdezni, hogyan csúfoskodhat a szemetük a város szélén.

Szemétszedők

A Hárofit (Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Egyesület) 2005-ben alakult és azóta segíti többek között azokat a fiatalokat, akik szeretnének dolgozni, de nem tudnak elhelyezkedni. A piros ruhás munkások a város szinte minden pontján feltűntek már. Parkokat, árkokat, erdőszéleket tisztítanak meg, cipekednek, éppen milyen munka adódik. Ezért fizetést kapnak. A Körmendi úti illegális szemétlerakó felszámolása mellett egy időben a Külső-Nárai úton is dolgoztak, ahol a városszéli vízelvezető árkot tisztították meg, fákat, bokrokat vágtak ki. Itt is láttunk érdekes dolgokat. Például árokba dobott betontömböket, gallyakat, PET palackokat, amelyek több ponton is elzárták a víz útját. Nagyobb esőzéskor az ilyen árkok pillanatok alatt kiöntenek, elárasztva a kiskerteket, házak udvarát. Képgalériánkban erről is találhatnak képeket Olvasóink.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Illegális szemétlerakót használt a parkfenntartó - Frissítve!

Szombathely zöldterületeinek közel a felét gondozza az a cég, amelynek munkásait most lencsevégre kaptuk, amint illegális szemétlerakóban öntik ki az összegyűjtött lombot, hulladékot. Tettüket súlyosbítja, hogy a délről érkezők először a szemétkupacokat látják városunkból.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló