Illegális szemétlerakót használt a szombathelyi parkfenntartó

Szombathely zöldterületeinek közel a felét gondozza az a cég, amelynek munkásait most lencsevégre kaptuk, amint illegális szemétlerakóban öntik ki az összegyűjtött lombot, hulladékot. Tettüket súlyosbítja, hogy a délről érkezők először a szemétkupacokat látják városunkból.

Frissítés: Megérkezett a cég ügyvezetőjének válasza, ami a cikk végén olvasható.

Szemét dolgok

A városból kivezető Körmendi úttal párhuzamos földútra hetekkel ezelőtt érkezett meg az első szemétszállítmány. Rossz használati cikkek, bútorok, autógumik, ruhák, dobozok, üvegek, papírhulladékok. Ahogy az lenni szokott, az első szeméthalom hamar hízásnak indult. Az illegális szemétlerakó az Interspar és az elkerülő között található a Perint patak mellett, kb. 200 méterre a szelektív hulladékudvartól. Mind a Körmendi útról, mind a 86-os elkerülőjéről gyönyörűen látszik. Az is, amikor guberálók forgatják a halmokat. Aki déli irányból érkezik a városba itt szerzi az első benyomásait Szombathelyről.

Parkszépítés közterület rondítással

A Körmendi út végén lévő körforgalomból vettük észre, hogy egy teherautó áll a szemétkupac mellett. A 86-os út városi elkerülőjén félreálltunk és az autóból fotóztuk le a munkájukat éppen befejező, a platóról az utolsó leveleket lesöprő munkásokat. A képre ráközelítve meglepődve vettük észre, hogy az egyik ismert helyi kertészeti és parkfenntartó cég, a Bokor Park járművéről van szó. Mire a garázssoron keresztül megközelítettük a helyszínt, addigra a jármű már üres platóval zötyögött velünk szembe a földúton. A „tetthelyen” látottakból ítélve nem az első levél és zöldhulladék szállítmányt öntöttek ki a patakparton.

Csendélet lakóteleppel, Intersparral
Csendélet lakóteleppel, Intersparral
Tánczos Mihály

Komposztáló telep helyett illegális lerakó

Mivel telefonon nem értük el, ezért e-mailben megkerestük a Bokor Park Kft. vezetőjét és arról érdeklődtünk, hol helyezik el a parkokból összegyűjtött hulladék. A válasz nem is késett:

Hulladékkezeléssel kapcsolatos érdeklődésére válaszolva közöljük, hogy Szombathely MJV és köztünk létrejött parkfenntartási szerződés értelmében a kivágott száraz és beteg fák faanyaga a biofűtőműbe került beszállításra, a lomb- és zöldhulladékot pedig komposztáló telepre visszük.

Erre válaszul elküldtük a patakparton fotózott képeket újabb kérdéseinkkel, de erre egyelőre nem kaptunk választ.

A parkok szépítői közterületet csúfítanak
A parkok szépítői közterületet csúfítanak
Tánczos Mihály

Az adófizetők pénzén

Megkerestük a Közterület Felügyeletet is, ahol már tudtak az illegális lerakóról. Mint megtudtuk az esetet kiemelten kezelték, igyekeztek a szeméthalomból kideríteni, honnan érkezhetett a hulladék, ez azonban nem járt sikerrel. A parkfenntartó szemetelésén azonban meglepődött az illetékes.

- Tudomásunk van az illegális szemétlerakóról és vizsgáljuk, kik helyezhették oda a szemetüket. Mivel a hulladék eredeti tulajdonosát nem sikerült kideríteni, így a város kénytelen elszállíttatni a szemetet, az adófizetők pénzén

- mondta Papp Győző. -

A növényi eredetű nyesedék és lomb miatt az Önök jelzése kapcsán felvesszük a kapcsolatot a parkfenntartó céggel és felszólítjuk őket a hulladék elszállítására.

Illegális szemétlerakó Szombathely határában
Illegális szemétlerakó Szombathely határában
Tánczos Mihály

Senki nem látott semmit

A közterület felügyelők végigjárták a szomszédos garázssort és kiskerteket is, de senki nem látta, kik helyezték oda a szemetet, amiből már a városnév tábláig fújta a szél a könnyebb nylon és papírhulladékot. Nyitott szemmel járó olvasóinkat arra kérjük, hogy ha illegális szemétlerakásba futnak, jegyezzék fel a jármű rendszámát, a sofőr ismertetőjeleit és értesítsék a hatóságot, és ha van rá lehetőségük készítsenek fényképfelvételt, ami a szemétlerakás tényét bizonyíthatja. Néhány évvel ezelőtt egy gencsapáti vállalkozót lepleztünk le, aki traktorral hordta a szemetet az erdő szélébe. A 200 ezer forintos büntetés mellett az illetőt kötelezték az addig kihordott tekintélyes mennyiségű hulladék szeméttelepre szállítására is.

Időközben megérkezett a cég ügyvezetőjének, Bokor Andrásnak a válasza is:

Kérésére válaszolva, hogy miért hordják erre a területre a leveleket a munkásaink a következő választ adjuk: Kisebb területekről, kis autókkal egy helyre szállítjuk az összegyűjtött lombot (jelen esetben oda, ahol a felvételt készítette), és ezután egy nagy teherautóval a komposztáló telepre szállítjuk. Ön ezt a folyamatot fotózhatta, amikor a kisebb területekről egybe gyűjtöttük a faleveleket. Természetesen ez már a megfelelő helyre lett szállítva.

A választ olvasva azért továbbra is lennének észrevételeink. Vajon szerencsés dolog-e egy illegális szemétlerakót használni ideiglenes tárolóként?

Ha sikerül kideríteni, ki tette le a háztartási hulladékot a területen, akkor védekezhet-e azzal, hogy csak ott gyűjtötte a szemetét, mielőtt egyben elszállította volna?

Jót tesz-e egy parképítő cég imidzsének, ha két forgalmas útról azt látják, hogy a parkfenntartó emberei szemetet raknak le egy illegális szemétlerakóban, nem messze az úttól?

Reméljük kérdéseink elgondolkodtatják az illetékeseket, így a későbbiekben elkerülhetők a hasonló "félreértések" és Szombathelyt sem csúfítják el ideiglenes szeméthalmok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sétáltunk a Perint-parton – Meglepő tisztaság, frissen nyírt fű

Ismét nyakunkba vettük a fényképezőgépet, na meg Szombathelyt, és megnéztük, hogyan is néz ki a Perint-patak partja. Jelentjük, egészen jól.

Szeméttel árasztotta el a Begas székházat a Greenpeace

Százötven zsák "gőzölgő" szemetet ömlesztett három tucat osztrák és öt magyar Greenpeace aktivista a Begas székháza elé, ezzel tiltakozva a Szentgotthárd mellé tervezett osztrák szemétégető ellen.

Legálisan teszik le a hulladékot Vép és Tanakajd között

Telefonálgatás közben kaptunk egy visszahívást, hogy éppen Vépen hajt át egy nyerges pótkocsi, tele törmelékkel. Tárcsáztuk a rendőrséget és autóba pattantunk.

Guberáltunk – megtaláltuk az Óperint utcai szemét gazdáját

Egy tértivevényes levél akadt a kezünkbe, amin címzettként a Roma Kisebbségi Önkormányzat szerepelt...

Alkoholt kerestek, 73 tonna illegális szemetet találtak Sorkifaludon

A telep tulajdonosa nem érzi felelősnek magát.Ő csak jót akart és hangsúlyozza, ezúttal nem importszemétről van szó.

Eltakarították mások szemetét - Van szégyellnivalójuk a kiskerttulajoknak

Képes beszámoló óvszerrel, döggel, autóronccsal.

Hetven tonna szemét Ausztriából - most vasúton

Sérült ponyva buktatott le két vasúti kocsi szemetet Szentgotthárd pályaudvarán.

A zsaruk is keresik a szemetelőket

Az emberek isznak, dohányoznak, náthásak és szeretik a Negrót...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű