Liliom körhintáján – Felültünk rá

Valló Péter mélyről fogalmaz, átgondolt és átkonstruált munkát végzett. A végeredmény, állítom, bárhol megállná a helyét. Ne szaporítsuk a szót: ez a Liliom tegnap este, a premier előtti nyilvános főpróbán Szombathelyen a Weöres Sándor Színházban a „mennybe” ment.

A kültelki hintáslegény keserédes ligeti romantikáját Valló Péter rendezése lerángatta a cukormázzal fényezett mennyországból, és realisztikus köntösbe csomagolta. Nézzünk csak bele az 1971-es színházi kalauzba, hogy lássuk a különbséget, milyen sablonok mentén gondolkodtunk - immár száz éve - Molnár remekművéről: „A csekély hőfokú, langyosan lírizáló érzelmesség mindvégig rí és ríkatni akar – és helyenként ríkat is – ebben a darabban, és teszi ezt méghozzá az alapjában azért-tisztaszívű vagányok és a szerelmes kiscselédek veszedelmesen olcsó sablon –romantikájával.”

Két nő (Kiss Mari és Csonka Szilvi) közt őrlődik Liliom
Nagy Ákos Balázs

Csekély hőfokról a szombathelyi premieren szó sincs, Valló mélyről fogalmaz, átgondolt és átkonstruált munkát végzett. A végeredmény, állítom, bárhol megállná a helyét. Ne szaporítsuk a szót: ez a Liliom tegnap este, a premier előtti nyilvános főpróbán a „mennybe” ment.

Valló kicsit átszabta az eredeti Molnár darabot

Nem gyökeresen, de új az értelmezés, gondolom, noha jó pár éve nem láttam már színpadon. Valló átszabta az eredeti Molnár darabot, a mennyországot a halál utolsó pillanatába ágyazza, ezzel új kérdőjeleket épít bele. Lehet, hogy ez az egész csak Lilliom utolsó halál-közeli élménye, a tudatalatti számvetése, feloldozása? Érdekes játék mindenesetre.
A szombathelyi színház előadásán a körhintás-cukormázas díszlet a sarokba kerül (ténylegesen a színpad oldalába állított lomkupacba), a ligeti élet kerete kopottas deszkákból tákolt. Ebből a polgáritól messzi, csűrszerű, kopottas és szegényes világban két lófej tekint egymásra, az égből. A menny sem különb lakhelye a periférián élőnek, kicsit fényesebb, jó dohánytól szagos, de a szegény ott is szegény. Liliom látszólag a próbát sem állja ki, elveszett, gondolhatnánk, a nők szerelme-szeretete azonban feloldozza.

Életkép a Liliomból
Nagy Ákos Balázs

Valló nem ríkatni akar, Julija (Csonka Szilvi) sem egy érzelgős, mézeskalácsra írókázott szomorúszemű szende, árnyaltabb, ha kell konokabb és komorabb. A nagyjelenet tőle, Liliom halálos ágyánál meglepő: nem sír, és nem sirat, valami elmúlhatatlan, örök dolgozik benne, amitől a halál sem választhatja el a szerelmes lányt. Konok és feloldozhatatlan.

Eleven a színpadon a bumfordi csibész

Liliomé a közhelyes felszín (a zord külső mögött érző szív, stb …) ellenére nehéz szerep. „Liliom szerepét nem tudja akárki eljátszani. Csak az a színész képes erre, akinek a lelke mélyén köze van a figurához…” nyilatkozta a rendező Akinek a színházcsinálás egy szerelmes szenvedély 2010. January 13. 10:01 nem sokkal a bemutató előtt. Szabó Győző ilyen, tudja a titkot. Eleven a színpadon a bumfordi csibész, akiért titokban vagy vállaltan bolondulnak a nők: a deszkákon és a széksorokban egyaránt. Nélküle nem élne a darab. Méltó társ ebben a játékban Muskátné (Kiss Mari) is, az érett, emancipált, de a szerelmével szemben kiszolgáltatott özvegy.

Czapkó Antal keresztje az, hogy termete miatt mindig vele játszatják az erős embert (érzéketlen katona, verőlegény, kisszerű kültelki vagány). Megfejthetetlen mi teszi, de itt olyan mellékszereplő, akiről az előadás után is beszélünk. Emlékezünk rá, hogy Ficsúr tényleg sunyi, kialvatlan és rossz szájszagú bűnöző. Lenézzük, és egy kicsit félünk tőle, még ha messze van is.
Julika barátnője, Mari (Bálint Éva) a darab első felében az, aminek látszik: faluról felkerült liba, aki buta, naiv szemekkel néz bele a világba. (Tényleg nevetni kell azon, akinek a szívszerelme – egy Hugó!!!) Aztán alig vesszük észre, hogy avanzsál budapesti szépasszonnyá.

Liliom a mennyei törvényszékre várva
Nagy Ákos Balázs

Molnár erre várt: magából formálta, gyúrta a kültelki ficsúr bonyolult karakterét, merthogy - jegyzik az irodalom-történészek -, erőszakos, verekedős, kártyázós, csajozós, kiszámíthatatlan férfi volt ő maga is. Ez az ő száz évvel ezelőtti elszámolása, életével és a nőkkel…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Akinek a színházcsinálás egy szerelmes szenvedély

"Jó érzés a rendezőnek, ha nem kell szakmabeli kompromisszumokat kötnie.”- meséli Valló Péter, a Liliom rendezője, a Radnóti Színház művészeti vezetője.

Így készül a Szabó Győző-féle Liliom

Kedves vagány? Menthetetlen rosszfiú? Egy kor érzékeny áldozata? A hintáslegény Liliom története újra és újra előbukkan a színházakban. Mint most Szombathelyen, Valló Péter rendezésében. Nézze meg, hogy birkózik Szabó Győző Liliom szerepével a próbákon!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra