Defibrillálták a körmendi kórházat - egy napig lebegett a semmiben

Megszületett a döntés: a körmendi önkormányzat működtetheti tovább a Batthyány-Strattman Kórházat. A hétfő délelőtti tűntetés után hét órával született meg a határozat. Videóbeszámoló.

Siker és bukás

A magántőke bevonásáról a körmendi kórházba már részletesen beszámoltunk, Hírt adtunk arról is, hogy az Egerben elvérzett Hospinvestből kivált Medisyst novemberben jelezte: felszámolja kórház üzemeltető tevékenységét.
A körmendi kórházat 2004-ben a fideszes vezetésű önkormányzat privatizálta. A Hospinvest az intézmény üzemeltetését vállalta el, kifizette a 60 milliós adósságot és több száz milliós fejlesztésekbe fogott. Emellett racionalizálták a működést is úgy, hogy senkit nem bocsátottak el. A Batthyány-Strattmann László Kórházat mintaként emlegették és egy felmérés is azt igazolta, hogy a körmendiek elégedettek a kórházukkal.

Batthyány-Strattmann László Kórház Körmenden
Batthyány-Strattmann László Kórház Körmenden
Tánczos Mihály

A gazdasági válság, a politikai csatározások Politikai hangulatkeltés zajlik a körmendi kórház ellen? 2005. September 24. 17:09 és az egészségügy gazdasági helyzete azonban áthúzta a számításokat. A Medisyst is kihátrált Visszavette a kórházat a körmendi önkormányzat 2009. November 19. 17:05 , mindezt úgy, hogy adok-kapok kezdődött a körmendi önkormányzattal az anyagiak tekintetében. Százmilliós összegek röppentek fel, cáfolatok és lebegtetések „A körmendi kórház február 1-től nem működhet tovább” - Frissítve 2010. January 21. 10:04 . Mindeközben nem feledkezhetünk meg arról, hogy 55 ezer ember egészségügyi ellátása volt a tét.

Videó a hétfői eseményekről

Visszavont engedély

Február elsején különös helyzet állt elő. Az ÁNTSZ ugyanis visszavonta a körmendi önkormányzat által kórházműködtetésre alapított cég működési engedélyét, amit nem sokkal korábban a regionális tisztifőorvos adott ki. Tette ezt azután, hogy a Medisyst figyelmeztetett: az önkormányzati cég nem rendelkezik a szükséges feltételekkel a kórház üzemeltetéséhez. A dolgozók három nappal korábban rendkívüli felmondással felmondtak a Medisystnél, hogy az addigi munkahelyükön folytathassák a munkát, immár az önkormányzati cégben.

Élőlánc a kórházért
Élőlánc a kórházért
Tánczos Mihály

A kórház látszólag két üzemeltető között lebegett. Az igazgató elvileg még dr. Németh Attila volt, de már kórházi dolgozók nélkül. A kérdésre, hogy ha ezen a napon műhiba történik, akkor ki felel ezért csak széttárt kéz volt a válasz. Egy három nappal korábban született határozat szerint február 1-től a térséghez tartozó (körmendi, szentgotthárdi, vasvári, őriszentpéteri kistérség) sürgősen intézetbe utalt betegeit a szombathelyi Markusovszky kórház köteles ellátni.

Dr. Németh Attila irodájában fogadta az ÁNTSZ embereit
Dr. Németh Attila irodájában fogadta az ÁNTSZ embereit
Tánczos Mihály

Délelőtt békés demonstrációt szervezett a körmendi kórház elé a Polgári Összefogás Körmendért Egyesület, a Nyugdíjas Polgári Egyesület és a körmendi FIDESZ, valamint a KDNP. A meghirdetett időpontra mintegy hatvan ember gyűlt össze a kórház bejárata előtt, ahol V. Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere felolvasott egy petíciót, amelyet aztán az ÁNTSZ regionális tisztifőorvosának, dr. Paller Juditnak is átnyújtott. Elhangzott: aki szeretné még aláírni a petíciót, az a FIDESZ irodájában megteheti.

Elszámolási viták

Az elszámolásban voltak és vannak vitáink. Mi nem az összeg tényét vitatjuk, hanem szeretnénk pontosan megismerni a mennyiséget és nagyságrendet, hogy tudjuk, jogosak-e a követelések. Magyarországon minden megtörténhet, az országos tisztifőorvos döntése is példátlan. Innét szólítom fel dr. Falus Ferencet, hogy gondolja végig azt az eljárást, amit ő követett és ha ezt nem a törvényes módon követte, akkor vegye a kalapját és menjen

- mondta Körmend polgármestere, aki nem sokkal később a gazdasági irodában átvette a működési engedély visszavonásáról szóló határozatot, majd dr. Németh Attila igazgató irodájában megkezdődött a feltételek átvilágítása. Ezen részt vett Kern József, a Medisyst Kft. tulajdonosa is.

Kern József a kamerák kereszttüzében
Kern József a kamerák kereszttüzében
Tánczos Mihály

A folyosón elejtett megjegyzésekből azt lehetett leszűrni, hogy a Medisyst nem akarja „kirámolni” a kórházat, marad a gyógyszertár, az egészségügyi berendezés és a kórtermek felszerelése is. A cég kb. 125 millió forintot kért, a szerződésben foglaltak szerint. Ennyi ugyanis az eszközök amortizáció utáni könyv szerinti értéke. Kern József az ÁNTSZ vizsgálat alatt vállalta, hogy egy rövid időre szabaddá teszi magát és válaszol a sajtó kérdésére (videóbeszámolónkban ez megtekinthető). A Medisyst tulajdonosa sem kívánt, vagy tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy éppen ki üzemelteti a kórházat.

DR. Paller Judit regionális tisztifőorvos belép a kórházba
DR. Paller Judit regionális tisztifőorvos belép a kórházba
Tánczos Mihály

A betegellátás folyamatos. Cégünk és az önkormányzat előtt is a betegek érdeke és ellátása az elsődleges szempont

– mondta Kern József, akiből háromszori kérdésre sem lehetett kihúzni, milyen határozattal lennének elégedettek. -

Senki nem vitatja a beruházások értékét. A tartozás pedig a régi cégnél marad, az fogja törleszteni, az önkormányzati céget egy fillér adósság nem terheli

.

Ki az igazgató?

Közben a kórházban a betegek talán semmit nem vettek észre a körülöttük zajló eseményekből. A vezetők azonban próbáltak lépést tartani a fejleményekkel, de a bizonytalanságot jól jelzi, hogy amikor a TV2 operatőre megkérdezte dr. Bárány Győző főorvost, hogy ki jelenleg a kórház vezetője, akkor azt a választ kapta, hogy jelenleg még dr. Németh Attila, de lehet, hogy egy óra múlva már ő, mármint Bárány Győző lesz az.

Kórterem
Kórterem
Tánczos Mihály

A döntés két órával a tervezett időpont után, délután négy órakor született meg. Az ÁNTSZ határozata alapján a körmendi önkormányzat által létrehozott cég megfelel a működtetés feltételeinek, így keddtől már újra egyértelmű lesz, ki üzemelteti a kórházat.

Videóbeszámolónkban minderről bővebben hallhatnak Olvasóink.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„A körmendi kórház február 1-től nem működhet tovább” - Frissítve

Dr. Németh Attila, a körmendi kórház igazgatója szerint az önkormányzat által alapított cég nem működtetheti a kórházat. A polgármester ezt cáfolja, azt írja, február 1-ig minden engedélyt meg tudnak szerezni.

Nincs csőd a körmendi kórházban - Gerjesztik a rémhíreket?

A HospInvest Zrt. csődje nem érinti a körmendi kórházat, mivel azt három éve egy másik cég működteti. A rémhírek azonban elindultak, dr. Németh Attila orvos-igazgató szerint alaptalanul.

Politikai hangulatkeltés zajlik a körmendi kórház ellen?

Megdöbbenését fejezte ki a körmendi képviselő-testület Mikola István kijelentései miatt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet