„A körmendi kórház február 1-től nem működhet tovább”

Dr. Németh Attila, a körmendi kórház igazgatója szerint az önkormányzat által alapított cég nem működtetheti a kórházat. A polgármester ezt cáfolja, azt írja, február 1-ig minden engedélyt meg tudnak szerezni.

Nyílt levél Bebes István polgármester úr részére
Körmend Város Önkormányzata

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük, segítsen abban, hogy február 1-étől ne szűnjön meg a kórházi ellátás Körmenden!

A körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház üzemeltetője, a Medisyst kft. hónapokkal ezelőtt, még novemberben jelezte: a kudarcos kormányzati egészségpolitika, a körmendi betegeket hátrányosan megkülönböztető jogszabályváltozások miatt arra kényszerül, hogy az önkormányzattal kötött szerződésnek megfelelően visszaadja az intézmény működtetését.

Elfogadhatatlannak ítéltük, hogy egy magán-üzemeltetésű kórházban fekvő beteg gyógyításáért sokkal kevesebb pénzt ad az állam, mint egy önkormányzati kórház betegéért. Amíg tehettük, saját tőkénkből pótoltuk azt a pénzt, amit az állam elvett a körmendi betegektől, és folytattuk a kórház fejlesztését, felújítását. 2010-től azonban tovább nőttek az igazságtalan terhek, amelyek hátrányosan különböztetik meg a körmendi betegeket, ezért világossá vált: mindenkinek jobb, ha a jövőben újra az önkormányzat működteti a kórházat.

Öt éve együtt hoztunk létre az, az egész országban példaértékűnek számító kórház-üzemeltetési modellt, amelyet most az országos politika ellehetetlenített. Közösen lehetünk büszkék rá, hogy az intézmény rendre előkelő minősítést kapott a betegek szavazatai alapján kiosztott,

Év Kórháza

versenyben. Üzemeltetőként gyógyszertárat létesítettünk, a legmodernebb eszközökkel szereltük fel az intézményt, új kórtermeket nyitottunk. Egyetlen dolgozót sem bocsátottunk el, és anyagilag is megbecsültük a jórészt helyi munkaerőt. Mindezt úgy, hogy a Batthyány Kft. megalakulása óta a körmendi önkormányzatnak sem műszerre, sem felújításra, sem a kórház működtetésére egyetlen forintot sem kellett költenie.

Most mégis úgy tűnik, veszélybe kerülhet a körmendiek ellátása - dacára annak, hogy egy gazdaságilag stabil, működésében kiváló intézményt adunk át, és dacára annak, hogy már novemberben jeleztük az erre vonatkozó szándékunkat. Tudjuk, hogy az Önkormányzat is nehéz helyzetbe került, amikor öt év után újra foglalkoznia kellett a kórház működtetésével. Ez azonban nem lehet indok arra, hogy a kórház átvétele helyett új intézmény alapításával kívánják elkerülni a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

Az Önkormányzattal kötött szerződésünk egyértelműen fogalmaz e tekintetben, de ugyanezt diktálja a tisztesség és a betegek érdeke is: csak a folyamatos ellátás és a jogszerű eljárás szempontjai számítanak. A Medisyst megfelelő időt, és minden segítséget megadott az átadás-átvételhez, és nem kéri az általa végzett fejlesztések teljes megtérítését – csak ahhoz ragaszkodunk, amit Önök a szerződésben vállaltak. Köthető kölcsönösen elfogadható megállapodás! Mezőtúron is sikerült, ott a betegek érdekét és a jogkövető magatartás kritériumait szem előtt tartva jutott kompromisszumra az önkormányzat és a Medisyst, a mezőtúri betegek lényegében észre sem fogják venni a váltást.

Körmenden azonban egy mindenki számára rossz végkifejlet látszik körvonalazódni: az Önkormányzat egy olyan, pár hete alapított cégre kívánja bízni február elsejétől a kórház működtetését, mely sem az ehhez szükséges eszközökkel, sem a kötelező engedélyekkel nem rendelkezik így a kórház február 1-étől nem működhet tovább. Hiába szóltunk időben, hiába adtunk újabb egy hónapot, hiába voltunk végig együttműködőek – ha Önök ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz, akkor mindenki rosszul jár: másfél hét múlva megszűnhet a kórházi ellátás Körmenden, az Önkormányzat nem lesz képes az ellátást megszervezni, a Medisyst pedig fölöslegesen fejlesztette az intézményt Magyarország egyik legjobb kórházává.

Tisztelt Polgármester Úr!

Alig másfél hetünk van hátra. Arra kérem Önt, állapodjunk meg. Tartsuk be a szerződésünket, tartsuk be a jogszabályokat, és tartsuk szem előtt a körmendiek érdekét. Szükség van erre a kiváló kórházra – de a Medisyst csak február elsejéig tud segíteni Önnek. Ezt követően minden felelősség az Önkormányzatot és az új céget terheli.

Körmend, 2010 január 21.

Tisztelettel,

Dr. Németh Attila
kórházigazgató
sebész főorvos


Bebes István polgármester válasza

Sajtóközlemény

Körmend Város Önkormányzata – a Dr. Batthyány Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. bejelentését és a szükséges egyeztetéseket követően döntött úgy, hogy a kórház működtetését 2010. február 1-el átveszi. Az önkormányzat a városban és városkörnyéken élők, a kórházban dolgozók iránt érzett felelőssége, Körmend város érdekeinek messzemenő figyelembevételével hozta meg döntését.

A működtetést ezen időponttól kezdve az önkormányzat 100 %-os kizárólag tulajdonában lévő gazdasági társaság – Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – útján látja el. A társaságot a Vas Megyei Cégbíróság bejegyezte, a társaság 2010. január 1-től működik, a kórház működtetését azonban 2010. február 1-től fogja ellátni.

A legfontosabb feladatának az Önkormányzat a szükséges hatósági működési engedélyek beszerzését, illetve ezt követően a finanszírozási szerződés megkötését tekintette az Egészségbiztosítási Pénztárral. A szükséges hatósági engedélyek kiadása folyamatban van, és 2010. február 1-ére rendelkezésre fog állni, tehát a kórház jogszabályoknak megfelelő zavartalan működése biztosított lesz.

Természetesen az Önkormányzat a 2004-ben megkötött szerződések alapján a korrekt elszámolást megkövetelve folytatja a további egyeztetéseket a jelenlegi szolgáltatóval, illetve beruházóval. Ezek a tárgyalások azonban nem lehetnek akadályai annak, hogy a szolgáltatás biztosítása folyamatos legyen, azaz az új szolgáltató 2010. február 1-el a szolgáltatást biztosítani tudja.

Éppen ezért felháborítónak tartjuk, hogy a sajtón keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az Önkormányzatra, s teszik mindezt úgy, hogy a lakosság számára megtévesztő és félrevezető információkat adnak ki. Ragaszkodunk a korábban elmondottakhoz, mely szerint: Körmend Város Önkormányzata felelősséget visel a városban és a városkörnyéken élők egészségügyi – kórházi ellátásának – biztonságáért és folyamatosságáért. Ugyanakkor az Önkormányzat szakértők igénybevételével folytatja le az átadás-átvételi eljárást, a pénzügyi átvilágítást, és ennek eredményeképpen a jogos követeléseket elismeri, de egyetlen olyan forintot sem hajlandó közpénzből kifizetni, amelyek kétséges követelésekből illetve szerződésekből eredhetnek.

Körmend, 2010. január 21.

Körmend Város Önkormányzata
Bebes István
polgármester

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kilép a kőszegi és körmendi kórházból a magántőke

Véget ért egy sikertörténet? A körmendi kórház privatizációját sokáig sikerként emlegették. Példaként arra, hogy a magántőke igenis jól tud működtetni egy kórházat. Aztán közbelépett a politika, és bedőlt az egészségügyi reform.

Nincs csőd a körmendi kórházban - Gerjesztik a rémhíreket?

A HospInvest Zrt. csődje nem érinti a körmendi kórházat, mivel azt három éve egy másik cég működteti. A rémhírek azonban elindultak, dr. Németh Attila orvos-igazgató szerint alaptalanul.

Politikai hangulatkeltés zajlik a körmendi kórház ellen?

Megdöbbenését fejezte ki a körmendi képviselő-testület Mikola István kijelentései miatt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet