Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt

Ma hajnalban a szombathelyi járőrök szolgálatuk közben észrevették, hogy a Pelikán park márványszobrának fejét valaki letörte. Az ügyben büntetőeljárás indult – így a reggeli híradás. Utánajártunk, fotóztunk, vizsgálódtunk. Kiderült: szegény szobrot pár hete újították fel.

A szombathelyi Pelikán park madara, amióta csak a belvárosi, platánfákkal övezett térség közepére került, rendre elveszti a fejét. A pelikán kálváriája évente felborzolja a helyi polgárok kedélyét. Mivel testmagasságban helyezték el, könnyen sebezhető, és mindig akad vandál hajlamú ember, aki kísértést érez arra, hogy megbirkózzon a testes állattal. Ma hajnalban sem történhetett ez másként...

Megint lefejezték a Pelikánt
Megint lefejezték a Pelikánt
Horváth Balázs

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A helyszínre kiérve a szombathelyi Pelikán szobor környékén összetört sörösüvegszilánkokat, elégetett gyufaszálakat találtunk, és valaki a díszburkolatot is megrongálta. Szegény anyamadár fejét azonban hiába kerestük már a kút körül.

Peches anyamadár

Első körben azt hittük, maga a lefejezés aktusa már tavaly Fiatalok verték össze a hajléktalant - Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt 2009. October 04. 09:17 - 2009 október-novemberében - történhetett, erről akkoriban be is számoltunk. Azóta azonban, legalábbis eddigi tudomásunk szerint a szobrot nem újították fel. A Szovánál (Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt) sem tudtak érdemi információval szolgálni, a rendőrségen viszont továbbra is azt állították, a pelikánnak hajnalra letörték a fejét.

A megoldást Horváth Arankától (Kulturális, Idegenforgalmi és Civil Iroda vezetője) kaptuk, aki arról tájékoztatott bennünket, hogy valóban, az elmúlt hónapig fej nélkül árválkodott a madár. Azonban a Rumi Rajki Műpártoló Kör idén januárban készített egy kalkulációt, mibe is kerülne a mű felújítása. A kör végül Tornai Endre András márvány-másolatát saját pénzből újítatta fel, erről a polgármestert, dr. Ipkovich Györgyöt március 20-án értesítették. A felújítás 120 ezer forintba került. Szomorú, de a levélben a Rumi Rajki Kör azt kérte az önkormányzattól, hogy fokozott figyelemmel óvják a helyreállított szobrot, mert a környékbeliek szerint a parkban a Savaria Szakközépiskola diákjai rendre randalíroznak.

Megint lefejezték a Pelikánt
Megint lefejezték a Pelikánt
Horváth Balázs

Talán megoldaná a helyzetet, ha a szobor nevét egyszerűen „pelikán torzóra” módosítanák, vagy magas állványra helyeznék… Értesüléseink szerint a szobor sorsával eztán a soron következő kulturális bizottsági ülésen is foglalkoznak. Aztán meglátjuk mi lesz vele…

A fejetlen pelikán - hobbiszinten verték le a fejét
Tánczos Mihály

Szombathelyi Pelikán-história

1920-ban Rumi Rajki István alkotta meg az eredeti, első Pelikán szobrot. A márványmadárról később, a harmincas években ő maga készített három műkő másolatot. Ebből egy a keszthelyi Gaál család síremlékét díszíti, egy a szombathelyi plébánián van, egyet pedig a Pelikán park közepén helyeztek el.
A pelikánszobrot 2006-ban cserélték ki egy újra, amelyet hamarosan filctollal összefirkáltak. 2009 novemberében pedig a hagyományokhoz híven újra lefejezték. A 2006-ban a Pelikán parkból elvitt szobor ma a SZOVA telephelyén egy raktárban pihen.
A műről: a pelikánanya kicsinyeivel az önfeláldozó anyai szeretetet ábrázolja. A fiait vérével tápláló pelikán az egyház által előszeretettel használt jelkép volt egykor, de számos város címerében is feltűnik (például Losonc, Sarkad).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Új fejjel a Pelikán-szobor

Szombathely egyik legszebb parkja, a platánfákkal övezett Pelikán. Nevét a középen trónoló pelikán szoborról kapta. A madár az elmúlt éveket fej nélkül...

Fiatalok verték össze a hajléktalant - Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt

Huszonévesek támadtak rá egy szombathelyi hajléktalanra és viccből berugdalták egy kocsi alá. A Pelikán parkban pedig ismét lefejezték a fiókáit oltalmazó madár szobrát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet