Fiatalok verték össze a hajléktalant - Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt

Huszonévesek támadtak rá egy szombathelyi hajléktalanra és viccből berugdalták egy kocsi alá. A Pelikán parkban pedig ismét lefejezték a fiókáit oltalmazó madár szobrát.

Viccből ütötték?

Ismerőseire várt a 45 éves hajléktalan, Horváth Zoltán a Bartók Béla körúton, az egyik kis ABC mellett múlt vasárnap az esti órákban. Látta, hogy egy férfi az egyik konténer mellett nagyon nézi, majd telefonál, de nem foglalkozott vele.

Néhány perc múlva több fiatal is csatlakozott a telefonálóhoz, majd odamentek Horváth Zoltánhoz.

Na mi van, te koszos hajléktalan?

- tette fel a kérdést egyikük, majd választ sem várva ököllel arcon ütötte a férfit. A megtántorodó ember verésébe a többiek is beszálltak, amíg az a földre nem került az út szélén. Ekkor a telefonáló fejberúgta, a hajléktalan pedig egy Lada mellé gurult. A fiatalok ezután odébbálltak.

Horváth Zoltánt ok nélkül rúgták be az autó alá
Horváth Zoltánt ok nélkül rúgták be az autó alá
Tánczos Mihály

Nem szóltam egy szót sem hozzájuk, nem bántottam őket, azt sem tudom, kik voltak. Néha kéregetni szoktam a bolt mellett, de soha nem erőszakosan és akkor még csak nem is kértem semmit. Nem tudom, miért csinálták ezt velem. Gúnyolódva kopasznak, bőrfejűnek neveztekA rendőrségnek nem szóltam és orvoshoz sem mentem el. Majd rendbe jövök, de eltört az orrom is és napokig semmit nem láttam, úgy bedagadt a szemem

- mondta el a nyugat.hu-nak a férfi, akit hónapokkal ezelőtt egy munkaügyi cikk kapcsán megszólaltattunk. (Lásd a keretes részletet a cikk végén!)

Senki nem segített

Az esetben nem csak az a megdöbbentő, hogy fiatalok ok nélkül véresre vernek, boxzsáknak tekintenek egy nehéz sorsú embert, de legalább ugyanennyire elgondolkodtató, hogy egy lakótelepen este nyolc órakor senki nem próbált segíteni azon, akit egy csoport vert. Még csak annyi fáradtságot sem vett senki, hogy tárcsázták volna a rendőrséget. Szombathelyen az elmúlt időszakban több olyan eset volt, amikor fiatalok kegyetlenkedtek hajléktalanokkal. A Fő téren sem segített senki a megvert és felgyújtott férfinek, aki hónapokkal később belehalt a szövődményekbe Már lábadozik a felgyújtott, összevert szombathelyi férfi 2005. July 03. 16:38 . Az egyik iskola kollégiumánál az alvó hajléktalan alatt gyújtották meg a matracát, a férfi lába megégett. A Kenderesi úton seprűnyéllel és téglával kínzott meg három fiatal egy hajléktalant, majd elvették az óráját és szerény értékeit. Beszámolóinkat a vonatkozó cikkeknél találják Olvasóink.

Peches pelikán

A szombathelyi Pelikán parkban álló madárszobor valami miatt vonzza a vandálokat. Talán a madár karmagasságban lévő feje vált ki agressziót egyesekből, hiszen a kicsinyeivel megörökített pelikán fejét immár sokadik alkalommal csapta le egy erős ember.

Lecsapott fej, összefirkált nyak
Lecsapott fej, összefirkált nyak
Tánczos Mihály

A parkban rendszeresen megforduló diákok elmondása alapján szerdán dél után vették észre, hogy ismét megcsonkították a szobrot. A SZOVA emberei csütörtökön vitték el a madár fejét. A levert fejű pelikánszobrot 2006-ban cserélték ki egy új szoborra, amit hamarosan filctollal összefirkáltak, most pedig a hagyományokhoz híven újra lefejezték. A szobor története szintén megtalálható a vonatkozó cikkeink között, a lap tetején.

Raktárban pihen az előző szobor

A szobor eredetijét 1920-ban készítette Rumi Rajki István márványból, ami ma a Széchenyi István utcai Főplébánia kapubejáróját dekorálja. A pelikáncsalád három alteregójával a Pelikán parkban , a Kunos Endre utcában vagy a keszthelyi temetőben is találkozhatunk, az utóbbi helyen síremlékként funkcionál.

A fejetlen pelikán - hobbiszinten verték le a fejét
A fejetlen pelikán - hobbiszinten verték le a fejét
Tánczos Mihály

A 2006-ban a Pelikán parkból elvitt szobor ma a SZOVA telephelyén egy raktárban pihen, ezt nyáron a többi szoborral együtt megörökítettük.

Nehéz helyzetben

Álláshirdetéseket böngészve - csekély a kínálat
Álláshirdetéseket böngészve - csekély a kínálat
Tánczos Mihály

A most megvert Horváth Zoltánnal a nyár elején találkoztunk, amikor egy munkaüggyel kapcsolatos kérdés miatt szólítottuk meg, mint az "utca emberét". Akkor ezt mondta:

Négy éve vagyok munkanélküli. Előtte 12 évet dolgoztam a Styl ruhagyárban, illetve 8 évet az építőiparban. Most azt látom, hogy minden cégtől küldik el az embereket. Ha valahol fogadnak a munkaügyön és meghallják a koromat, akkor mindig jön a "köszönjük, majd értesítjük" fordulat és tudom, hogy soha nem hallok a munkaügyesekről többet

- kesergett Horváth Zoltán Péter (45), akinek egy hónapja az albérletét is el kellett hagynia, mert már nem tudta fizetni a lakbért.

Bejelentkeztem a Munkaügyi Központba, nézem a bevásárlóközpontokban kifüggesztett álláshirdetéseket és a napilap "állást kínál" rovatát is, de többnyire ügynöki munkára keresnek embereket, vagy amit tudnék csinálni arra meg azt mondják, már betöltötték. Nagyon nehéz munkát találni. Az alkalmi munkával már többször pórul jártam. A megbízó nem fizette ki a megállapodott munkabért, pedig mindent megtettem, hogy elégedett legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sátánfajzatok – Gyerekek kínozták meg és gyújtották fel a férfit

Megvert, kifosztott és felgyújtott három gyerek egy 62 éves férfit Szombathelyen....

Diákok gyújtották fel a hajléktalant?

Az alvó hajléktalan alatt álmában meggyújtották a matracot. Az áldozattal beszélgetve kiderült, Tóth Istvánt...

Ismét hajléktalant vertek fiatalok Szombathelyen

A hajléktalan férfit értékeinek átadására kényszerítették úgy, hogy seprűnyéllel és téglával bántalmazták és kezéről próbálták letépni az óráját.

Új fejjel a Pelikán-szobor

Szombathely egyik legszebb parkja, a platánfákkal övezett Pelikán. Nevét a középen trónoló pelikán szoborról kapta. A madár az elmúlt éveket fej nélkül...

Újra megrongálták a Pelikán-szobrot

Bő egy hónappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy ismét teljes alakban pompázik a már többször lefejezett...

Elfelejtett szobrok Szombathelyen (I. rész)

Ki fedezte fel a vércsoportokat? Ki volt a szombathelyi születésű híres Afrika-kutató? Hol látható a szobruk? Nem tudjuk? Pedig naponta elsétálunk mellettük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló