Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felszállt a füst! Megszorítana az "új többség" Szombathelyen

A gazdasági bizottság tíz percet adott a városvezetésnek, hogy tanulmányozza az általuk javasolt, és később támogatott költségvetést. Ebben további pénzt vonnának el az oktatástól, de kevesebb jut a Halinak és Falcónak is.

Ma délelőtt sajtótájékoztatón mondta el a jobboldali képviselők költségvetés tervezetéről a véleményét dr. Czeglédy Csaba (MSZP-s alpolgármester) és Németh Kálmán (SZDSZ-es alpolgármester).
Mint ismert a mai napig nincs elfogadott büdzséje Szombathelynek. Sok-sok rendes és rendkívüli közgyűlés zárult eredménytelenül, mert a jobboldali többség nem tartotta alkalmasnak megvitatásra a városvezető koalíció javaslatát.

Czeglédy Csaba és Németh Kálmán sajtótájékoztatója
Czeglédy Csaba és Németh Kálmán sajtótájékoztatója
Mészáros Zsolt

"Tegnap végre megismertük a jobboldali képviselők költségvetés tervezetét, igaz csak 10 percet kaptunk Molnár Miklóstól a gazdasági bizottság vezetőjétől, hogy tanulmányozzuk azt. Ezt felháborítónak tartjuk. A tervezetet azonban a GAB ígyis elfogadta, hiszen az előterjesztők voltak többségben. Az azonban ennyi idő alatt is tisztán látszott, hogy a tervezett működési hiányt 5 milliárd forintról 3.6 milliárd forintra csökkentették, ami további megszorításokat jelent" - közölte Czeglédy.

Németh Kálmán, a költségvetésért felelős alpolgármester hangsúlyozta, hogy szerinte a FIDESZ-es politikusok a város költségvetésének elfogadását beáldozták, az országgyűlési választások oltárán.

"A Magyar Államkincstár a áprilisi normatív támogatást, már nem utalja, és ha május 3-ig nem tudjuk elküldeni, az elfogadott részletes költségvetést, akkor a májusi támogatástól is elesünk. Ezeket a pénzeket év végéig, részletekben kapjuk meg. Nekünk viszont egy összegben kell előteremteni. Kár éri a várost, arról nem is beszélve, hogy költségvetés híján több jogszabályt is súlyosan megsértünk." - aggódott Németh.
A tegnap megismert tervezetet elfogadhatatlannak tartja a politikus. Ahogy fogalmazott, már csak azért is, mert négy hónap elmúlt az évből, így már az intézményeknek lehetetlen kigazdálkodni az újabb megszorításokat.

Németh viccesen azt is megjegyezte, hogy a javaslat szerint még a Savaria Karnevál előtt esedékes szúnyogirtás is elmaradna.

És akkor a számok

A gazdasági bizottság által tegnap benyújtott költségvetési tervezet szerint további 120 millió forintot vonnának el az oktatási területekről, 40 millió forintot a szociális ágazattól, de 130 millióval jutna kevesebb a sportra is. A Haladás és a Falco költségvetése egyaránt 30 millió forinttal csökkenne.

Czeglédy mindehhez hozzá tette, hogy nehezíti a többségben lévő képviselők tervének megismerését, megvalósítását, hogy a megvonásoknál nem készítették el a saját fenntartású intézményeket érintő részletes megszorítási tervet, így csak egy keretszámot ismernek. A sok embert érdeklő Haladás és Falco kapcsán elmondta, már csak azért is érdekes ez a megszorítás, mert a két egyesület ide üzleti tervét már elfogadta a GAB, ezekben pedig a 100 milliós és nem a 70 milliós támogatás szerepel. A klubok pedig ennek megfelelően működnek.

"Önmagunkat csapjuk be, ha azt hisszük a papír mindent elbír. Ennek nem lehet más vége minta pótköltségvetés" - mondta a két polizikus.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a város működése beállt egy szintre, és mivel az eladható tulajdonok elfogytak, a bevételi forrást nem lehet jelentősen növelni - ezért is van szükség minden idők legnagyobb hitelfelvételére. A Fidesz által benyújtott papírokon egyébként nyoma sincs annak a korábban hangoztatott reménynek, hogy az új kormány majd plusz forrásokat biztosít a város működtetéséhez.

"A szombathelyieknek már csak öt hónapot kell várni, hogy helyre álljon a rend, és a városvezetés visszakapja a többségét, hogy folytatni tudja azt az eredményes munkát, ami akkor maradt abba, amikor a jobboldal többségbe került. Nem hiszem, hogy a városban élőknek erre a bizonytalanságra van szüksége" - jelentette ki a sajtótájékoztató végén dr. Czeglédy Csaba.
A jövő csütörtöki közgyűlés elé mindenesetre egy a városvezetés által készített A, és egy az új többség elképzeléseit tartalmazó B jelű tervezet kerül.

Talán meg is tárgyalják...

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra