Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

A reggel kilenc órára összehívott, már szokásosnak tűnő rendkívüli ülés elején feltűnő volt, hogy alig van hiányzó. Valószínűleg okultak a múlt heti ülés tapasztalataiból, amikor szavazástechnikai módszerekkel majdnem napirendre vették az idei költségvetést.

Ki bízta meg a SZOVÁ-t?

Most erre esély sem volt, hiszen a jobboldali, most már 16 fős többség (az ESZE képviselőjével, Gyimesi Józseffel kiegészülve) simán leszavazta a költségvetés napirendre vételét. Marton Zsolt (Fidesz) arra emlékeztetett, hogy már régebben megjelölték a költségvetési közgyűlés április 20-i dátumát.

Közgyűlés (április 8.)
Egyeztetés az ülés előtt...
Mészáros Zsolt

Leszavazták a város zöldterületeinek karbantartásáról szóló koncepció tárgyalását is, a városvezetés ezt is be akarta hozni már a múlt heti ülésre Április elsejéhez méltó közgyűlés Szombathelyen 2010. April 01. 11:37 . Marton Zsolt annyi tett hozzá, a SZOVA vezérigazgatóját megbízták, hogy dolgozza ki a tervet, így kis türelmet kért.

Ezen azért Ipkovich György polgármester (MSZP) csodálkozott nagyot, hiszen a közgyűlés nem hozott ilyen döntést. A parkok karbantartását jelenleg magáncégek végzik, mivel ott sokkal több a tennivaló, mint az egyszerű fűnyírás, komoly szakértelmet igényel a dolog.

Élő adásban vizsgálódnak

Szakács Dávid (Fidesz), a jogi bizottság elnöke ügyrendileg figyelmeztetett, hogy a napirendet vita nélkül meg megszavazni, miután folytatódott a polémia, öten is ügyrendi hozzászólást jeleztek.

Közgyűlés (április 8.)
Marton Zsolt javasolt, a többiek bólintottak...
Mészáros Zsolt

Marton Zsolt ad-hoc bizottság létrehozását javasolta, mégpedig a polgármesteri keretből kifizetett szakértői díjakról. Hozzátette, a bizottság üléseit élő egyenes adásban kell közvetítenie a városi tévének. Ezt támogatta a polgármester is, mondván, vegyék elejét a gyanúsítgatásoknak, különben is, Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) a március végi ülésen A költségvetés nélküli város 2010. March 25. 09:00 tett már hasonló javaslatot.

Gyebrovszky János (MSZP) is vizsgálóbizottságot kezdeményezett az Oregon Kft. és a Savaria Rehab-Team Kft. lakásfelújítási ügyében Adóforintokból vállalkozói haszon? 2010. March 10. 07:24 , Czeglédy Csaba pedig a 8 millió forint alatti értékben kötött szerződéseket vizsgáltatná, mivel ezen értékhatár alatt nem kell közbeszerzési pályázatot kiírni.

A cirkusz a cél?

A jobboldali többség ezt a két bizottságot nem támogatta, Marton Zsolt később azzal indokolt, hogy a vizsgálóbizottság kimondottan ellenzéki politikai eszköz, amivel a hatalmon lévőket kontrollálhatják. A két ügyben a polgármester nyugodtan kezdeményezhet vizsgálatot, azokban a Fidesz is szívesen részt vesz.

Közgyűlés (április 8.)
Gyors megbeszélés az MSZP-seknél
Mészáros Zsolt

A polgármester szerint viszont éppen az új többség tette átláthatatlanná az önkormányzati cégek működését, amikor a felügyelőbizottságokból kiszavazták a szocialista és SZDSZ-es képviselőket. Czeglédy Csaba hozzátette, láthatóan a cirkusz a célja a jobboldalnak, de ehhez majd a baloldal is szállítja a muníciót. Végül a napirendi szavazáskor csak az útfelújítási pályázat és a polgármesteri keret felhasználásának vizsgálata maradt talpon.

Az oladi platóra vezető gyűjtőút ügyéről már beszámoltunk 250 milliót bukhat csütörtökön Szombathely 2010. March 30. 11:30 , Ipkovich György most azzal vezette fel, hogy levelet kapott, amelyben közlik, több bírósági per van folyamatban, mivel a tulajdonosok nem bízták meg a Szombathely-Olad Vízközmű Társaságot azzal, hogy eljárjon az ügyben. Múlt héten írtuk már, hogy van olyan tulajdonos, aki nem akarja kifizetni a rá jutó részt. A Társaság ugyanis vállalta, hogy kifizetik a pályázat 84 milliós önrészét.

Nem tudnak pályázni a 250 millióra

Mindezt a Társaság jogásza is megerősítette, aki elmondta, a 84 milliót zárolták a bankszámlán, amint szükség van a pénzre, azonnal utalják a város számlájára. Kijelentette azt is, a Társaság jogképes, és az általa megkötött szerződések érvényesek.

Közgyűlés (április 8.)
A Társaság jogásza felajánlotta a 84 miliót...
Mészáros Zsolt

Némi szakmai jellegű vita, és tíz perces háttéregyeztetések után aztán nem kapta meg a többséget a javaslat, nyolcan szavaztak igennel, ketten nemmel és tizenhárman tartózkodtak. Ráadásul a szavazás nem oldalfüggő volt, jobbról és balról is támogatták és elutasították a tervet.

Szóval, bejött a múlt heti jóslatunk, a város elbukta a 250 milliós pályázati támogatás lehetőségét, amelyet útfelújításra, útépítésre lehetett volna felhasználni. A pályázatot ugyanis holnapig, vagyis április 9-ig be kellett volna adni.

Ki lesz a Fidesz polgármester-jelöltje?

A polgármesteri keret felhasználását vizsgáló eseti bizottság létrehozása gyorsabban ment, hiszen alapvetően mindenki egyetértett vele. A végén még sor került egy kisebb csörtére, Czeglédy Csaba – a két elutasított vizsgálóbizottságra hivatkozva – kijelentette, a jobboldal meg van rettenve az őszi önkormányzati választásoktól. Célzott arra, hogy olyan polgármester-jelöltjük lesz, aki korábban Ipkovich mellett dolgozott fizetett szakértőként.

Közgyűlés (április 8.)
Azt hiszik, hogy tudják, ki lesz a jelöltünk?
Mészáros Zsolt

Marton Zsolt persze azonnal kijelentette, a Fidesz még nem döntött a polgármester-jelölt személyéről, és nem valószínű, hogy ehhez Czeglédy Csabától kérnek tanácsokat.

A polgármesteri keret felhasználását vizsgáló eseti bizottságot egyébként megalakították, tagjai: Molnár Miklós (Pro Savaria), Marton Zsolt (Fidesz), Szakács Dávid (Fidesz), Nemény András (MSZP) és Feiszt György (SZDSZ). A bizottságnak szeptember 5-ig kell elkészítenie jelentését. A közgyűlés azt is elfogadta, hogy a városi tévé élőben közvetítse majd a bizottság üléseit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vizsgálóbizottságot akar a szombathelyi MSZP

A bizottság az önkormányzati bérlakások felújítását vizsgálná, Oroszvári Péter képviselő szerint állami pénzek kerülhettek magánzsebekbe. Szóba került az előző napi közgyűlés is.

Április elsejéhez méltó közgyűlés Szombathelyen

Egy órán át vitatkoztak a napirendről, aztán egy 15 perces szünet után már csak 14 képviselő jelent meg a teremben. Ennyi szavazat kevés a döntésekhez, a következő ülés jövő csütörtökön lesz. Az MSZP később közleményt adott ki.

250 milliót bukhat csütörtökön Szombathely

Akkor, ha a rendkívüli közgyűlésen hiányosak maradnak a széksorok, vagy ha nem tudnak dönteni a lehetőségekről: újabb körforgalom, vagy a Saághy utca kiépítése.

A költségvetés nélküli város

Az új többség javaslatára csak a választások után tárgyalják a költségvetést. A rendezési tervben nem adtak lehetőséget a „DOMUS” fejlesztésére. Lakos Dezső nem kért a polgármester teájából, elveszett két hektár. De jó hír, később megkerült. A szombathelyi közgyűlés krónikája.

Adóforintokból vállalkozói haszon?

A Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. alvállalkozóként vett részt önkormányzati lakások felújításában, a haszon jelentős része azonban egy magánvállalkozónál csapódott le.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet