Ismét lecsapott az ár Répcevisre - lakhatatlanná vált egy ház

Egy héten belül másodszor hömpölygött sáros víz Répcevisen, miután a Pákác patak kilépett medréből egy felhőszakadás után. A 70-es években volt hasonló, de nem ilyen súlyos eset a faluban.

Amikor nap közben besötétedett a vasi megyehatár mellett fekvő, Győr-Moson-Sopron megyei Répcevisen, az emberek nagy viharra gondoltak. Perceken belül megeredt az eső és nem egészen fél óráig elképesztő intenzitással szakadt. A Pákác patak pedig kilépett medréből és pusztításba kezdett. A hozzá legközelebb álló ház udvarán végighömpölygött és mindent vitt magával, ami az útjába került. A befelé nyíló kaput hátulról érte el és pillanatokon belül minden rést eldugaszolt hordalékkal, emiatt a vízszint emelkedni kezdett.

Pusztított a Pákác patak Répcevisen
Pusztított a Pákác patak Répcevisen
Olvasói kép / Mittl Attila

Néhány perc alatt zajlott le az egész, a víz végül betört a házba és elárasztotta azt. Borultak a szekrények, víz alá került minden, amit a háziak úgy tároltak, hogy azt kényelmesen elérjék. Sáros, mocskos víz lepte el a lakást, közel méteres magasságban. A házban négyen laktak, közülük két embert a tűzoltóknak kellett kivinniük az áradatból. A háziak tehetetlenek voltak, mire rádöbbentek, hogy értékeiket menteniük kellene, addigra már az ő életüket kellett menteni, mert nem lehetett tudni, bírja-e a ház a nyomást és az alámosást.

Mindez még szerdán történt. A patak két házat veszélyeztetett komolyabban és közel 10 házat kellett még védeni. A répcevisiek és az elöntött ház lakóinak barátai azonnal a bajbajutottak segítségére siettek. A ház kipakolása szomorú munka volt. Mindenből folyt a víz, mindenben állt a sár. Mivel a szekrényeket is felborította a víz, így szinte semmi nem úszta meg az elöntést. A számítógép házában, a kávéfőzőben, a mikrohullámú sütőben és minden másban is állt a sár. Szétáztak az iratok, a képek, a család számára fontos emlékek. Minden dobozokba és zacskókba került, hogy majd később átnézzék, mi az, ami megmenthető.

Pusztított a Pákác patak Répcevisen
Pusztított a Pákác patak Répcevisen
Olvasói kép / Mittl Attila

A családnak a házra van, az ingóságokra viszont nincs biztosítása. Jelenleg rokonoknál laknak, miközben gőzerővel dolgoztak a ház lakhatóvá tételén. Így tettek a barátok, ismerősök is. Segítettek, amiben tudtak. Négy napig gőzerővel haladt a munka, de vasárnap ismét elfeketedett az ég...

A felhőszakadás közben az emberek a fejüket fogva látták, ahogy a Pákác patak ismét pusztító víztömeggel lép ki a medréből és teszi tönkre azt, amivel napokig dolgoztak. A tehetetlenséget és a dühöt azonban hamar felváltotta a "mentsük, ami menthető" mentalitás és a falu apraja-nagyja homokzsákokat pakolt.

A második áradás nem volt olyan pusztító, mint az első, de komoly károkat okozott. Megrongált olyan gépeket is, amelyek pont a helyreállítás miatt voltak a helyszínen. A baj felszínre hozta a korábban elodázott problémákat is, a patak medre ugyanis kipucolásra szorul, a beton terelőelemek pedig cserére és javításra. Most a Vízügyön a sor, milyen gyorsan lépnek, tudnak-e forrást teremteni arra, amire eddig nem volt pénz.

Mittl Attila galériáihoz klikk ide!
Olvasói kép / Mittl Attila

Mittl Attila fotói, videói betekintést nyújtanak a pusztításba és az összefogásba is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló