Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

K.O.Szeg - Víz hömpölygött a belvárosban

Az idősebb kőszegiek sem emlékeztek a maihoz hasonló esetre, amikor szabályosan folyóvá változtak a kőszegi utcák. Ráadásul ez a rémálom most több órán át tartott. A hegyről lezúduló víz az egyik oldalról a Királyvölgyi utcán át érkezett Kőszegre. Ott felszabta az aszfaltot, bezúdult a pincékbe, majd a belváros felé haladt, a nyomában pusztítás, sár és mocsok maradt. A Hunyadi, Temető, Kálvária utca is sok vizet vezetett a belváros irányába. A Google Maps műholdképére pillantva szembeötlő lehet, hogy a tájvédelmi körzet magyar oldalán tarvágások láthatók. Ennek jelentőségéről majd később szólunk. Az egyik ismert kőszegi borharapó pince mennyezetig megtelt vízzel, ami egyenlő a totálkárral, hiszen gyakorlatilag a csatornából kinyomott szennyvíz is összekeveredett az esővel.

Ez pedig a Poncihter lejárata - mennyezetig ért a szennyes lé
Poncihter - Megtelt!
Tánczos Mihály / GA

Lakások, pincék úsztak el és a város nagy része áram nélkül maradt, pedig a búvárszivattyúknak lett volna dolguk bőven. Sok helyen az ablakból egyszerűen az utcára, pontosabban az ott folyó vízbe öntötték a lakásokból, irodákból, üzletekből a vizet. A Pék utcánál egy élelmiszerüzletből is lapátolták a sarat. A Várkörön tavaly nyitott az egyik biztosítótársaság irodája. Nem csak a bútorok, de a számítógépek is újak voltak, sok közülük a földön működött. Egészen a vízbetörésig.

Sodrás a kapu alatt
Sodrás a kapu alatt
Tánczos Mihály / GA

Áradó patak

A Gyöngyös patak vízszintje délután fél ötre átlépte a 4,15 métert, ami nagyon magas értéknek számít és több helyen csaknem kilépett a medréből. A Rába vízszintje Szentgotthárdnál egy óra alatt több mint 3 métert emelkedett, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adták ki a folyóra. A kőszegi „cunami” utcaköveket, aszfaltdarabokat, növényeket sodort magával. Az anyagi kár a Kőszeg-hegyalján több százmillió forint lehet. A rendőrség nagy erőkkel vonult az áradat által érintett városba és községekbe. Nem csak a forgalmat kell irányítaniuk, de a rendet is fenn kell tartani az áram nélkül maradt részeken. A készenléti rendőrség járművei és emberei is megérkeztek Kőszegre 17 óra magasságában. Osztrák rendőrautót is láttunk a ma keletkezett lakótelepi „tó” mellett.

Még több kép a kőszegi vízözönről
Tánczos Mihály / GA

Segítőkész kőszegiek

A városban sokan kiveszik a részüket a romeltakarításból. Akiknek szerencséjük volt és házuk, lakásuk nem ázott be, azok közül sokan lapáttal, gumicsizmában indultak az idősek megsegítésére. Szobákból merték a vizet, kertekből, utcáról lapátolták a sarat. Mindez képgalériánkban is nyomon követhető. Az érettségiről hazafelé tartó diákok meghökkenve nézték, mi zajlott a városban, miközben ők vizsgáztak.

Még több kép
Tánczos Mihály / GA

Fröcskölők és elégedetlenkedők

Nem csak pozitív dolgokat tapasztaltunk a bajban. Akadt olyan autós, aki nagy sebességgel hajtott el az utcát takarító emberek mellett, végig beterítve őket a sáros lével. Édesanyja valószínűleg sűrűn csuklott, mivel sokan és hangosan emlegették. Akadt olyan autós is, aki a tűzoltókat kezdte szidni, minek foglalják el a fél utcát az autójukkal és minek állnak ők maguk is az út szélén. A felháborodott autóst még az éppen töltött homokzsákok sem zavarták, amivel a tűzoltók a lakótelep felé vezető utcát védték a víztől.

Az áradó Gyöngyös - klikk a galériáért
Tánczos Mihály / GA

Lehet felelős!

Egy természeti katasztrófa miatt általában nem keresnek felelősöket, kivéve, ha a valamivel jelentősen mérsékelni lehetett volna a károkat. Kőszegen két kérdést is alaposabban körül kell majd járni. Az egyik a csatornahálózat és a vízelvezető árkok állapota, a másik és talán ebben az esetben fontosabb a tarra vágott erdők a város felett. Felhőszakadás, nagy esőzés korábban is volt, de ilyen nagy sárfolyó, a várost fenyegető „cunami” még nem. Valószínűleg korábban a fák gyökerei megfogták a talajt, amit most könnyedén lemosott az eső. A város szélén a Bechtold látogatóközpontot estig védték homokzsákokkal a munkatársak.

Nézze meg videónk első részét Kőszeg belvárosából!

Úszó disznók

Velemben egyik olvasónk úszó disznókat látott, az ottani áradásban a sertések mellett szárnyasokat is menteni kellett. Ha Önök is készítettek látványos fotókat, kérjük küldjék el nekünk. Hamarosan videónk is felkerül az oldalra a kőszegi víz- és sárözönről.

Sár, víz és hatalmas károk - videónk második része Kőszegről

Szombathelyi veszély

Az elmúlt években minden nyáron "belefulladt" néhány autó a forgalmas Zanati út aluljárójába egy-egy felhőszakadásnál. Vonatkozó cikkeinknél több olyan képes helyszíni beszámolót és videót is találnak Olvasóink, ahol a méteresre duzzadt csatornalé autókat, buszt ejtett fogságba. Mindenkit óvunk attól, hogy felhőszakadás idején behajtson az aluljáróba, ha ott egybefüggő vízréteget lát. A hely csalóka, a sima pocsolyának látszó víz akár tetőig elnyelheti az autót!

Olvasóink küldték: Kőszeg, Velem, Bozsok, Kőszegdoroszló árvíz idején
Olvasóink - Albert Réka, Tarnai Tamás - által küldött képek Kőszegszerdahelyről, Bozsokról és Kőszegről
Albert Réka

Olvasónk, Ternyák Péter levele

Az egyik képen az az erdőirtás látható, ami a Kőszeg táblától is jól látható Kőszeg városa felett. A fene tudja, de lehet, hogy ennek is köze van ehhez az irdatlan vízmennyiséghez! :(((

A velemi polgármester azt mondta, hogy ő még ilyen vizet nem látott Velemben és a lezúduló víz 5 oldalról támadta meg a falut így esély sem volt az árvíz elhárítására. Volt olyan udvar, ahol a disznók is úsztak a vízben, valamint több hidat is alámosott és elvitt a megáradt patak, így azokon átmenni életveszélyes is lehet. Ezek egyes darabjait Kőszegszerdahelyen halászták ki a vízből. A két falu között hatalmas átfolyás van az úton. A vízben ott áll egy "ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV" tábla.

Az önkéntesek és a velemi lakosok hihetetlen erőfeszítéssel dolgoznak még most is az egész faluban. Most éppen a zsákokat töltik homokkal , hogy a következő adag víz minél kevesebb kárt tudjon tenni a településen.

A károk hatalmasak.

A volt Hotel Avar környékén állítólag félméteres kövek is voltak az úton! Nem lehet ráismerni arra a részre. Ezekről nincs fénykép, mert oda már nem lehetett felmenni kocsival.

Olvasóink küldték: Ternyák Péter képei Velemből és Kőszegről az árvíz közbeni/utáni helyzetről
Ternyák Péter
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Harc a Gyöngyös patak uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők egy hídon. Azt nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz egész településrészeket...

Nem lesz több árvíz Szombathelyen - Indul a lukácsházi víztározó építése

Az 1965-ös szombathelyi árvíz képeivel sokkolták az újságírókat a városházán. De ilyen többet nem lesz, ám lesz horgásztó is.

A Dunántúlt is elérte az áradat

Nevenincs vízfolyások áradtak hömpölygő folyóvá, és olyan házak is víz alá kerültek, amelyek lakói teljes biztonságban érezték magukat.

Áradó Rába, duzzadó Perint - Képgaléria

Az utóbbi hetek nagy esőzésben hatalmasra nőttek Vas megyei folyói. A Rábán még árvíz is fenyegetett.

Rafting a Perinten

Nem hittek a szemüknek a szombathelyiek, amikor múlt hétvégén gumicsónakos fiatalok gyakorolták a vadvízi evezést a Perintben...

Felhőszakadás: eltorlaszoltuk a Zanati utat és eltereltük a forgalmat

Önhatalmúlag keresztbe állt a négysávos Zanati úton és a Csaba út felé terelte a forgalmat sokat látott munkatársunk a vasárnap éjszakai felhőszakadás alatt.

Viharkörút kocsiáldozattal - méteres víz nyelte el a Thaliát

A tartalékos tűzoltókat is be kellett rendelni kedden este Szombathelyen. Megállás nélkül mentek a szivattyúk, fákat daraboltak a fiúk, és újabb autókat ejtett csapdába a Zanati úti aluljáró.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló