Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

K.O.Szeg - Víz hömpölygött a belvárosban

Az idősebb kőszegiek sem emlékeztek a maihoz hasonló esetre, amikor szabályosan folyóvá változtak a kőszegi utcák. Ráadásul ez a rémálom most több órán át tartott. A hegyről lezúduló víz az egyik oldalról a Királyvölgyi utcán át érkezett Kőszegre. Ott felszabta az aszfaltot, bezúdult a pincékbe, majd a belváros felé haladt, a nyomában pusztítás, sár és mocsok maradt. A Hunyadi, Temető, Kálvária utca is sok vizet vezetett a belváros irányába. A Google Maps műholdképére pillantva szembeötlő lehet, hogy a tájvédelmi körzet magyar oldalán tarvágások láthatók. Ennek jelentőségéről majd később szólunk. Az egyik ismert kőszegi borharapó pince mennyezetig megtelt vízzel, ami egyenlő a totálkárral, hiszen gyakorlatilag a csatornából kinyomott szennyvíz is összekeveredett az esővel.

Ez pedig a Poncihter lejárata - mennyezetig ért a szennyes lé
Poncihter - Megtelt!
Tánczos Mihály / GA

Lakások, pincék úsztak el és a város nagy része áram nélkül maradt, pedig a búvárszivattyúknak lett volna dolguk bőven. Sok helyen az ablakból egyszerűen az utcára, pontosabban az ott folyó vízbe öntötték a lakásokból, irodákból, üzletekből a vizet. A Pék utcánál egy élelmiszerüzletből is lapátolták a sarat. A Várkörön tavaly nyitott az egyik biztosítótársaság irodája. Nem csak a bútorok, de a számítógépek is újak voltak, sok közülük a földön működött. Egészen a vízbetörésig.

Sodrás a kapu alatt
Sodrás a kapu alatt
Tánczos Mihály / GA

Áradó patak

A Gyöngyös patak vízszintje délután fél ötre átlépte a 4,15 métert, ami nagyon magas értéknek számít és több helyen csaknem kilépett a medréből. A Rába vízszintje Szentgotthárdnál egy óra alatt több mint 3 métert emelkedett, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adták ki a folyóra. A kőszegi „cunami” utcaköveket, aszfaltdarabokat, növényeket sodort magával. Az anyagi kár a Kőszeg-hegyalján több százmillió forint lehet. A rendőrség nagy erőkkel vonult az áradat által érintett városba és községekbe. Nem csak a forgalmat kell irányítaniuk, de a rendet is fenn kell tartani az áram nélkül maradt részeken. A készenléti rendőrség járművei és emberei is megérkeztek Kőszegre 17 óra magasságában. Osztrák rendőrautót is láttunk a ma keletkezett lakótelepi „tó” mellett.

Még több kép a kőszegi vízözönről
Tánczos Mihály / GA

Segítőkész kőszegiek

A városban sokan kiveszik a részüket a romeltakarításból. Akiknek szerencséjük volt és házuk, lakásuk nem ázott be, azok közül sokan lapáttal, gumicsizmában indultak az idősek megsegítésére. Szobákból merték a vizet, kertekből, utcáról lapátolták a sarat. Mindez képgalériánkban is nyomon követhető. Az érettségiről hazafelé tartó diákok meghökkenve nézték, mi zajlott a városban, miközben ők vizsgáztak.

Még több kép
Tánczos Mihály / GA

Fröcskölők és elégedetlenkedők

Nem csak pozitív dolgokat tapasztaltunk a bajban. Akadt olyan autós, aki nagy sebességgel hajtott el az utcát takarító emberek mellett, végig beterítve őket a sáros lével. Édesanyja valószínűleg sűrűn csuklott, mivel sokan és hangosan emlegették. Akadt olyan autós is, aki a tűzoltókat kezdte szidni, minek foglalják el a fél utcát az autójukkal és minek állnak ők maguk is az út szélén. A felháborodott autóst még az éppen töltött homokzsákok sem zavarták, amivel a tűzoltók a lakótelep felé vezető utcát védték a víztől.

Az áradó Gyöngyös - klikk a galériáért
Tánczos Mihály / GA

Lehet felelős!

Egy természeti katasztrófa miatt általában nem keresnek felelősöket, kivéve, ha a valamivel jelentősen mérsékelni lehetett volna a károkat. Kőszegen két kérdést is alaposabban körül kell majd járni. Az egyik a csatornahálózat és a vízelvezető árkok állapota, a másik és talán ebben az esetben fontosabb a tarra vágott erdők a város felett. Felhőszakadás, nagy esőzés korábban is volt, de ilyen nagy sárfolyó, a várost fenyegető „cunami” még nem. Valószínűleg korábban a fák gyökerei megfogták a talajt, amit most könnyedén lemosott az eső. A város szélén a Bechtold látogatóközpontot estig védték homokzsákokkal a munkatársak.

Nézze meg videónk első részét Kőszeg belvárosából!

Úszó disznók

Velemben egyik olvasónk úszó disznókat látott, az ottani áradásban a sertések mellett szárnyasokat is menteni kellett. Ha Önök is készítettek látványos fotókat, kérjük küldjék el nekünk. Hamarosan videónk is felkerül az oldalra a kőszegi víz- és sárözönről.

Sár, víz és hatalmas károk - videónk második része Kőszegről

Szombathelyi veszély

Az elmúlt években minden nyáron "belefulladt" néhány autó a forgalmas Zanati út aluljárójába egy-egy felhőszakadásnál. Vonatkozó cikkeinknél több olyan képes helyszíni beszámolót és videót is találnak Olvasóink, ahol a méteresre duzzadt csatornalé autókat, buszt ejtett fogságba. Mindenkit óvunk attól, hogy felhőszakadás idején behajtson az aluljáróba, ha ott egybefüggő vízréteget lát. A hely csalóka, a sima pocsolyának látszó víz akár tetőig elnyelheti az autót!

Olvasóink küldték: Kőszeg, Velem, Bozsok, Kőszegdoroszló árvíz idején
Olvasóink - Albert Réka, Tarnai Tamás - által küldött képek Kőszegszerdahelyről, Bozsokról és Kőszegről
Albert Réka

Olvasónk, Ternyák Péter levele

Az egyik képen az az erdőirtás látható, ami a Kőszeg táblától is jól látható Kőszeg városa felett. A fene tudja, de lehet, hogy ennek is köze van ehhez az irdatlan vízmennyiséghez! :(((

A velemi polgármester azt mondta, hogy ő még ilyen vizet nem látott Velemben és a lezúduló víz 5 oldalról támadta meg a falut így esély sem volt az árvíz elhárítására. Volt olyan udvar, ahol a disznók is úsztak a vízben, valamint több hidat is alámosott és elvitt a megáradt patak, így azokon átmenni életveszélyes is lehet. Ezek egyes darabjait Kőszegszerdahelyen halászták ki a vízből. A két falu között hatalmas átfolyás van az úton. A vízben ott áll egy "ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV" tábla.

Az önkéntesek és a velemi lakosok hihetetlen erőfeszítéssel dolgoznak még most is az egész faluban. Most éppen a zsákokat töltik homokkal , hogy a következő adag víz minél kevesebb kárt tudjon tenni a településen.

A károk hatalmasak.

A volt Hotel Avar környékén állítólag félméteres kövek is voltak az úton! Nem lehet ráismerni arra a részre. Ezekről nincs fénykép, mert oda már nem lehetett felmenni kocsival.

Olvasóink küldték: Ternyák Péter képei Velemből és Kőszegről az árvíz közbeni/utáni helyzetről
Ternyák Péter

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Harc a Gyöngyös patak uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők egy hídon. Azt nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz egész településrészeket...

Nem lesz több árvíz Szombathelyen - Indul a lukácsházi víztározó építése

Az 1965-ös szombathelyi árvíz képeivel sokkolták az újságírókat a városházán. De ilyen többet nem lesz, ám lesz horgásztó is.

A Dunántúlt is elérte az áradat

Nevenincs vízfolyások áradtak hömpölygő folyóvá, és olyan házak is víz alá kerültek, amelyek lakói teljes biztonságban érezték magukat.

Áradó Rába, duzzadó Perint - Képgaléria

Az utóbbi hetek nagy esőzésben hatalmasra nőttek Vas megyei folyói. A Rábán még árvíz is fenyegetett.

Rafting a Perinten

Nem hittek a szemüknek a szombathelyiek, amikor múlt hétvégén gumicsónakos fiatalok gyakorolták a vadvízi evezést a Perintben...

Felhőszakadás: eltorlaszoltuk a Zanati utat és eltereltük a forgalmat

Önhatalmúlag keresztbe állt a négysávos Zanati úton és a Csaba út felé terelte a forgalmat sokat látott munkatársunk a vasárnap éjszakai felhőszakadás alatt.

Viharkörút kocsiáldozattal - méteres víz nyelte el a Thaliát

A tartalékos tűzoltókat is be kellett rendelni kedden este Szombathelyen. Megállás nélkül mentek a szivattyúk, fákat daraboltak a fiúk, és újabb autókat ejtett csapdába a Zanati úti aluljáró.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló