Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vesztesek között a Berzsenyi Könyvtár

Azt, hogy a kulturális intézmények költségvetése évről évre csökken, már szinte természetesnek vesszük. Pár millióval idén is kevesebbet kapott mindenki, a hírt olvastuk, tudomásul vettük. Mindenki gazdálkodjon azzal, ami van – gondoljuk – de a megszokott szolgáltatást továbbra is elvárjuk. Az árát pedig nem firtatjuk. Mi megtettük, ezúttal a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kevés ember sok munkával

Elbocsátás, fizetés nélküli szabadság, önkéntes munka, kevesebb vásárlás – így tudja kompenzálni a mínuszokat a könyvtár. Az intézmény nemrégiben vásárt is rendezett – pár száz forintért kaphattunk könyveket – de ez nem a pénzgyűjtésről szólt, az intézmény évről évre „szelektál” a ritkán kölcsönzött, nem használt kötetek között.

Berzsenyi Dániel Könyvtár
Mészáros Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mert a könyvtár is olyan, mint egy háztartás - mondja az igazgatónő, Pallósiné dr. Toldi Márta - folyamatos vele a munka és a felesleges állomány megnehezíti az alkalmazottak dolgát. Akik egyre kevesebben vannak, 2002 óta 12 fővel csökkent a dolgozók létszáma és idén további 3 dolgozójától válik meg az intézmény.

Így jelenleg 46 főt tud alkalmazni a megyei könyvtár, ezzel a létszámmal és az egyre apadó költségvetéssel kell zsonglőrködni, hogy megbirkózzanak a sok munkával. Mert a „színfalak” mögött is zajlik az élet, a pultok mögött álló vagy a kutatást segítő munkatársaknak sem csak az egérkattogtatás és vonalkód lehúzás a feladata.

Húzott a város és a megye is

Jelenleg – pályázati forrásból – a cédulakatalógust vezetik át az online katalógusba, egyelőre 82 000 dokumentum felvitelére van pénz. A helyismereti adatbázis bővítése, karbantartása is folyamatos munkát jelent, ez a szolgáltatás nagyon keresett. Ráadásul az 1945 előtt született dokumentumok katalógusai sincsenek még számítógépen feldolgozva, ám erre 10-20 évig még biztosan várnunk kell pénz és személyzet híján.

Mindig sokan ülnek az ablakok mögött
Mészáros Zsolt

A könyvtár tavaly még 67-67 millió forintot kapott mindkét fenntartójától, idén azonban a városi és megyei önkormányzat részéről is csak 59.5 millió forint folyik be a kasszába. A nyitva tartást már nem csökkenthetik tovább, tavaly óta esténként – nyolc helyett – már csak hét óráig fogadják az olvasókat. Panaszolják is ezt nekik folyamatosan, hisz sokak az ingyenes parkolást használták ki a késői órán, mások az edző gyerekre várva tértek be egy órányi olvasgatásra.

Kevesebb újdonság

- Az állomány bővítésére is évről évre kevesebbet tudunk áldozni – mondja az igazgatónő – tavaly már mintegy 2000-el kevesebb könyv került a polcokra, mint az azt megelőző évben. Addig átlag 11-12 ezer darabot vásároltunk, tavaly 9800-at. A mozgókönyvtári normatívának hála a vidéki könyvtárak számára több kötetet tudunk vásárolni.

Idén kevesebb újdonsággal vár a könyvtár
Mészáros Zsolt

Szerencsére azonban működik egy országos dokumentumellátó rendszer, így a könyvtár – ha megvásárolni nem is tudja - valamelyik testvérintézményétől megszerzi a vágyott könyvet, DVD-t, CD-t. Ám – ahogy az igazgatónő hangsúlyozza – jellemzőbb, hogy a megyei könyvtár ad, évente mintegy 5000 dokumentumot, a helyi kérések száma évente csak néhány százra tehető. A köteles példányok nagyon hiányoznak, ma már csak helytörténeti munkára vonatkozik ez az előírás.

Amin pedig még spórolni tudnak, - az elbocsátás mellett – hogy minden munkatárs vállalta a 10 nap fizetés nélküli „kényszer” szabadságot. Ezeken a napokon az alkalmazottak önkéntes munkát végeznek. Ahogy a vezető ígéri, a szolgáltatás színvonalát megpróbálják tartani, de aki a sorban állás miatt kicsit türelmetlenebb, ne a könyvtárat szidja. Más érte a felelős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés