Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Melós döntés: az ész az első, vagy a szív?

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődés kísérte a helyi munkaerő megtartását, illetve a másutt végzett fiatalok hazacsábítását megcélzó szakmai fórumot. A megyeszékhely öt nagy foglalkoztatója továbbra is kitartóan keresi a mérnököket, s az önkormányzattal karöltve hangoztatja: Szombathely visszavár!

A legjobb vállalkozás beindításához is időre van szükség, hát még egy olyan program meghonosításához, amelyben folyamatosan a távolabbi jövőről beszélnek. Röviden ezt a konklúziót vonhatjuk le a Szombathely visszavár! elnevezésű rendezvény kapcsán. Valószínűleg még sokan emlékeznek arra, hogy tavasszal milyen bántóan kevés érdeklődő vett részt a városvezetés által a fórumsorozat előjátékának meghirdetett szülői értekezleten Szülői értekezlet szülők nélkül 2011. March 25. 10:06 . Az első szakmai napra Műszakiak kegyeiért versenyeznek a szombathelyi cégek 2011. April 17. 08:48 aztán már sokkal többen látogattak el. De mint tudjuk, három a magyar igazság, ennek jegyében a szombat délelőtt megrendezett harmadik fórum volt eddig a legnépszerűbb.

Lesz-e 2500 új munkahely?

A városi közgyűlésnek is otthont adó nagyterembe lépve rögtön gyors fejszámolást tartottunk, hogy megbecsüljük, nagyjából hányan jöttek el a megyeszékhely öt jelentősebb cége (Delphi, Jabil, BPW, LuK, EPCOS), valamint az önkormányzat által meghirdetett fórumra. Az ülőhelyek mind foglaltak voltak: 8 sorban 12 szék, további 30 érdeklődőnek pedig már csak a fal mellett jutott állóhely. Volt néhány renitens is, akik lemaradtak az első percekről, így elmondhatjuk, hogy nagyjából 140-150 fiatal vett részt a programon.

Szombathely visszavár
Molnár: hallgassatok a szívetekre!
Mészáros Zsolt

Házigazdaként Molnár Miklós gazdasági fejlesztésekért és a költségvetésért felelős alpolgármester lépett a főiskolások, egyetemisták, valamint a műszaki középiskolák diákjai elé. Elmondta, hogy a 2010-es választások után rögtön felmérték a megyeszékhely pénzügyi helyzetét. Mivel rövid idő alatt világossá vált, hogy a helyi gazdaság fejlesztésére a városnak nincs túl sok forrása, ezért felvették a kapcsolatot a nagyobb szombathelyi foglalkoztatókkal. A párbeszéd során aztán kiderült: a várossal együttműködő öt cég az elkövetkező két-három évben olyan fejlesztéseket tervez, amihez összesen 2500 fős létszámbővítésre lesz szükségük.

Az alpolgármester egy személyes példát is előcitált. A közgazdaságtudományi egyetemet végzett alpolgármester sorsa ugyanis egy válogatott futballmeccs után dőlt el. Barátaival ugyanis ekkor határozták el, hogy nem maradnak Budapesten, hanem szülővárosukban próbálnak meg boldogulni. Az öt cimbora azóta az ország különböző pontjain, de jelenleg is szűkebb pátriájában ténykedik, s mivel rendszeresen tartják a kapcsolatot Molnár szerint elmondható, hogy egyikük sem elégedetlen.

Éppen ezért a Szombathely visszavár program célja is az, hogy a szombathelyi fiatalok a megyeszékhelyen találják meg számításukat. A házigazda hozzátette: fejlődő cégekhez sokkal inkább érdemes eligazolni, mint stagnáló vállalatokhoz. A városnak pedig elemi érdeke, hogy a lakosságában minden társadalmi réteg a szükséges arányban legyen jelen.

Hallgassatok a szívetekre, ne csak az eszetekre!

– zárta beszédét Molnár.

A Jabil az idei évtől tanműhellyel is segít

A fiatalok aztán nem is haboztak, villámgyorsan elkezdték ostromolni a cégeket. Mindenhol azzal szembesülhettek, hogy a mérnöki Mennyit ér egy mérnök itthon és külföldön? 2011. October 26. 09:17 diploma aranyat érhet, s ha ez még használható nyelvtudással is párosul, akkor már kész főnyeremény a jövőbeli munkavállaló. A tapasztalatokról, valamint a hiányszakmákról a kiállító cégek közül a Jabil senior termelésvezetőjét, Katavics Zsoltot kérdeztük.

Jónak tartom a kezdeményezést, főként azért, mert a cégek részéről indult. Egyértelműen pozitív, hogy a rendezvény kapcsán nem konkurenciaharcról kell beszélnünk, hanem komoly együttműködésről. Az alapvető probléma egyébként az, hogy Szombathelyen nem képeznek műszaki szakembereket. Így aztán Budapestről, illetve a vidéki nagyvárosokból próbáljuk visszahozni a képzett munkaerőt. Mi is szakemberhiánnyal küszködünk akár a közép, akár a felsőfokú végzettségűeket vesszük alapul. Mivel cégünk profilja az elektronikai szervizelés, ezért a középfokú végzettséggel rendelkezők közül villamos szakemberek, műszerészeket, míg a felsőfokú végzettségűek köréből folyamat- és tesztmérnökökre lenne szükségünk.

Szombathely visszavár
Sokan érdeklődtek a lehetőségekről
Mészáros Zsolt

Adódik a kérdés, milyen a Jabil együttműködése a nemrég egy központba integrált műszaki szakközépiskolával?

Kifejezetten jónak értékelem a kapcsolatunkat. Az idei tanévtől ráadásul a műszerész tanulók nálunk vannak szakmai gyakorlaton. Ez azért is fontos, mert az iskolák pénzhiánnyal küzdenek, mi viszont a tanműhelyünkben biztosítani tudjuk, hogy a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátítsák el a szakmájukat. A mai nap érdekessége, hogy sok közgazdász jött el, illetve olyanok is érkeztek, akiknek még 2-3 évük van a diploma megszerzéséig. Nekik azt ajánlottuk, jöjjenek el egy gyárlátogatásra, hiszen így nem csak képről, vagy hírből ismernek majd minket.

Az érdeklődést, valamint a cégek igényeit látva talán a Savaria Egyetemi Központ is megfontolhatná az érdemi műszaki képzés beindítását, pláne, hogy a műszaki szakközépiskolák jelentős diáklétszámmal működnek a városban. Amíg ez nem történik meg, addig a fiatalok Győrbe, vagy éppen Pestre mennek, s elképzelhető, hogy már nem is térnek haza. Főleg, ha később úgy döntenek, külföldön próbálnak szerencsét...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra