Szombathelyi gázmizéria - Gőzerővel javítanak

Szénsavval tisztítják a csöveket a kitelepített háztömbben, Szombathelyen. Az otthonmaradók kitartanak és egyre többen keseregnek a várható költségek miatt.

12:00 Szakemberek a háttérről és az ország hasonló cipőben járó házairól

Új összeállításunkban szakemberek mondják el, mire kell figyelni és milyen időközönként, nem meglepő módon kiderül, hogy sok hasonló helyzetben lévő ház van az országban és a levegőcsere fontosságáról is szó esik. A cikket ide kattintva Több ezer szombathelyi lakásban lehet gázszivárgás 2012. January 30. 12:08 olvashatják.

11:00 Nem olcsó a csere

Utánanéztünk az Interneten, mennyibe kerülne, ha cserélni kellene a bojlert és az eddigi gáztűzhely helyett is új, elektromosat szeretnénk. A legolcsóbb 80 literes villanybojler beszerelés nélkül 25 ezer forint a legolcsóbb helyen (a szombathelyi áruházakban ennél több ezer forinttal drágább lehet) és itt nagyon igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve.

A három hónapja beszerelt bojlert nem használhatja a tulajdonos
A három hónapja beszerelt bojlert nem használhatja a tulajdonos
Tánczos Mihály

A szakemberek óvva intenek az olcsó olasz bojlerektől és nyugodt szívvel ajánlották a neves magyar gyár termékét, már csak az alkatrész utánpótlás miatt is. Akadnak ugyanis olyan olcsó bojlerek, amiket meghibásodás esetén olcsóbb kidobni, mint javítani. Ha valaki ódzkodik a magyar terméktől, akkor neki a neves gyártók termékét javasolják. A magyar alapbojlerek ára 45 ezer forinttól kezdődik (120 literes kivitel). Számolni kell a vízkővel is, háromévente célszerű eltávolítani a lerakódást, ami csökkenti a hatásfokot.

A villanytűzhelynél a legolcsóbb 48 ezer forintba került az általunk használt árukeresőben, az átlag azonban a 70-80 ezres sávban mozgott. A bojlernél és a tűzhelynél is számolni kell még a beszerelés költségével, esetleg a szállítók díjával. Tehát ha mindenből a legolcsóbbat vesszük, akkor 73 ezer forintot kell összespórolnunk az eszközökre és ehhez jön még a szállítás és beszerelés díja. Biztosak vagyunk abban is, hogy több lakó ezt az összeget nem tudja kifizetni.

Már az is tisztán látszik, hogy az elektromos eszközök növekvő áramigénye miatt a ház elektromos rendszerét is cserélni, modernizálni kell, a lakásokon belül is. Ez újabb kiadást jelent a lakóknak. "Olcsóbb lenne egy új házat építeni" - fakadt ki az egyik emeleti lakó, miután felsorolta, milyen kiadásokra számíthat a közeljövőben.


08:55 Nehéz lenne máshol

Az egyik emeleti lakásban egy idősebb házaspárral beszélgettünk. Ők is elhagyták a házat, amikor híre ment, hogy egy hétre el kell költözni. A lányukhoz mentek, ahol elvileg nagyon jó helyük lett volna. Hiába fogadták azonban őket szeretettel, hiába volt nagyon kényelmes az ágy, egy szemhunyásnyit sem tudtak aludni, így másnap visszatértek otthonukba. Az edényeket megtöltötték vízzel, felkészülve a vezeték elzárására és villanyrezsón melegítik az éppen szükséges vizet. A férj betegséggel küzd, de nincs ágyhoz kötve. Tréfásan mutatta a vilmoskörtés üveget, ha esetleg fűteni kellene. Egyelőre azonban nincs hideg a lakásukban.

Dísznövények, egyelőre még nem a fagyhatáron
Dísznövények, egyelőre még nem a fagyhatáron
Tánczos Mihály

Azt azonban már komorabban tette hozzá a férfi, hogy szerinte itt túlreagálták a dolgokat, nem volt olyan veszélyes a helyzet, mint amilyennek beállítják, így viszont sok embernek lehet munkát adni. Ötleteket is adott, hogyan lehet tömíteni a csatlakozásoknál. (Az egyik szivárgás a fővezetéknél volt. A javítást követő nyomáspróbát pedig valószínűsíthetően nem bírta volna a mostani rendszer, ezért tartották szükségesnek az azonnali javításokat és cserét.)


08:20 Panaszáradat

A lakók egyre tisztábban látják, hogy hamarosan alaposan megapad a pénztárcájuk. Egy asszony elmondta, hogy ő kicseréltette az ablakokat, abban a tudatban, hogy ezzel fejleszti a lakását. Senki nem mondta neki, hogy ezután a gázbojlert és a vegyes működésű (gáz-elektromos) tűzhelyét is cserélni kell tisztán elektromosra. Most megtudta. A felmérés 20 ezer forintjába került. A gázórát beszerelik ugyan hozzá, de addig csak fűtése lesz, amíg a szükséges módosításokat nem hajtja végre. Egy kilencediken lakó férfi három hónapja vásárolt megtakarított pénzéből egy gázbojlert. 57 ezer forintot fizetett, de most búcsút mondhat neki. A férfi elkeseredetten mondta, hogy fogalma sincs, miből fizeti ki a jóval drágább elektromos berendezéseket.

Kilátás a kilencedikről - nekik vajon milyenek a kilátásaik?
Kilátás a kilencedikről - nekik vajon milyenek a kilátásaik?
Tánczos Mihály

08:05 Szénsavval mossák át a csöveket

A földszinti lakásban szénsavat engednek a gázcsőbe, ezzel tisztítják a csöveket. A szénsav a kilencediken, ablakon kivezetett csöveken távozik. A hőmérséklet kellemesnek mondható a legfelső emeleten

Szénsavval mossák át a csöveket
Szénsavval mossák át a csöveket
Tánczos Mihály

07:55 Halogatják a víz elzárását

A vízmű emberei tájékozódnak a házban. Elvileg ma kellene elzárni a vizet, megelőzendő a csövek elfagyását. A döntés azonban nem egyszerű, hiszen vannak, akik nem költöztek el, ők használják a WC-t, mosakszanak, főznek. A földszinti lakásban 5 fok van, a folyosón 0 fok. A felsőbb emeleteken 15-18 fok közötti hőmérsékletekről számolnak be a lakók. Egyelőre nem zárták el a vizet. Ha viszont érkezik a szibériai hideg, akkor nem lesz más választás. Viszont a kötelezően biztosítandó lajtoskocsiba is befagyhat a víz.

Villanyrezsó és előre kiengedett víz
Villanyrezsó és előre kiengedett víz
Tánczos Mihály

07:45 Már dolgoznak a házban

A parkolóban öt gázszerelő autó áll, a házban pedig már zajlik a munka. Lakók is érkeznek, akiknél várhatóan ma szerelést végeznek. Úgy tudjuk, a házba senki nem költözött vissza, akik viszont nem mentek el, azok még kitartanak.

Előkészületek
Előkészületek
Tánczos Mihály

2012.01.30. 07:38 Nem jött be az előrejelzés

Az előrejelzett -5 fok helyett -10 fokot mutatott a hőmérő hétfőn reggel a Szűrcsapó utcában.

Az előrejelzett -5 fokhoz képest sokkal hidegebb volt
Az előrejelzett -5 fokhoz képest sokkal hidegebb volt
Tánczos Mihály

Előrejelzés a következő hétre

A met.hu Szombathelyre vonatkozó előrejelzése alapján kedd éjszaka csökken -10 fok közelébe a hőmérséklet és a következő napok minimum hőmérséklete még ez alá kúszik. Nappalra is egyre hidegebbet prognosztizálnak. A hét vége felé a nappali -7, -10 fokos csúcshőmérséklet mellé még erős szél is várható.

Előrejelzés Szombathely időjárására, egy hétre
Várható hőmérséklet Szombathelyen - Forrás: met.hu
met.hu

Részletes beszámoló a vasárnap reggeli eseményekről, polgármesteri interjúval

Vasárnap reggel

A lakók alapvetően nyugodtak, tudomásul vették a helyzetet. A rájuk váró váratlan költségekről még nincs pontos információ, de minimálisan is tízezres nagyságrendben kell a zsebükbe nyúlniuk. Sokan vannak, akiknek ez komoly gondot okoz és kölcsönt sem kapnak a banktól koruk, vagy korábbi tartozások miatt. A polgármester megígérte, hogy próbálnak megfelelő megoldást találni. Az egyik földszinti lakásban reggelre 7 fokig hűlt a hőmérséklet, míg egy emeleti, déli fekvésű lakásban fűtés nélkül 17 fokot mértek. Hétfőn a házban elzárják a vizet is.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Kiszerelt csőelem a ház pincéjében
Tánczos Mihály

Általános vélekedés, hogy a Szűrcsapó út 24. háztömbjének esete lavinát indít el. A száraz gáz alkalmazása miatt a korábban használt tömítőanyagok kiszáradtak, így szükséges a cseréjük. A lakásfelújítások során használt szigetelések miatt pedig a gázbojlereket is cserélni kell sok helyen elektromosra. Ezt viszont nem bírja el a több évtizedes, nem a mostani igényekre tervezett elektromos hálózat. Így a lakóknak azzal is számolniuk kell, hogy a lakásokban a gázmű után a az elektromos szolgáltatónak is lesz teendője. Az országban hasonló cipőben járó házak közös képviselői már most törhetik a fejüket a megoldáson, hogy a lakókat ne sokkszerűen érje majd a felújítással járó költség.


08:42 A pincében is zajlik a munka

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Tánczos Mihály

08:16 Megkezdik a gázórák leszerelését

A munkások a földszinten megkezdik a gázórák leszerelését. Egy-egy lakással öt perc alatt végeznek.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Minden lakásban leszerelik a gázórákat
Tánczos Mihály

08:14 A polgármester tudakozódik

Dr. Puskás Tivadar polgármester a fejleményekről tájékozódik és a lakókkal beszélget.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Reggeli helyzetfelmérés
Tánczos Mihály

08:07 Senki nem áll a rokkantaknak fenntartott parkolóba

Helyhiány van a Szűrcsapó u. 24. előtt a sok gázszerelő autó és az érkező szakemberek járművei miatt. Ennek ellenére senki nem áll be a ház előtti, mozgássérülteknek fenntartott parkolóba. A polgármester is gondolkodás nélkül továbbhajt és beáll a parkoló végén álló autók mögé.


Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Szabadon hagyták a parkolót
Tánczos Mihály

07:51 Minden belépőnek felírják az adatait

A házban lakókon kívül minden érkezőnek felírja az adatát az egyik rendőr. Csak azok mehetnek be a házba, akiknek a munkálatokkal kapcsolatban van dolguk ott.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Ellenőrzik a házba belépőket
Tánczos Mihály

07:45 Nagy a nyüzsgés

Egymás után érkeznek a szolgáltató járművei. Csöveket, szerszámokat pakolnak be a házba. Néhány lakó is érkezik. Úgy tudjuk, egy lakás tulajdonosával nem tudtak még egyeztetni, de várhatóan vele is sikerül találkozni. A ház klubjában láttuk a szombathelyi rendőrkapitányság, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem vezetőjét is. Az éjszaka nyugodtan telt.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Nyolc óra előtt megérkeztek a munkások
Tánczos Mihály

2012.01.29. 00:43 Néhány lakásból szűrődik ki fény

A ház környékén nyugalom van. A lépcsőházi ablakokon keresztül látszik, hogy rendőrök állnak nagykabátban a levélszekrény mellett és a bejáratnál. Néhány ablakból fény szűrődik ki és a televízió vibrálása. Információink szerint 18 lakásban maradt valaki. Gyerekek és idősek sehol nem maradtak.

Megkezdődtek a munkák a gázszivárgás után kiköltöztetett szombathelyi háztömbben
Vasárnapi képgalériánk
Tánczos Mihály

20:20 - Kérik azok jelentkezését, akik nem tartózkodtak otthon a kitelepítéskor

A házban 16 lakás tulajdonosát nem találták otthon, az ő jelentkezésüket kérik, mivel csak akkor tudnak nekilátni a javítási munkálatoknak, ha minden lakásban le van szerelve a gázóra. Minél később tudnak bejutni ezekbe a lakásokba, annál később lesz készen a munka.


Képekben a helyszínről

Gázszivargás után A Szürcsapó utcában - este
'Nagyon megviselt ami történt'
Horváth Balázs

20:15 - A polgármester meglátogatta a MOP-házban elszállásoltakat

Dr. Puskás Tivadar a MOP-házban elszállásolt embereket látogatta meg, biztosította őket arról, hogy az önkormányzat minden segítséget meg fog adni nekik a nehézségek átvészeléséhez. Az egyik ide költöztetett hölgy elmondta, hogy nagyon nehezen viselik a megpróbáltatásokat, de sok segítséget kaptak ismerősöktől és ismeretlenektől is egyaránt.


19:30 - A vizet is elzárják hétfőn

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szabadságát megszakítva érkezett vissza Szombathelyre. Sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy mindenkinek találnak ideiglenes szálláshelyet, több embert a Hunyadi utcában lévő MOP-házban, többeket pedig középiskolai kollégiumokban helyeztek el. A házban lévő 78 lakásból 12 lakásban lakó 21 ember úgy döntött, hogy a lakásában marad. Velük folyamatosan tartják a kapcsolatot, ha esetleg mégis szeretnének időközben elköltözni, segítenek benne.

Gázszivargás után A Szürcsapó utcában - este
Volt akit személyesen sem lehetett meggyőzni hogy hagyja el a házat
Horváth Balázs

Egy mozgásában korlátozott és folyamatos ápolásra szoruló úr pedig olyan hívókészüléket kapott, amivel vészhelyzet esetén azonnal segítséget tud hívni, mivel ő a tanácsok ellenére is a lakásában szeretne maradni. A lakóházban a vízcsövek elfagyásának veszélye és a vagyontárgyak megóvása miatt hétfőn reggel 8 órakor a vizet is elzárják a javítási munkálatok befejezéséig.


19:00 - A házat lezárták

A rendőrség napi 24 órában őrzi a házat, csak egy ajtón lehet bemenni és csak azok léphetnek be, akik a házban laknak.

Gázszivargás után A Szürcsapó utcában - este
Lezárták a házat
Horváth Balázs

17:20 - Az önkormányzat fizeti a javítást

Mint megtudtuk, ahhoz, hogy biztonságos legyen a gázellátás az épületben, 7-8 millió forint kell. Nagy kérdés volt, hogy mindezt ki fizeti ki, mivel a lakóközösségnek nincs ennyi pénze - nemrég estek át egy felújításon. Czeglédy Csaba, a körzet képviselője azt javasolta, mivel több ingatlana és egy klubhelyisége is van az önkormányzatnak az épületben, előlegezze meg a város a javítás költségeit és rendelje is meg a munkálatokat. Az ötletet elfogadták.


16:30 - Reggelre el kell hagyni a lakásokat

A lakásokban vasárnap reggel 8-ra már lehetőleg csak egy ember tartózkodjon, aki beengedi a szakembereket - erre kérték a lakókat. Minden lakásban le kell szerelni a gázórát, ez az első lépés a javítások megkezdéséhez. A munkát soron kívül végzik el, ami várhatóan egy hétig fog tartani. A mozgásban korlátozottakat a tűzoltók és a rendőrök fogják segíteni a költözésben.


16:00 - Bejelentették a döntést a lakógyűlésen

A lakóház földszintjének folyosóján megtartott lakossági gyűlésen rengeteg lakó megjelent. Marton Zsolt a gázművek és a katasztrófavédelem munkatársaival együtt jelentette be, hogy minden lakónak el kell hagynia a lakását, mivel a hibák kijavítása rövid időn belül még ideiglenesen sem oldható meg. Az elektromos fűtésre való átállás sem megoldható, mivel az emiatt hirtelen megnövekedő terhelést sem a lakóház, sem a környék energiaellátó rendszere nem bírná. Azoknak a lakóknak, akik nem tudnak ismerősöknél, rokonoknál megszállni, az önkormányzat ideiglenes szálláshelyet biztosít.


15:30 - Költözni kell

A helyi védelmi bizottság befejezte ülését, és 15.30-ra tájékoztatásra hívta össze a lakókat.
A bizottság döntése alapján a veszélyeztetett épületben lakókat a javítási munkálatok idejére ki kell költöztetni.


15:10 - Lakógyűlés lesz

Tűzoltók járják végig az összes lakást, és a lakókat értesítik, hogy 15:30-kor lakógyűlés lesz az épület földszintjének folyosóján. Itt fogják bejelenteni a védelmi bizottság döntését. Közben a Katasztrófavédelem autója is a helyszínre érkezett és több rendőrségi mikrobusz is megjelent.


14:25 - Válságtanács

A helyi védelmi bizottság jelenleg is ülésezik a polgármester vezetésével. Ott derül ki, mi lesz a folytatás. Próbálják megoldani, hogy ne kelljen kiköltöztetni a lakókat.


14:00 - Fáznak a lakók

A helyszínen tartózkodó Czeglédy Csaba képviselő elmondta: a lakásokban 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ha 1-2 órán belül nem sikerül elindítani a fűtést, szerinte költöztetni kell az ott lakó családokat.


13:30 - Itt is, ott is szivárog...

A szivárgást pénteken jelezte a gázműveknek egy hetedik emeleti lakó. A kiérkező szakemberek megállapították, hogy a szivárgás a lakásban a gázóra előtt van, így nem csak a lakást, hanem a nyolc felmenő gázvezeték egyikét is le kell zárni, mivel gázcsap a lakásban csak a gázóra után van. A főcsap lezárásakor derült ki, hogy itt is szivárgás van, és ugyancsak a csap előtt, így az egész házat ki kellett zárni a rendszerből.

Tájékozódnak az illetékesek a kialakult helyzetről
Az illetékesek tájékozódnak a helyzetről
Horváth Balázs

A nyolc csap közül négy már korábban korszerűbbre lett cserélve, négy másik viszont még nem, de most nem csak ezeket kell cserélni, hanem az egész gáz gázrendszerét korszerűsíteni kell. A helyzetet bonyolítja, hogy 1970-ben a ház tervezésekor még más szabályozás volt érvényben, közben a törvények is megváltoztak és a házban a nyílászárók is műanyagra lettek lettek cserélve, az új szabályozás értelmében pedig ezekben a lakásokban a jelenlegi feltételek mellett újra nem lehetne engedélyezni például a gázos vízmelegítő használatát átalakítás nélkül olyan helyiségekben, amiknek a szellőzése nincs megfelelően biztosítva.

A ház tervrajzai
A ház tervrajzai
Horváth Balázs

Az itteni lakások egy részében pedig például a fürdőknek nincs a szabadba nyíló ablaka. A gáz helyett villannyal való fűtésre és vízmelegítésre sem lehet azonnal átállni, mivel ezt a ház elektromos rendszere nem bírná.
A lakók esetleges kiköltöztetéséről a polgári védelmi bizottság dönt, amennyiben a hideg időjárás miatt el kell hagyni mindenkinek a házat, akik nem tudnak rokonoknál vagy ismerősöknél átmenetileg szállást találni, azoknak a város ajánl fel szálláshelyet.


13:24 - Gázszivárgás miatt bajban 78 család

Tegnap délelőtt gázszivárgást észleltek Szombathelyen, a Szűrcsapó utca 24. szám alatti 9 emeletes háztömbben. A Gázművek a gázszivárgás miatt elzárta a főcsapot. A házban élők értesítették a körzet képviselőjét, dr. Czeglédy Csabát, aki azonnal jelezte a problémát a város polgármesterének, Puskás Tivadarnak (aki a város védelmi bizottságának elnöke is.)

A 9 emeletes ház, ahol a gázszivárgás történt
Az érintett ház
Horváth Balázs

Mivel Puskás jelenleg szabadságát tölti, a helyszínre Czeglédy mellett Marton Zsolt alpolgármester érkezett. Közben összehívták a a város katasztrófavédelmi bizottságát is, és Puskás Tivadar megszakítva szabadságát, Szombathely felé tart.

A hibás csap
A hibás csap
Horváth Balázs

A rendkívüli helyzet miatt hivatalosan polgárvédelmi eljárás indul, mivel kiderült, hogy a jövő hét második hete előtt nem tudják megjavítani és helyrehozni a gázellátást. A nagy hideg miatt nem biztos hogy az épületben maradhatnak az ott lakók, akik között sok az idős ember és egy újszülött csecsemő is is él. Így 78 családot a polgári védelmi bizottság döntésétől függően lehetséges hogy ki kell költöztetni, és megfelelő szállást és ellátást kell számukra biztosítani.


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Több ezer szombathelyi lakásban lehet gázszivárgás

A 70-es években épült téglablokkos tömbházak a legveszélyesebbek. Sok ilyen van, nem csak Szombathelyen, hanem az egész országban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló