Csalás miatt ítéltek el egy szombathelyi szállítmányozási cég vezetőjét

Csalás és a számviteli fegyelem megsértése miatt két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott az M És M Transport Kft. volt ügyvezetője.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte nem jogerős ítéletében a Szombathelyi Törvényszék egy szombathelyi szállítmányozási cég vezetőjét.

A nyugat.hu 2009. szeptemberében elsőként foglalkozott a céggel, amikor álarcosok hatoltak be a telephelyükre Megkötözte az őrt és szétvágta a mackót négy rabló 2009. September 02. 12:18 , megkötözték a biztonsági őrt, majd a páncélszekrényt szétvágva távoztak. Akkor több helyről is hallottuk, hogy a cég tartozása állhat a háttérben, esetleg megfélemlítésnek szánta valaki, akinek a cég sokkal tartozott. Ezt akkor cikkünk végén is megemlítettük.

A tetteseket elfogta a rendőrség, a tippadó nem sokkal később a börtönben öngyilkos lett Öngyilkos lett az egyik maszkos rabló a börtönben 2010. April 12. 15:33 . A rablók ugyan nem a cég tartozása miatt hatoltak be a telephelyre, de a szállítmányozási cég vezetője tegnap a bíró előtt állt. Az ítéletről az MTI tudósított.

Földön a mackó, felette a helyszínelő - forint és euró tűnt el
Helyszínelés a 2009-es rablás után, a cég telephelyén
Tánczos Mihály

Az ítélet nem jogerős

Csalás bűntette és a számviteli fegyelem megsértése miatt két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék szerdán első fokon, nem jogerősen Milos Attilát, a szombathelyi székhelyű M És M Transport Kft. volt ügyvezetőjét. A vád szerint a férfi mint a szállítmányozási cég tulajdonosa és ügyvezetője nem fizette ki hitelezőit, tudatosan tévedésbe ejtette szállítóit, a társaság vagyonát pedig más vállalkozásaiba mentette ki.

M. Attila a vele szemben folytatott büntetőeljárás során végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, vállalkozásának helyzetét és fizetési nehézségeit a gazdasági válsággal és a forint-euró árfolyamváltozásával indokolta. A bíróság első fokon három rendbeli csalás bűntettében és a számviteli fegyelem két rendbeli megsértésében találta bűnösnek a volt ügyvezetőt, egy rendbeli csalás bűntettének a vádja alól viszont felmentette. Mellékbüntetésként három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és a cégvezetői tevékenységtől, valamint százezer forint pénzbüntetéssel is sújtotta.

A bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: elsősorban az igazságügyi könyvszakértői vélemények alapján vont le következtetéseket, a bíróság a vádiratban szereplő 250 millió forintnál jelentősen kisebb összegű károkozást állapított meg a rendkívül részletes bizonyítási eljárás alapján.

Mindkét szakértői vélemény megállapítja és a két szakértő egyetértett abban, hogy volt egy olyan időpont, amikor a vádlott által vezetett cégnek már nem lett volna szabad tovább működnie, nem kellett volna a kamionokat tovább tankolni, szervizeltetni - mutatott rá a bíró.

A vádlott azonban 2006 májusában megalapította a Trans-Max Hungária Kft.-t, amelynek tevékenysége a bíróság megítélése szerint arra irányult, hogy ne kelljen kifizetni a kötelezettségeket, erre utalt, hogy a M És M Transport Kft. valamennyi dolgozóját átvették, eszközeit pedig átmentették az új cégbe, ezzel pedig fizetési hajlandóságuk tekintetében tévedésbe ejtették, tévedésben tartották a hitelezőket.

A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, a jelentős időmúlást, súlyosbítóként viszont a halmazatot, ezért a minimumhoz közeli büntetést szabott ki. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló