Halálos tűz az acsádi Idősek Otthonában - videóval

Egy áldozata van annak a tűznek, amely ma délelőtt ütött ki az acsádi idősek otthonának tetőterében. Képek és videó az oltásról.

18:20 A közösség ereje is segíthet

A Facebook-on megosztott nyugatos cikkhez érkezett hozzászólás, amit itt is közzéteszünk:

Kedves Ismerőseim! Segítsetek! Szeretném megmutatni újra közösségünk erejét. Amikor a hír eljutott hozzám azonnal hívtam az otthon igazgatóját, hogy mi civilek tudnánk-e segíteni a bajba jutottakon. Egyelőre a lakókat el tudták helyezni biztonságban, ez a lényeg. Én annyit kérnék mindenkitől aki teheti, hogy segítsünk az otthonnak, hiszen 400-nál több idős ember sorsáról van szó! A következő segítségre gondoltam: Aki teheti az Acsádi Időskorúak Támogatásáért Alapítvány 11747006-20161482 számú OTP-s számlaszámára utaljon bármilyen összeget, akár kicsinykét is. Magam 10.000 Ft-ot utalok ebben a pillanatban. Mindenkinek köszönöm! Sz.Cs.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Az idős embereknek hatalmas megterhelést jelent a költözés. személyes tárgyaik elvesztése
Tánczos Mihály

17:40 Részletes videóbeszámoló a tűzoltásról és mentésről

Videónkban Olvasóink betekinthetnek a tűz kitörését követő munkálatokba, a tűzoltásba, az idős emberek elszállításába. És látható a visszagyulladó tető. A lángok pillanatok alatt elborították a már eloltottnak gondolt részeket is. Több hírportálon mostanáig az olvasható, hogy "csak" két szoba égett ki. Ez az információ még a tető visszagyulladása előttről származik.

Tomboló tűz az Idősek Otthonában, Acsádon

16:39 Sajtóközlemény a tragédiáról

A Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke sajtóközleményt adott ki a halálos áldozatot követelő acsádi tűzesetről. Olvasóink cikkünk végén, keretben találják.

14.10 Nem véletlen?

A nyugat.hu értesülései szerint a halálos áldozat szobájából terjedt el a tűz a tetőtérben. Az idős, pszichiátriai kezelés alatt is álló asszony nemrégiben érkezett egy másik intézményből. Amikor a tüzet felfedezték, az ő szobájába nem tudtak bejutni a gondozók, mert az egyébként kifelé nyíló ajtót az áldozat korábban belülről bezárta. Amikorra az ajtót kiszabták, akkor már nem lehetett segíteni a nőn. A tűz keletkezésének oka még nem ismert, de a fenti okok miatt nem kizárható a szándékosság sem.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Tánczos Mihály

13:28 Újabb súlyos sérült

Egy idős asszony hozzátartozójához sietett ijedten, megbotlott, és arca esett a betonon. A mentők Szombathelyre szállították.

A tűzoltók a tetőn tépkedik fel a szigetelést és szórják le a földre, megelőzendő, hogy újból visszagyulladjon a tetőtér.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Idős emberek, akik átszállításra várnak az Idősek Otthona parkjában
Tánczos Mihály

13:18 A lakókat nagyon megviselték az események

Betegszállító konvoj érkezett a településre, úgy tudjuk, sok idős embert Kőszegpatyra illetve Kőszegre, Hegyfalura, Simaságra és Intaházára szállítanak. Jelenleg az idősek otthonának főépülete előtt tolószékes emberek várakoznak az elszállításra. Nagyon megviselte őket az eset, többen sírnak. A jelek szerint a dolgozók kézben tartják az eseményeket.
Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
A tetőtér az ott lakók személyes holmijával együtt megsemmisült
Tánczos Mihály

12:58 Újra eloltották a tüzet

Sikerült ismét megfékezni a lángokat. Az idős emberek közül többen még mindig rémültek, próbálják a hozzátartozóikat elérni. Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről érkeztek tűzoltók a helyszínre, összesen 9 járművel.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Az Acsádon áthaladókat ez a kép fogadja
Tánczos Mihály

12:42 Továbbra is ég a tető

Már úgy tűnt, hogy a tűzoltóknak sikerült megfogni a lángokat, amikor pár másodperc alatt ismét lángokban állt az egész tetőszerkezet. A helyszínen láttuk Ágh Péter országgyűlési képviselőt és Harangozó Bertalan kormánymegbízottat. Acsád főutcáját a rendőrség lezárta.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Harangozó Bertalan és Ágh Péter védőfelszerelésben
Tánczos Mihály

12:27 Újra felcsaptak a lángok

Újra felcsaptak a lángok az idősek otthonának tetején, és a tűzoltók több fecskendővel és emelőkosaras járművekkel oltják a lángokat. Acsád több utcáját sűrű füst borítja. A leégett tetejű épületből 120 idős embert mentettek ki. Ahol a tűz keletkezett ott már csak egy idős asszony elszenesedett holtestét találták. A tűz keletkezésének oka ismeretlen. Jelenleg az ápolók az idős emberek elhelyezésén fáradoznak, és egyre több hozzátartozó is érkezik, mivel a legfelsőbb szinten lakóknak mindenük odaveszett.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Minden kézre szükség volt, a lift egy ideig nem működött
Tánczos Mihály

11. 08 Egy halálos áldozata van a tűznek

Szombaton délelőtt kigyulladt, és jelenleg is oltják az acsádi idősek otthona új épületének tetőterét. Tíz tűzoltóautó dolgozik a helyszínen, ahol lángnyelvek csapnak ki az épület tetejéből. Az intézményt kiürítették. Információink szerint egy ember életét vesztette. A füstöt Szombathely határában is látni.

Sajtóközlemény az acsádi idősek otthonában történt tűzesetről

A Vas Megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő Vas Megyei Időskorúak Szociális Intézete, Acsád intézmény pavilon épületében sajnálatos tűzesemény történt. A délelőtti órákban tűz ütött ki az épület egyik tetőtéri lakószobájában. A tűz átterjedt az egész tetőszerkezetre. A tűzoltást a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság hivatásos tűzoltóságainak egységei végezték, IV/kiemelt fokozatnak megfelelő erőkkel vonultak a helyszínre. A tűzoltást a szombathelyi, sárvári és körmendi egységek végezték.

Leégett az Acsádi Idősek Otthona új pavilonjának teteje
Harangozó Bertalan a tűzeset helyszínén
Tánczos Mihály

A helyszínre kiérkezett Kampel Oszkár tűzoltó ezredes megyei igazgató is. A káresemény bekövetkeztekor 22 főt kellett a tűzoltó egységeknek kimenekíteni, 100 főt pedig az intézmény dolgozói és a település lakói mentettek ki a beavatkozók kiérkezéséig. A káreseménnyel összefüggésben két fő – egy lakó és egy ápoló - füstmérgezést kapott, akiket a mentőszolgálat ellátott. Sajnálatos módon egy lakó a tűzoltók kiérkezése előtt elhalálozott. A halál okát igazságügyi orvosszakértő fogja megállapítani.

Azonnal intézkedés történt az érintett 122 lakó ideiglenes elhelyezéséről az intézmény más telephelyein és a település egyházi, illetve középületeiben. A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei a tűzvizsgálatot megkezdték, annak eredménye a későbbiekben várható.

A mentésben, a lakók biztonságba helyezésében a katasztrófavédelem munkatársain kívül az intézmény dolgozói, Acsád község polgármester asszonya, a település lakói, a mentőszolgálat, a betegszállítók, a falu evangélikus egyházközössége, a Máltai Szeretetszolgálat, valamint az Egyházmegyei Karitász önkéntesei vettek részt. Az idősek otthona lakóinak elhelyezéséről, folyamatos ellátásáról és a hozzátartozók kiértesítéséről az intézmény gondoskodik.

Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság Elnöke

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Háromezer tojótyúk felett égett a tető - Tűz Acsádon

Kigyulladt szerdán reggel egy 200 négyzetméteres könnyűszerkezetes épület Acsád határában. A házban háromezer tojótyúk volt. A tűzoltók oltás után mentették a szárnyasokat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló