5 évre ítélte a többszörös visszaeső csalót a Sárvári Járásbíróság - de nem tudják, hol van

Több mint 35 milliós kárt okozott a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó többszörös visszaeső csaló.

A Sárvári Járásbíróság 24 rendbeli csalás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt, 5 év fegyházbüntetésre ítélt egy jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a vádlottal szemben 4.889.500 forintra vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte összesen 26.831.000 forint kártérítés megfizetésére a magánfelek javára.

A vádlott regisztrált egy online piactéren, ahol 2019 augusztusától kezdődően rendszeresen adott fel hirdetéseket, majd – miután az arra érdeklődők a vádlott által meghatározott összeget a vádlott által nyitott különböző bankszámlákra elutalták – a megrendeléseket nem teljesítette, az már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában, illetve a teljesítésre lehetősége sem volt, mert az eladásra kínált termékekkel nem is rendelkezett. A vádlott a fenti módszerrel rendszeres haszonszerzésre törekedve többek között egy MTZ Belarus 892.2 típusú mezőgazdasági vontatót hirdetett meg eladásra. A sértett a hirdetésben megadott telefonszámon jelentkezett arra, majd a vádlott bankszámlájára 2019. augusztus 9-én a termék vételárának előlegeként elutalt 1.000.000 forintot. A vádlottnak azonban nem állt szándékában a hirdetésben megjelölt terméket értékesíteni a sértett részére, azzal nem is rendelkezett, mely magatartásával a sértettet tévedésbe ejtette és neki 1.000.000 forint meg nem térült kárt okozott.

Egy másik alkalommal a vádlott az internetes oldalon egy Bobcat S300 típusú földmunkagépet hirdetett eladásra, a sértett a vádlott bankszámlájára 2020. február 19-én a termék vételárának előlegeként elutalt először 1.140.000 forintot, míg a vételár fennmaradó részét, 2.660.000 forintot postai befizetéssel teljesített a vádlott felé. A vádlottnak azonban nem állt szándékában a hirdetésben megjelölt terméket értékesíteni a sértett részére, azzal nem is rendelkezett, mely magatartásával a sértettet tévedésbe ejtette és neki 3.800.000 forint meg nem térült kárt okozott.

Szintén még 2019-ben, pontosabban meg nem határozható időpontban egy JCB munkagépet hirdetett eladásra a vádlott, amelyet a sértett a lakóhelyén elolvasott, és a hirdetésben megadott telefonszámon jelentkezett is arra, azonban a vádlott által kért 1.000.0000 forint előleget nem fizette ki, így kára nem keletkezett, a vádlott cselekménye ezen esetben kísérleti szakban rekedt.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésével összesen 35.510.500 forint kárt okozott a sértetteknek, amelyből 4.889.500 forint vonatkozásában nem került sor polgári jogi igény előterjesztésére.

Az ítélet ellen a vádlott a hirdetményi kézbesítésétől számított nyolc napon belül élhet fellebbezéssel. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a védő pedig három napot tartott fent a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló