Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

5 évre ítélte a többszörös visszaeső csalót a Sárvári Járásbíróság - de nem tudják, hol van

Több mint 35 milliós kárt okozott a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó többszörös visszaeső csaló.

A Sárvári Járásbíróság 24 rendbeli csalás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt, 5 év fegyházbüntetésre ítélt egy jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a vádlottal szemben 4.889.500 forintra vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte összesen 26.831.000 forint kártérítés megfizetésére a magánfelek javára.

A vádlott regisztrált egy online piactéren, ahol 2019 augusztusától kezdődően rendszeresen adott fel hirdetéseket, majd – miután az arra érdeklődők a vádlott által meghatározott összeget a vádlott által nyitott különböző bankszámlákra elutalták – a megrendeléseket nem teljesítette, az már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában, illetve a teljesítésre lehetősége sem volt, mert az eladásra kínált termékekkel nem is rendelkezett. A vádlott a fenti módszerrel rendszeres haszonszerzésre törekedve többek között egy MTZ Belarus 892.2 típusú mezőgazdasági vontatót hirdetett meg eladásra. A sértett a hirdetésben megadott telefonszámon jelentkezett arra, majd a vádlott bankszámlájára 2019. augusztus 9-én a termék vételárának előlegeként elutalt 1.000.000 forintot. A vádlottnak azonban nem állt szándékában a hirdetésben megjelölt terméket értékesíteni a sértett részére, azzal nem is rendelkezett, mely magatartásával a sértettet tévedésbe ejtette és neki 1.000.000 forint meg nem térült kárt okozott.

Egy másik alkalommal a vádlott az internetes oldalon egy Bobcat S300 típusú földmunkagépet hirdetett eladásra, a sértett a vádlott bankszámlájára 2020. február 19-én a termék vételárának előlegeként elutalt először 1.140.000 forintot, míg a vételár fennmaradó részét, 2.660.000 forintot postai befizetéssel teljesített a vádlott felé. A vádlottnak azonban nem állt szándékában a hirdetésben megjelölt terméket értékesíteni a sértett részére, azzal nem is rendelkezett, mely magatartásával a sértettet tévedésbe ejtette és neki 3.800.000 forint meg nem térült kárt okozott.

Szintén még 2019-ben, pontosabban meg nem határozható időpontban egy JCB munkagépet hirdetett eladásra a vádlott, amelyet a sértett a lakóhelyén elolvasott, és a hirdetésben megadott telefonszámon jelentkezett is arra, azonban a vádlott által kért 1.000.0000 forint előleget nem fizette ki, így kára nem keletkezett, a vádlott cselekménye ezen esetben kísérleti szakban rekedt.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésével összesen 35.510.500 forint kárt okozott a sértetteknek, amelyből 4.889.500 forint vonatkozásában nem került sor polgári jogi igény előterjesztésére.

Az ítélet ellen a vádlott a hirdetményi kézbesítésétől számított nyolc napon belül élhet fellebbezéssel. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a védő pedig három napot tartott fent a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló