Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ide menj, ha dagonyázás nélkül akarod élvezni a tavasz csodáit!

Öt könnyű kőszegi túra.
A legjobb, amit ezen a hétvégén tehetünk, hogy sportcipőt húzunk és nyakunkba vesszük a Kőszegi-hegységet. A természetjárással csak most ismerkedőknek összegyűjtöttünk öt olyan túraútvonalat, amelyek teljesítéshez nem kell sem térkép, sem túrapp, de mégcsak (sártól, hótól megvédő) kamásli sem.

Abért-tavak

Naplemente
Lakotárné Lőrincz Edit
A Kőszegi-hegység lábánál fekvő Abért-tavak nem csak a pecázni vágyóknak nyújthatnak igazi kikapcsolódást. Lassú, könnyed tempóban fél óra alatt körbe lehet járni a gazdag vízi élővilággal rendelkező területet. Sétánk közben mindvégig csodálatos panoráma tárul élénk. Legszebb látványban késő délután lehet részük, amikor a lemenő nap utolsó sugarai aranyra festik a Kőszegi-hegység vonulatait.

A túra ideje: 30 perc. Útvonal: kitaposott, széles földút.

Szent Vid-kápolna

Szent Vid-kápolna
Videó

Szent Vid-hegyen magasodó kis fehér Szent Vid-kápolnát senkinek sem kell bemutatni. Ugyan egészen a parkolóig autóval is fel lehet menni, mi azonban mégis azt javasoljuk, hogy bátran vágjunk neki az útnak gyalog! Ha egy igazi nagy sétára vágyunk, tegyük le a kocsinkat Velembe és az aszfaltúton sétáljunk fel a kápolnáig. A fő utcáról jobbra tartsunk, a Petőfi utcán keresztül menjünk fel a csaknem hatszáz méter magasan fekvő templomhoz.

A túra ideje: 2 óra. Útvonal: aszfalt, és a végén földút. Hossza: 8 kilométer.

Hétforrás

Hétforrás
Wikipédia

Minden út a Hétforráshoz vezet, legalábbis, ha a Kőszegi-hegységben barangolunk. Mi most azt az utat ajánljuk, amit bátran, akár babakocsival is bevállalhatunk. Az autónktól minél előbb érdemes megszabadulni, a legtutibb, ha már a Szabó-hegy lábánál, a Szabóhegyi úton letesszük. Eltévedni lehetetlen. Induljunk el a kacskaringós Panoráma körúton, menjünk rajta egészen addig amig egy kisebb parkolóhoz és egy elágazáshoz érkezünk, itt térjünk át a Felsőerdő útra, és kezdjünk el kapaszkodni felfelé. A táblák is jelezni fogják az irányt. A Hétforráshoz csupán az utolsó párszáz méterre kell letérni a betonútról, ezt ismét külön tábla fogja nekünk mutatni.

A túra ideje: 3 óra. Útvonal: szinte végig aszfalt. Hossza: 12 kilométer.

Cáki pincesor

Cáki pincesor
György István Péter

A tökéletes esti kaland. Most is azt javasoljuk, hogy szálljuk ki minél előbb az autónkból. A Fő utcáról jobbra kanyarodjunk le a Petőfi utcára, és máris a pincesoron találjuk magunkat. A Petőfi Sándor utcán a régi pincék között sétáljunk végig és amikor elértük az erődhatárt ugyanazon az úton induljunk vissza.

A túra ideje: 30 perc. Útvonal: végig aszfalt. Hossza: 3 kilométer.

Kálvária templom

Kálvária templom
Mészáros D. Zsolt

Ha gyors délutáni kikapcsolódásra vágyunk, látogassuk meg a Kálvária-templomot. Gyorsan szabaduljunk meg az autótól a Hadik András utcai parkolóban, és induljunk el felfelé a Királyvölgyi utcán, a Királyvölgy büfé elágazásnál tartsunk jobbra, a felfelé emelkedő úton. Rövid időn belül egy kiskertes fennsíkon találjunk magukat és meg is pillantjuk a Kálvária templom tornyait. Több földúton is megközelíthetjük a több mint kétszáz éves jezsuita templomot. Útközben a szőlőlugasok között bolyongva a Balaton-felvidéken érezhetjük magukat.

A túra ideje: 40 perc. Útvonal: aszfalt és széles, kitaposott földút. Hossza: 3,5 kilométer.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra