Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ide menj, ha dagonyázás nélkül akarod élvezni a tavasz csodáit!

Öt könnyű kőszegi túra.
A legjobb, amit ezen a hétvégén tehetünk, hogy sportcipőt húzunk és nyakunkba vesszük a Kőszegi-hegységet. A természetjárással csak most ismerkedőknek összegyűjtöttünk öt olyan túraútvonalat, amelyek teljesítéshez nem kell sem térkép, sem túrapp, de mégcsak (sártól, hótól megvédő) kamásli sem.

Abért-tavak

Naplemente
Lakotárné Lőrincz Edit
A Kőszegi-hegység lábánál fekvő Abért-tavak nem csak a pecázni vágyóknak nyújthatnak igazi kikapcsolódást. Lassú, könnyed tempóban fél óra alatt körbe lehet járni a gazdag vízi élővilággal rendelkező területet. Sétánk közben mindvégig csodálatos panoráma tárul élénk. Legszebb látványban késő délután lehet részük, amikor a lemenő nap utolsó sugarai aranyra festik a Kőszegi-hegység vonulatait.

A túra ideje: 30 perc. Útvonal: kitaposott, széles földút.

Szent Vid-kápolna

Szent Vid-kápolna
Videó

Szent Vid-hegyen magasodó kis fehér Szent Vid-kápolnát senkinek sem kell bemutatni. Ugyan egészen a parkolóig autóval is fel lehet menni, mi azonban mégis azt javasoljuk, hogy bátran vágjunk neki az útnak gyalog! Ha egy igazi nagy sétára vágyunk, tegyük le a kocsinkat Velembe és az aszfaltúton sétáljunk fel a kápolnáig. A fő utcáról jobbra tartsunk, a Petőfi utcán keresztül menjünk fel a csaknem hatszáz méter magasan fekvő templomhoz.

A túra ideje: 2 óra. Útvonal: aszfalt, és a végén földút. Hossza: 8 kilométer.

Hétforrás

Hétforrás
Wikipédia

Minden út a Hétforráshoz vezet, legalábbis, ha a Kőszegi-hegységben barangolunk. Mi most azt az utat ajánljuk, amit bátran, akár babakocsival is bevállalhatunk. Az autónktól minél előbb érdemes megszabadulni, a legtutibb, ha már a Szabó-hegy lábánál, a Szabóhegyi úton letesszük. Eltévedni lehetetlen. Induljunk el a kacskaringós Panoráma körúton, menjünk rajta egészen addig amig egy kisebb parkolóhoz és egy elágazáshoz érkezünk, itt térjünk át a Felsőerdő útra, és kezdjünk el kapaszkodni felfelé. A táblák is jelezni fogják az irányt. A Hétforráshoz csupán az utolsó párszáz méterre kell letérni a betonútról, ezt ismét külön tábla fogja nekünk mutatni.

A túra ideje: 3 óra. Útvonal: szinte végig aszfalt. Hossza: 12 kilométer.

Cáki pincesor

Cáki pincesor
György István Péter

A tökéletes esti kaland. Most is azt javasoljuk, hogy szálljuk ki minél előbb az autónkból. A Fő utcáról jobbra kanyarodjunk le a Petőfi utcára, és máris a pincesoron találjuk magunkat. A Petőfi Sándor utcán a régi pincék között sétáljunk végig és amikor elértük az erődhatárt ugyanazon az úton induljunk vissza.

A túra ideje: 30 perc. Útvonal: végig aszfalt. Hossza: 3 kilométer.

Kálvária templom

Kálvária templom
Mészáros D. Zsolt

Ha gyors délutáni kikapcsolódásra vágyunk, látogassuk meg a Kálvária-templomot. Gyorsan szabaduljunk meg az autótól a Hadik András utcai parkolóban, és induljunk el felfelé a Királyvölgyi utcán, a Királyvölgy büfé elágazásnál tartsunk jobbra, a felfelé emelkedő úton. Rövid időn belül egy kiskertes fennsíkon találjunk magukat és meg is pillantjuk a Kálvária templom tornyait. Több földúton is megközelíthetjük a több mint kétszáz éves jezsuita templomot. Útközben a szőlőlugasok között bolyongva a Balaton-felvidéken érezhetjük magukat.

A túra ideje: 40 perc. Útvonal: aszfalt és széles, kitaposott földút. Hossza: 3,5 kilométer.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra