20 éves a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte színjátékkal, diákkórussal, tanári énekkarral és néptánccal a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium - számolt be róla pénteken az osztrák rádió (ORF) burgenlandi magyar nyelvű szerkesztősége. A német-magyar, német-horvát két tanítási nyelvű iskola 1992-ben nyílt meg Oberwartban a két nemzeti kisebbség kultúrájának megőrzése érdekében. Az iskola tanterve megfelel az ausztriai nyolcosztályos általános gimnáziumok tantervi követelményeinek, de ezen túlmenően különleges súlypontot képez egy népcsoportnyelv elsajátítása, elmélyítése.

Mint azt Martin Zsivkovits igazgató egy korábbi nyilatkozatában az MTI-nek elmondta, az első években a horvát tagozaton tanult több diák, Magyarország európai uniós csatlakozása óta azonban ez az arány megfordult. A magyar tagozatra a tanulók magyarlakta burgenlandi településekről, így például Felsőőr mellett Alsóőrről (Unterwart) és Őriszigetről (Siget in der Wart) járnak, de tanulnak a gimnáziumban az 1980-as évek óta Burgenlandba betelepült, német ajkú településeken élő magyar szülők gyerekei is, akik mindkét nyelvet beszélik. Magyarországról, a Felsőőrtől harminc kilométerre fekvő Szombathelyről is átjár 15-20 diák.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hírek