Hosszú életet akar élni? Egyen záptojást!

Meglepő helyen bukkantak rá a tudósok a hosszú élet titkára: a záptojás szagát adó vegyületben. A kén-hidrogén ugyanis amellett, hogy mérgező és robbanásveszélyes anyag, lassíthatja az öregedést és blokkolja a sejteken belül lezajló káros folyamatokat.

Legalábbis néhány kínai tudós erre a következtetésre jutott a kén-hidrogénnel kapcsolatban. A gáz aktivál egy olyan gént, mely a hosszabb élettartamért felelős, hasonlóan a resveratrolhoz, melyből nemrég a GlaxoSmithKline próbált csodaszert készíteni, sikertelenül. A resveratroltól eltérően egyébként a kén-hidrogént maga a szervezet is előállítja.

Vegyi fegyver

A kén-hidrogént az első világháború során még vegyi fegyverként alkalmazták, mivel bizonyos mennyiség felett mérgező gáz. Ezen szint alatt azonban kedvező élettani hatásai vannak – jelezte a skóciai Dundee Egyetem kromoszóma biológusa, John Rouse. Úgy tűnik, hogy a kén-hidrogén lassítja az öregedést, valamint korlátozza az életkor növekedésével párhuzamosan kialakuló betegségek megjelenését – vélekedett Jiang Zhisheng, a Dél-Kínai egyetem kutatója.

Egyrészt szembeszáll a sejteket pusztító szabadgyökökkel, hozzájárul azon enzimek termelődéséhez, melyek az élettartamot szabályozzák, s interakcióba lép egy génnel, melynek szerepe van az élettartam meghosszabbításában. A gáz szabályozza a vérnyomást, valamint rugalmasabbá teszi a vénákat és az artériákat. Az Exeteri Egyetem kutatója azt is megállapította, hogy a kén-hidrogén szintjének csökkenése érrendszeri problémákat eredményez cukorbetegség esetén. Whiteman szerint azonban egyelőre nem ismerjük pontosan a kén-hidrogén hatásmechanizmusát.

Nyugat.hu

A hosszú élet génje

A gáz az ún. Klothó – mely az egyik görög Moira volt, akinek neve fonót jelent, ugyanis ő fonta a meg a földi halandók életének fonalát - elnevezésű gént kapcsolja be, mely felelős az élettartam meghosszabbításáért többek között azon hatása miatt, hogy felgyorsítja a test saját antioxidáns-termelését – állapították meg a kínai kutatók, akik szerint egyébként a kén-hidrogén alacsony szintje magas vérnyomást eredményez, valamint hozzájárul az Alzheimer és a Parkinson-kór kialakulásához is.

A kén-hidrogén ráadásul képes arra, hogy aktiválja a SIRT1 nevű enzimet, mely a kalória-megvonás hatását utánozza – állapították meg a Dundee Egyetem kutatói. Márpedig a bevitt kalóriamennyiség csökkentése az eddigi eredmények szerint lassítja az öregedést, mivel a szervezet ilyenkor kevesebb szabadgyököt termel.

Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy a kén-hidrogén közömbösíti a szabadgyököket. Nem véletlen, hogy akik gyulladásoktól és autoimmun betegségektől szenvednek, azok a vulkáni eredetű forrásokban fürdőzve azok jótékony hatásáról számoltak be. Ezek ugyanis gazdagok kén-hidrogénben.

Záptojás helyett fokhagyma

Addig is, amíg kapszulában nem szállítja a gyógyszeripar a kén-hidrogént, érdemes lehet záptojás helyett hagymát és fokhagymát fogyasztani, hiszen ezek a növények képesek felszabadítani, illetve termelni a kén-hidrogént, bár arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a fokhagyma jótékony hatását kizárólag a kén-hidrogén eredményezné. A kutatók ugyan lehetségesnek tartják ezt, azonban a fokhagymában sok más olyan anyag található, ami szintén kedvező hatású lehet az emberi szervezet számára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód