Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját

2015 után Szombathelyen, a volt 11-es huszárok laktanyájában áll majd a Milánói világkiállítás pavilonja, ahol egy tudásközpont jön létre. - Az alapkövét ma lerakták.

A 2015-ös milánói világkiállítást követően Szombathelyen építik fel újra a magyar pavilont, ezért Milánó után pénteken Szombathelyen is lerakta az épület alapkövét Szőcs Géza kormánybiztos, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője és V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar pavilon a világkiállításon elvégzi küldetését, képviseli és bemutatja Magyarországot, majd Szombathelyre kerül és remélhetőleg a város egyik jelképévé válik - hangsúlyozta köszöntőjében Hende Csaba.

Hozzáfűzte: Magyarország az elmúlt négy évben ismét a szebb arcát mutatta a világnak, a "merjünk kicsik lenni" ostobasága után egy a múltjára büszke, a jelenét kemény munkával kézbevevő, a jövőre felkészült nemzet mutatkozott be újra a világnak. "Egy nemzet, amely mindenkivel kész és képes együttműködni, együtt dolgozni a kölcsönös előnyök, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös barátság jegyében. Egy olyan nemzet, amely kiáll az érdekeiért, amely ha kell, kész vitatkozni a saját igazáért."

Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról szólt, hogy a volt 11-es huszárok szombathelyi laktanyájának területén, ahol a világkiállítási pavilon is áll majd, egy tudásközpont jön létre, amely a magyar nemzet jövője, a jövő megvédése szempontjából éppen olyan fontos lehet, mint annak idején a huszárlaktanya volt.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az alapkőletételi ünnepségen úgy fogalmazott: azzal, hogy a milánói világkiállítás az egészséget, a környezetet és a fenntarthatóságot választotta témájául, jól illeszkedik Magyarország törekvéseihez.

Hozzátette: a világkiállítás magyar pavilonja a fenntartható mezőgazdaságról, a felelős vízgazdálkodásról, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról mutatja be gondolatainkat, ötleteinket.

A magyar pavilon természetes anyagokból épül, tradíciókat mutat fel, de mindezt 21. századi, izgalmas módon teszi. Ha ránézünk a magyar pavilon látványtervére, stílusosan mondhatjuk azt, hogy "egy malomban őrlünk" - mondta, utalva arra, hogy a Gettó Tamás és Hutter Ákos nyertes pályázata alapján felépülő magyar pavilon egy malmot formáz.

Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a város egy 6 ezer négyzetméteres területet biztosított az épület elhelyezésére, amelynek 2016 júniusáig kell felépülnie, és amelynek "igencsak jó helye lesz" a leendő kreatív központban.

A korábban ismertetett elképzelések szerint a több mint 6,4 milliárd forintos nagyszabású projekt - amely uniós források felhasználásával, állami beruházásként valósulhat meg - digitális oktatási és innovációs központot, nemzeti történelmi és ökológiai élményparkot, huszár emlékközpontot, közlekedéstörténeti élményparkot és látogatóközpontot, valamint egy nyugat-magyarországi kulturális logisztikai és digitalizációs központot is magában foglalna.

(MTI)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Mint egy háborús film díszlete: így néz ki most a 11-es huszárlaktanya

A volt fogdaépület kéményei még állnak, a tetőszerkezet viszont hamarosan összeomlik.

Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából?

Fél éve jelentették be, hogy 6,5 milliárdból digitális kultúrgyár épülhet Szombathelyen. Azóta se híre se hamva a projektnek. Utánakérdeztünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet