Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját

2015 után Szombathelyen, a volt 11-es huszárok laktanyájában áll majd a Milánói világkiállítás pavilonja, ahol egy tudásközpont jön létre. - Az alapkövét ma lerakták.

A 2015-ös milánói világkiállítást követően Szombathelyen építik fel újra a magyar pavilont, ezért Milánó után pénteken Szombathelyen is lerakta az épület alapkövét Szőcs Géza kormánybiztos, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője és V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar pavilon a világkiállításon elvégzi küldetését, képviseli és bemutatja Magyarországot, majd Szombathelyre kerül és remélhetőleg a város egyik jelképévé válik - hangsúlyozta köszöntőjében Hende Csaba.

Hozzáfűzte: Magyarország az elmúlt négy évben ismét a szebb arcát mutatta a világnak, a "merjünk kicsik lenni" ostobasága után egy a múltjára büszke, a jelenét kemény munkával kézbevevő, a jövőre felkészült nemzet mutatkozott be újra a világnak. "Egy nemzet, amely mindenkivel kész és képes együttműködni, együtt dolgozni a kölcsönös előnyök, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös barátság jegyében. Egy olyan nemzet, amely kiáll az érdekeiért, amely ha kell, kész vitatkozni a saját igazáért."

Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról szólt, hogy a volt 11-es huszárok szombathelyi laktanyájának területén, ahol a világkiállítási pavilon is áll majd, egy tudásközpont jön létre, amely a magyar nemzet jövője, a jövő megvédése szempontjából éppen olyan fontos lehet, mint annak idején a huszárlaktanya volt.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az alapkőletételi ünnepségen úgy fogalmazott: azzal, hogy a milánói világkiállítás az egészséget, a környezetet és a fenntarthatóságot választotta témájául, jól illeszkedik Magyarország törekvéseihez.

Hozzátette: a világkiállítás magyar pavilonja a fenntartható mezőgazdaságról, a felelős vízgazdálkodásról, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról mutatja be gondolatainkat, ötleteinket.

A magyar pavilon természetes anyagokból épül, tradíciókat mutat fel, de mindezt 21. századi, izgalmas módon teszi. Ha ránézünk a magyar pavilon látványtervére, stílusosan mondhatjuk azt, hogy "egy malomban őrlünk" - mondta, utalva arra, hogy a Gettó Tamás és Hutter Ákos nyertes pályázata alapján felépülő magyar pavilon egy malmot formáz.

Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a város egy 6 ezer négyzetméteres területet biztosított az épület elhelyezésére, amelynek 2016 júniusáig kell felépülnie, és amelynek "igencsak jó helye lesz" a leendő kreatív központban.

A korábban ismertetett elképzelések szerint a több mint 6,4 milliárd forintos nagyszabású projekt - amely uniós források felhasználásával, állami beruházásként valósulhat meg - digitális oktatási és innovációs központot, nemzeti történelmi és ökológiai élményparkot, huszár emlékközpontot, közlekedéstörténeti élményparkot és látogatóközpontot, valamint egy nyugat-magyarországi kulturális logisztikai és digitalizációs központot is magában foglalna.

(MTI)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mint egy háborús film díszlete: így néz ki most a 11-es huszárlaktanya

A volt fogdaépület kéményei még állnak, a tetőszerkezet viszont hamarosan összeomlik.

Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából?

Fél éve jelentették be, hogy 6,5 milliárdból digitális kultúrgyár épülhet Szombathelyen. Azóta se híre se hamva a projektnek. Utánakérdeztünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra