Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából?

Fél éve jelentették be, hogy 6,5 milliárdból digitális kultúrgyár épülhet Szombathelyen. Azóta se híre se hamva a projektnek. Utánakérdeztünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még február 28-án a szombathelyi Városházán Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából? 2013. February 28. 15:46 tartottak egy sajtótájékoztatót, ahol a város vezetői bejelentették, hogy rövidesen pont kerülhet a város legértékesebb ingatlana, a 11-es huszár-laktanya sorsára. És nem akármilyen pont, ugyanis akkor a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy „kulturális logisztikai látványparkot” álmodnak ide – és a 6,5 milliárdos beruházás volumenéből következik, hogy nem önkormányzati, nem is állami, hanem jórészt EU-s pénzekből épülne fel. Amelynek lényege: hogy több ütemben, különböző attrakciókkal egy nemzeti digitális adattár és filmarchívum és digitalizációs központ létesülhetne Szombathelyen, ez lenne a "kultúrgyár".

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

Az elképzelések szerint a „Kultúrgyár-9” programot a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) valósítaná meg, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnál kezdeményezett kiemelt kreatív kulturális fejlesztési program keretében. Ehhez a programhoz kapcsolódnak az Ózdon 2011-2012. évben elindított kultúrgyári fejlesztések is, amely alapján mindösszesen 10 milliárd Ft értékben jönnének létre országos szolgáltatáskörű kulturális logisztikai valamint digitalizációs központok.

Ózdi Manda Kultúrgyár terve
Fotó: Manda Kultúrgyár

Meghiúsult a digiközpont?

Ezt a témát anno februárban sürgősségi indítványként tárgyalták a szombathelyi képviselők, ezért is csodálkoztunk azon, hogy az eltelt fél évben se híre se hamva nem volt a nagy volumenű, oldtimer élményparkkal, digitális huszárközponttal megfejelt digitalizációs központ tervének. Ezért is érdeklődtünk a szombathelyi városvezetéstől, mi lett a „Kultúrgyár-9” elnevezésű projekttel? Kapott rá a város (közösen a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal) EU-s támogatást? Ha nem, miért nem, és mikorra várható döntés?

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

A városháza válaszából kiderült, hogy kormányzati döntésre várnak, közben egyeztetnek azokkal a szakemberekkel, akik a projekt támogatásáról szóló pozitív döntést segítik elő:

a „Kultúrgyár- 9 elnevezésű projekt támogatása érdekében Szombathely önkormányzata folyamatosan egyeztet a megvalósításban érintett szervezetek vezetőivel. Ha megszületik a pozitív döntés a projekt támogatásáról, azon nyomban értesítjük a nyilvánosságot, mint ahogyan ezt tettük, amikor sajtótájékoztatót tartottunk a Haladás-pálya 9,6 milliárd forintos fejlesztéséről.

Mit tervez a város a laktanyával, ha nem kapják meg a támogatást?

Erre is rákérdeztünk a szombathelyi városházán, ahol közölték, hogy a 11-es huszárlaktanya barnamezős akcióterületként szerepel a város Hosszú Távú Településfejlesztési Koncepciójában.

A városvezetés szándéka, hogy az elkövetkezendő időszakban erre a területre, és a városban található más barnamezős fejlesztési területekre átfogó fejlesztési programot készítsen.

Kikkel egyeztetnek?

Ahogy februárban megírtuk: a Digitális Archívum fejlesztésének feladatait Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó látja el, így ő (lehet) az (a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgató-helyettese mellett), akivel a szombathelyi városvezetés is első körben tárgyalt a projektről. (Az előterjesztésből az is kiviláglik, hogy a projekt létrejöttében Hende Csaba honvédelmi miniszter és országgyűlési képviselő is segédkezett, ő is részt vett a tárgyalásokon. (Az előterjesztés egésze itt letölthető. )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Apáczai hosszan álmodik

Mi lesz a szombathelyi huszárlaktanya sorsa?

Megvárják, míg romba dől az egykori huszárlaktanya?

A szombathelyiek nem tudnak mit kezdeni vele, az azt kezelő Apáczai Alapítvány tervei sem sikerültek.

Jobb, ha műemlékként omlik össze? – Mi lesz a 11-es Huszár úti laktanyával?

Szombathely legértékesebb területén, a műemléki épületek tetejéből és oldalából itt-ott már fák nőnek ki. A parlagon heverő laktanya sok éve befektetőkre vár. A válságon túl a legfőbb nehézség maga a műemléki védettség. Terepszemlén jártunk.

Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából?

Oldtimer élményparkkal, digitális huszárközponttal megfejelt digitalizációs központot terveznek Szombathelyre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés