Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A fotó, ami megváltoztatta az AIDS-ről alkotott képünket

December 1. az AIDS elleni küzdelemről szól, ahogy ezek a szívbemarkoló fotók és a hozzájuk kapcsolódó történet is.

A LIFE magazin 1990 novemberében publikálta a képet, melyen egy AIDS-szel küzdő fiatalember, David Kirby látható a halálos ágyán, reményvesztett családtagjaival körülvéve. A fotót - amit egy újságíró diák, Therese Frare készített - azóta is a HIV és AIDS elleni küzdelem egyik legjelentősebb képének tartják, amely megmutatja a betegség igazi arcát, és aminek Therese csak nemrég mesélte el történetét.

David halála előtt a család és Peta búcsúznak tőle
Therese Frare

Therese 1990-ben kezdte az önkéntes munkát a Pater Noster házban, mely végstádiumú AIDS betegeknek adott otthon. Kis idő után előkerült a fényképezőgép is, hogy megörökítsen néhány pillanatot a házban, és ekkor már az ott dolgozókat is kezdte megismerni, különösen Petaval lett jóban, aki többek között Davidet is ápolta. David Kirby meleg aktivista volt az 1980-as években, családja elfordult tőle – nem sokkal ezután derült ki, hogy HIV fertőzött. Felkereste szüleit és a betegségre való tekintettel kérte őket, fogadják vissza – szerette volna, ha velük lehet, amíg még életben van. A család természetesen visszafogadta a fiút.

A fotó története

Therese szavaival élve, Peta egy különös (és néha különösen nehéz) személyiség volt. Félig indián származású, félig európai, egyszerre ápoló és beteg a Pater Nosterben. David halála napján a Kirby család áthívta Petat, hogy legyen ott a fiuk mellett, Peta pedig megkérte Therese-t, hogy kísérje el.

Én kint várakoztam, nem mentem be David szobájába, de az édesanyja egyszer csak kilépett hozzám és megkért, hogy csináljak néhány fotót, miközben a család végső búcsút vesz Davidtől. Bementem és megálltam az egyik sarokban, alig mozdultam, aztán csináltam néhány képet. Tudtam, hogy valami hihetetlen dolog bontakozott ki a szobában, közvetlenül előttem.

– mesélte Therese a LIFE magazinnak .

Természetesen előtte azért megkérdeztem Davidet is, hogy ne bánja-e a fotókat, de ő azt mondta, amíg nem megszedni akarom magam belőle, addig semmi gond. Aktivista volt és szerette volna, ha a világ látja a HIV és AIDS betegek, illetve családjaik szenvedéseit.

David édesanyja mutatja a fiáról készült képet - még az AIDS előtti időből
Therese Frare
David Kirby betegsége utolsó heteiben
Therese Frare

Peta utolsó évei

David Kirby 1990 áprilisában hunyt el, 32 évesen. Therese folytatta munkáját a hoszpisz házban, majd tovább tetézve a borzalmakat, kiderült, hogy David korábbi segítője és barátja, Peta is HIV fertőzött. Therese, Peta jóváhagyásával, fényképezőgépével is végigkísérte a szörnyű folyamatot. Amikor 1992-ben kiderült, hogy a HIV-ből AIDS lett, a Kirby család kérdés nélkül úgy döntött, segítik és ápolják Petat, ahogy annak idején ő tette a fiukkal. A házaspár otthont adott az utolsó hónapokban és megtettek minden tőlük telhetőt.

Peta egy indián rezervátumban, 1991-ben
Therese Frare
Peta a Pater Noster házban, 1992-ben
Therese Frare
Peta és David Kirby szülei
Therese Frare

Therese nem gondolta volna, hogy bárki látja majd a fotót Davidről, ennek ellenére hamar világhírű lett. Azóta is segíti az AIDS-szel küzdőket a maga módján, s ha teheti és engedik neki, megörökíti a nehéz pillanatokat, hogy mások is felfigyeljenek a betegség veszélyeire és esetleg tegyenek is ellene.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra