Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A fotó, ami megváltoztatta az AIDS-ről alkotott képünket

December 1. az AIDS elleni küzdelemről szól, ahogy ezek a szívbemarkoló fotók és a hozzájuk kapcsolódó történet is.

A LIFE magazin 1990 novemberében publikálta a képet, melyen egy AIDS-szel küzdő fiatalember, David Kirby látható a halálos ágyán, reményvesztett családtagjaival körülvéve. A fotót - amit egy újságíró diák, Therese Frare készített - azóta is a HIV és AIDS elleni küzdelem egyik legjelentősebb képének tartják, amely megmutatja a betegség igazi arcát, és aminek Therese csak nemrég mesélte el történetét.

David halála előtt a család és Peta búcsúznak tőle
Therese Frare

Therese 1990-ben kezdte az önkéntes munkát a Pater Noster házban, mely végstádiumú AIDS betegeknek adott otthon. Kis idő után előkerült a fényképezőgép is, hogy megörökítsen néhány pillanatot a házban, és ekkor már az ott dolgozókat is kezdte megismerni, különösen Petaval lett jóban, aki többek között Davidet is ápolta. David Kirby meleg aktivista volt az 1980-as években, családja elfordult tőle – nem sokkal ezután derült ki, hogy HIV fertőzött. Felkereste szüleit és a betegségre való tekintettel kérte őket, fogadják vissza – szerette volna, ha velük lehet, amíg még életben van. A család természetesen visszafogadta a fiút.

A fotó története

Therese szavaival élve, Peta egy különös (és néha különösen nehéz) személyiség volt. Félig indián származású, félig európai, egyszerre ápoló és beteg a Pater Nosterben. David halála napján a Kirby család áthívta Petat, hogy legyen ott a fiuk mellett, Peta pedig megkérte Therese-t, hogy kísérje el.

Én kint várakoztam, nem mentem be David szobájába, de az édesanyja egyszer csak kilépett hozzám és megkért, hogy csináljak néhány fotót, miközben a család végső búcsút vesz Davidtől. Bementem és megálltam az egyik sarokban, alig mozdultam, aztán csináltam néhány képet. Tudtam, hogy valami hihetetlen dolog bontakozott ki a szobában, közvetlenül előttem.

– mesélte Therese a LIFE magazinnak .

Természetesen előtte azért megkérdeztem Davidet is, hogy ne bánja-e a fotókat, de ő azt mondta, amíg nem megszedni akarom magam belőle, addig semmi gond. Aktivista volt és szerette volna, ha a világ látja a HIV és AIDS betegek, illetve családjaik szenvedéseit.

David édesanyja mutatja a fiáról készült képet - még az AIDS előtti időből
Therese Frare
David Kirby betegsége utolsó heteiben
Therese Frare

Peta utolsó évei

David Kirby 1990 áprilisában hunyt el, 32 évesen. Therese folytatta munkáját a hoszpisz házban, majd tovább tetézve a borzalmakat, kiderült, hogy David korábbi segítője és barátja, Peta is HIV fertőzött. Therese, Peta jóváhagyásával, fényképezőgépével is végigkísérte a szörnyű folyamatot. Amikor 1992-ben kiderült, hogy a HIV-ből AIDS lett, a Kirby család kérdés nélkül úgy döntött, segítik és ápolják Petat, ahogy annak idején ő tette a fiukkal. A házaspár otthont adott az utolsó hónapokban és megtettek minden tőlük telhetőt.

Peta egy indián rezervátumban, 1991-ben
Therese Frare
Peta a Pater Noster házban, 1992-ben
Therese Frare
Peta és David Kirby szülei
Therese Frare

Therese nem gondolta volna, hogy bárki látja majd a fotót Davidről, ennek ellenére hamar világhírű lett. Azóta is segíti az AIDS-szel küzdőket a maga módján, s ha teheti és engedik neki, megörökíti a nehéz pillanatokat, hogy mások is felfigyeljenek a betegség veszélyeire és esetleg tegyenek is ellene.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra