86 alkotás érkezett a szombathelyi könyvtár helytörténeti fotó- és filmpályázatára

Kedden lesz a díjkiosztó, már megtekinthető az összes pályamunka.

2016 óta hirdeti meg kétévente a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Máskép(p) helytörténeti fotó- és filmpályázatot, mely a járványhelyzet ellenére 2020-ban sem maradt el.

A pályázaton általános, középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak és ezúttal a H+ Média és Kulturális Egyesülettel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel együttműködve hirdette meg a szombathelyi könyvtár.

Az első alkalommal Szombathelyt bemutató mozgóképeket, fényképeket vártak, 2018-ban viszont már kibővült a pályázat, ekkor már egész Vas megyéből várták a filmes, fotós alkotásokat.

A diákok feladata az volt, hogy bemutassák közvetlen környezetüket, felhívják a figyelmet a változásokra, ezzel kapcsolatban esetlegesen negatív vagy pozitív véleményt fogalmazzanak meg. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét. Kreatív, egyedi, speciális nézőpontú alkotásokat vártunk, és nem volt ez máskép(p) most sem – olvasható a könyvtár közleményében.

Ezúttal 86 darab alkotás érkezett a pályázatra. Fotó kategóriában 18 alkotó 68 képet nevezett, míg filmes kategóriában 12 tanuló és 2 alkotóközösség (Rum-Kastély EGYMI és Gór Filmes Műhely) pályázott 18 filmmel.

„Örömmel konstatáltuk, hogy a pályázat egész Vas megyét megmozgatta, hiszen ez volt az első év, hogy több alkotás érkezett be Szombathelyen kívülről, mint a megyeszékhelyről: kaptuk fotókat, illetve filmeket többek között répcelaki, kemenessömjéni, szentgotthárdi, sárvári, kőszegi, lukácsházi, kiszsidányi, répceszemerei diákoktól. Szombathely vonatkozásában a Művészeti Szakgimnáziumból, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból, az Élelmiszeripari és Földmérési Technikumból, Szakképző Iskolából, valamint az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Pannon Egyetem hallgatóitól érkeztek pályaművek. Nagy örömünkre a korosztályi eloszlás is rendkívül széles: általános iskolától az egyetemig terjed, illetve vannak visszatérő pályázók” – közölték lapunkkal.

A 2020. december 11-ig beérkezett műveket szakértő zsűri bírálta el, amelynek fotós tagjai Büki László (a Vaskarika.hu fotóriportere, főszerkesztője), Csonka András (a Szombathelyi Televízió és Hírlevélplusz.hu fotóriportere) és Unger Tamás (a Vas Népe fotóriportere) voltak. A filmes zsűrit pedig Fábián Gábor (a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke), Horváth Zoltán (függetlenfilmes) és Vörös András (a Szombathelyi Televízió operatőre) alkotta.

A vírushelyzet miatt azonban idén nem a hagyományos módon kerül sor díjkiosztóra, hanem online tartják meg. 2021. február 9-én, kedden 18 órakor kezdődik a ceremónia a Berzsenyi Dániel Könyvtár YouTube-csatornáján Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntőjével és bevezetőjével, majd a zsűritagok néhány szavas értékelése után kihirdetik a nyerteseket.

A pályázatra beérkezett videókat itt lehet megtekinteni, a beérkezett fényképekből pedig a járvány miatti korlátozások és zárlat feloldása után szeretnének kiállítást is rendezni a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra