Jóval népszerűbb lett a szombathelyi egyetem, amióta csatlakozott az ELTE-hez

Ráadásként közel 100 külföldi hallgató regisztrált első helyen a szombathelyi gépész képzésre!

Nyilvánosságra kerültek a 2018. évi általános felvételi eljárás adatai, amelyből kiderült, hogy idén 107 695 fő nyújtotta be jelentkezését a felsőoktatásba, ez a tavalyi 105 868 jelentkezővel összevetve országosan 1,7%-os növekedést jelentett.

Az ELTE megerősítette országos vezető szerepét

Az ELTE esetében - olvashatjuk a SEK sajtóközleményében - megfigyelhető, hogy ez az arány magasabb, mint az országos átlag, és majd minden negyedik jelentkező (24 132 fő) az ELTE-re szeretne menni. Első helyen közülük 13 434-en jelölték meg az ELTE valamely szakát, ez a tavalyi számokkal összehasonlítva 8,2 %-os emelkedést jelent.

ELTE SEK A-épület
Bonyhádi Zoltán

Jóval népszerűbb lett a szombathelyi egyetem, amióta az ELTE-hez csatlakozott

Az ELTE-n belül a Savaria Egyetemi Központ adatait elemezve elmondható, hogy az elsőhelyes jelentkezéseknél összességében 11,1 %-os növekedést regisztráltak, ami az országos átlagot 6,5-szörösen és az ELTE-átlagot 1,4-szeresen haladta meg.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ jelentkezési adatairól részletesen

Az alábbi táblázatban láthatják az első helyen a SEK képzéseit megjelölő jelentkezők képzési területenkénti megoszlását:

Az első helyen a SEK képzéseit megjelölő jelentkezők képzési területenkénti megoszlás
Nyugat.hu

A képzési területek nagy részén stagnálás vagy emelkedés tapasztalható, ebből is a kiemelkedik a gazdaságtudományi terület, mely a tavalyi évtől színesíti (az informatika mellett) a szombathelyi képzési palettát.

Továbbra is erős a sporttudományi vonal, valamint a műszaki képzések. Előbbi kapcsán megfigyelhető az edző alapszak újraéledése. Míg utóbbin, gépészmérnöki alapszakon az elmúlt két év csökkenése után újra kiemelkedően magas a jelentkező szám, mely szeptembertől angol nyelvű formában tovább bővülhet külföldi hallgatókkal: a Stipendium Hungaricum ösztöndíj pályázat keretében közel 100 külföldi hallgató regisztrált első helyen a szombathelyi gépész képzésre!

A jelentkezők 40%-a idén is a SEK-en a pedagógusképzést preferálta

A szakok tekintetében a legnépszerűbb továbbra is a testnevelőtanár képzés, de tavalyhoz képest jóval többen jelentkeztek, történelem-, magyar- és angoltanár szakokra is.

Az osztatlan szakpáros tanárképzéseken tapasztalható emelkedés az egyik legjelentősebb a tavalyi évhez viszonyítva. Szombathelyen immár 7 tanár szakon (biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, magyartanár, matematikatanár, történelem és állampolgársági ismeretek tanára és testnevelőtanár) van lehetőség középiskolai tanár szakképzettséget szerezni mind szakpáros, mind kiegészítő képzések formájában. Az emelkedés részben ennek, míg másrészt a bővülő szakpároknak tudható be. Szakonként nézve az első helyes mutatók: angol 38, földrajz 15, matematika 14, magyar 30, testnevelés 82, történelem 55.

Legnépszerűbb SEK-képzések (nappali+levelező összesen):

153 különböző szak(pár) meghirdetésére került sor, melyből az alábbiak a legnépszerűbbek:

A legnépszerűbb szakok és szakpárok
Nyugat.hu

Legfontosabb dátumok a SEK-en:

 • 2018. április 19. – Elektronikus ügyintézés indulása a felvin
 • 2018. május-július – felvételi vizsgák (e-mailben értesítjük a jelentkezőket)
 • 2018. július 11. – hiánypótlási határidő, sorrendmódosítás
 • 2018. július 25. – Ponthatár megállapítás
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet