Mivel tüzel a Falco-gyár?

A bíróság közigazgatási eljárásban vizsgálja a szombathelyi forgácslapgyártó cég működését.

Úgy látszik, csak nem nyugszanak az indulatok a szombathelyi Falco-gyár ügyében. Korábban a környéken lakók polgári peres úton próbáltak birtokvédelmi eljárásban fellépni Patthelyzet van a Falcót beperlő lakók ügyében 2017. October 10. 17:38 az általuk vélt környezetszennyezés miatt. Ám mivel az ügyet Czeglédy Csaba ingyenes jogsegély formájában vitte, őt pedig tavaly nyáron előzetesbe helyezték, a felperesek végül magukra maradtak. Jelenleg az az eljárás szünetel, ha pedig áprilisig nem történik semmi, akkor a bíróság ejti az ügyet.

A per egyik kérdése, hogy most akkor mivel is tüzelnek a gyárban
Mészáros Zsolt

Közben egy másik fronton is harcot indítottak a gyár ellen. Az Éljen Szombathely! perelte be a bútorlap gyártó, és az annak működési engedélyt adó Fővárosi Kormányhivatalt.

A tárgyaláson azt a két kérdést feszegetik, hogy:

 • A Falco eleget tesz-e annak az Európai Uniós határozatnak, amely kimondja, hogy gyár köteles a rendelkezésre álló legmodernebb gyártási technológiát alkalmazni.
 • A Falco betart-e minden környezetvédelmi előírást. Külön kitérve arra, hogy a tüzelésnél felhasznált, a gyártási folyamatokkor keletkezett forgács, apríték és csiszoló por megfelel e a szabályozásnál.
 • A Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon tegnap délután egy órakor ismét összeült a bíróság. A testület azonban ítéletet hozni nem tudott, mivel újabb kérdések merültek fel.

  Leginkább az okozott fejtörést, hogy a gyártás folyamán keletkezett csiszolópor micsoda is valójában. A felperes ugyanis egyértelműen azt állította, hogy jogi értelemben hulladékról van szó, amit a gyár nem égethetne el. Ezzel szemben az alperes, vagyis a gyár és a hivatal szerint azonban egy melléktermékről van szó. Sőt, később az is szóba került, hogy jogi értelemben ez bizony nem más, mint gyártott termék.

  A bíróság végül arra kötelezte az alperest, hogy nyolc napon belül nyújtson be újabb dokumentumokat és tisztázza, hogy az egyébként a műgyantával készülő bútorlap gyártásakor keletkező csiszolópor milyen kategóriába is esik.

  Az Éljen Szombathely! azt szeretné elérni, hogy ha a Falco valóban jogszabályt sért, akkor ezt záros határidőn belül fejezze be.

  Közben egyébként a Falco is pert indított. A gyár a bíróság egy korábbi határozatának felülvizsgálatát szeretné. A Falcót ugyanis nemrég arra kötelezték, hogy korlátozza az éjszakai termelést. A gyár szerint ez komoly gazdasági kiesés neki, a gépek leállítása és újra indítása ugyanis hosszú időt és nagy energiát vesz ki a termelésből.

  A másik oldalon azonban amellett érvelnek, hogy a gazdasági érdekek nem írhatják felül a környezetvédelmet. Folyt köv.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet