Patthelyzet van a Falcót beperlő lakók ügyében

A tárgyalás túl van a tanúmeghallgatási szakaszon. Szakértői vélemények kellenének ahhoz, hogy a bíróság döntést tudjon hozni. Az ügyvéd nélkül marad lakóknak azonban nincs pénze a szakértőkre.

Hétfőn délután negyedik alkalommal ült össze a szombathelyi Járásbíróság, hogy meghallgassa a tanúkat abban a perben, amit a Falco-gyár környékén lakók indítottak az üzemmel szemben. A lakók ugyanis birtokvédelmi eljárásban próbálják meg elérni, hogy rendeltetésszerűen használhassák házaikat. Az eddig meghallgatott lakók kivétel nélkül arra panaszkodtak, hogy füst lepi el a kertjüket, porszerűen száll rá mindenre a fűrészpor sokszor pedig marja, kaparja a torkukat a szemüket a Falco-gyár felől érkező levegő.

A lakók most az UTVS beruházásban bíznak
Mészáros Zsolt

A januárban indult eljárásban a Czeglédy ügyvédi iroda látta el ingyenes jogsegély keretén belül a lakók jogi képviseletét. Mivel azonban Czeglédy Csaba június óta előzetes letartóztatásban van, az irodában más pedig nem vállalta az ügy továbbvitelét, így a lakók most önmaguk jogi képviseletét látták el.

A tárgyalás most az alperes, vagyis a Falco-gyár által meghívott tanú meghallgatásával kezdődött. Wittner Kálmán cége folyamatosan végez méréseket a Falco kérésre. A szakember elmondta, hogy a zajszint mérésnél a gyárat ők mindig utólag értesítik arról, hogy mérés volt. Ezt azért is volt fontos kiemelni, mivel a lakók többször azt hangoztatták, hogy a különböző méréseket megváltozott üzemállapotok mellett végzik.

A tanú azt mondta, hogy a mérések 5-7 decibelnyi zajtúllépést mutattak. Ez nagyjából akkora különbséget jelent, mint amekkora egy intim beszélgetés és katedrán való szónoklás között van. A Falco esetében azonban annyi változás van még, hogy ez egy monton üzemi zaj.

A szakértő azt mondta, hogy állandó zajterhelésnél ez bizony okozhat az embernél pszichoszomatikus zavarokat.

A tévés reklám is zavarja a tévénézőt

Érdekes dolog a decibelek bűvölete. A szakértő ugyanis azt ecsetelte, hogy egy-egy decibel növekedés nem azt jelenti, hogy lépcsőzetesen növekszik a zajterhelés. Tévés példákkal magyarázta meg mindezt. Ha apuka meccsnézés közben kimegy a konyhába egy sörért, és a gyerek 3 decibellel felhangosítja a tévét, akkor azt az apa nem fogja észrevenni.

Ehhez kell viszonyítani az 5-7 decibeles túllépést.

Viszont azt már a szakértő később egy folyosón feltett kérdésünkre nekünk mondta el, hogy a tévéműsorokban - egyébként egy ideje médiahatóság által már tiltott módon - felhangosított reklámok 4-5 decibellel hangosabbak, mint, maga a műsor. Bár mi ezt hangosabbnak halljuk mivel komprimálva vannak. A Falco gyár zaja a megengedettnél 5-7 decibellel hangosabb, ám a szakértő szerint ezt mégsem halljuk annyira hangosnak, mint a tévéműsor közben felvisító reklámot.

Patthelyzet

A szakértő után még néhány tanú következett. A gyár környékén lakók szinte kivétel nélkül ismét a zajra, füstre, fűrészporra panaszkodtak.

Szakértői vélemények kellenének a bírósági döntéshez
Mészáros Zsolt

Majd ezután következett az igazi patthelyzet. A tanúmeghallgatási szakasz ezzel ugyanis lezárult. A bírósági döntéshez azonban elengedhetetlen lenne, hogy egy bíróság által kirendelt, független szakértő adjon véleményt arról, hogy technológiai változásokkal lehetne élhetőbbé tenni a gyár környékét. Ehhez minimum három szakértő kellene. Egy aki a levegőre adna véleményt egy, aki a zajra és egy, aki összefüggésében értene a forgácslap gyártáshoz, így meg tudná mondani, hogy a rendszerben milyen elemeket kellene kicserélni egy környezetkímélő technológiára.

A szakértői díjak azonban egy millió forint környékén mozognak, amit a felpereseknek kellene állni. Erre pedig pénzük nincsen. A bírónő azt javasolta, hogy a felperesek nyújtsanak be költségmentességi kérelmet a szakértői díjmegállapításhoz. Ha ugyanis esetleg ezt elutasítja a bíróság még mindig van lehetőség a pert szüneteltetni, vagy attól elállni.

Szakértő nélkül azonban a bíróságnak nincs lehetősége megalapozott döntést hozni, még akkor sem, ha egyébként a tanúk meghallgatása alapján a gyár megkeseríti a lakók élet. Bár korábban az volt a felperesi követelés, hogy a Falco éjszakánként ne termeljen, ez a kérés teljesíthetetlen. A gyárnak ugyanis két napba telik a teljes leállás és újabb kettőbe a termelés megkezdése.

Sok felperes, vagyis a Falco gyár mellett lakó már ekkor azt fontolgatta, hogy inkább eláll a pertől, mintsem ügyvéd nélkül saját maguk vegyék a nyakukba a további macerát.

Az is elhangzott, hogy a Falco már dolgozik az UTVS beruházáson. Ez egy újfajta gyártási technika megépítését és beindítását jelenti, ez pedig 2018-ban el is startol. Az is elfordulhat, hogy ezzel megszűnnének a lakók panaszai, bár azt, hogy az UTVS milyen zaj, por, füst kibocsájtást eredményez majd, még a szakemberek is csak kalkulálni tudják.

Egyelőre tehát abban maradtak a felperesek, hogy szüneteltetni fogják a pert és kivárnak a Falco új technológiájára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet