Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kényszerelvonón a szombathelyi egyetem: leépítések és elbocsátások fenyegetnek

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, az elkerülhetetlennek látszó átszervezések és megszüntetések az ő tanszékét érintik-e majd, vagy megússza a „konszolidációt”.

Az alap, amiről korábban is cikkeztünk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemnek komoly megszorításokkal kellett szembenéznie „A röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy süvít” 2013. May 09. 21:01 , költségvetését ugyanis idén 2,8 milliárddal csökkentették. Az intézménytől az elmúlt a három évben (10,4 milliárdból) 5,2 milliárdot vontak el. (Ráadásul ettől az évtől az egyetemek nem kapnak sem szakképzési, sem innovációs támogatást.) Információink szerint a drasztikus elvonás a Szombathelyi Egyetemi Központban (SEK) már eddig is komoly pénzügyi nehézségeket okozott (a bérkifizetésekkel is gond volt), és az egyetem valószínűleg létszámleépítésre és szakok megszüntetésére kényszerül. Ráadásul idén drasztikusan, a tavalyi évhez képest is 38 százalékkal csökkent a jelentkezők száma.

Háttérben a SEK főépülete
Bonyhádi Zoltán

Másrészt viszont a Nyugat-magyarországi Egyetem a közeljövőben (egy hónapon belül) konszolidációs állami pénzre számíthat, országosan egyébként a legmagasabb összegre, 1,5 milliárdra. Ennek azonban komoly „ára” lesz, ugyanis nem lehet bármire költeni, és az állam a kifizetéshez feltételeket is támaszt: az egyik például, hogy a NYME-en bizonyos szakok kivezetése kerüljenek, másrészt szerkezeti átalakítást is végre kell hajtani.

Információink szerint többek között ezekről is tárgyaltak május 15-én, szerdán a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusában.

Elkerülhetetlen bizonyos szakok megszüntetése

Szombathelyen olyan híreket hallottunk, miszerint ezen a szenátusi ülésen arról határoztak, hogy a SEK három kara összevonásra kerül, és csupán egy karral működhet majd tovább az egyetemi központ. A karok összevonásával együtt szakokat futtatnak ki, és nem kevés oktatót bocsájtanak majd el.

Egy másik bennfentes mindezt cáfolta, álláspontja szerint nem igaz, hogy ezen a szenátusi ülésen konkrétan olyan döntés született volna, hogy a SEK-en bizonyos karokat és szakokat kellene összevonni vagy megszüntetni. A szerkezeti átalakítás mikéntjéről döntés még nincs – ami pillanatnyilag biztos, hogy rövidtávon komoly változások várhatóak.

És a másik, ami biztos, hogy az átalakítás a NYME egészét érinteni fogja. Lesznek olyan képzések, amelyek továbbra is megmaradnak, például az „unikális” szakok, amelyek országosan is egyedülállóak (mint az erdészeti és a faipari képzés Sopronban), de a többi kar és szak esetében teljes a bizonytalanság.

A korábbi leépítések és elvonások miatt nem egy olyan képzést lehet találni az egyetemen, amelyek a magyar akkreditációs kritériumoknak a forráshiányos állapot miatt már képtelenek megfelelni - ezek minden bizonnyal meg fognak szűnni.

Kérdéseinkkel megkerestük Horváthné dr. Molnár Katalint, a SEK elnök-dékánját is, aki elmondta, amint konkrét döntés születik, a NYME rektora, prof. dr. Faragó Sándor rektor sajtótájékoztatón beszámol majd a változásokról.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„A röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy süvít”

Teljes a káosz a felsőoktatásban – mondta Hiller István ex-oktatási miniszter Szombathelyen. És megoldást is kínált.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra