Kényszerelvonón a szombathelyi egyetem: leépítések és elbocsátások fenyegetnek

A szombathelyi egyetemi központban nagy a bizonytalanság, mindenki csak találgat, az elkerülhetetlennek látszó átszervezések és megszüntetések az ő tanszékét érintik-e majd, vagy megússza a „konszolidációt”.

Az alap, amiről korábban is cikkeztünk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemnek komoly megszorításokkal kellett szembenéznie „A röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy süvít” 2013. May 09. 21:01 , költségvetését ugyanis idén 2,8 milliárddal csökkentették. Az intézménytől az elmúlt a három évben (10,4 milliárdból) 5,2 milliárdot vontak el. (Ráadásul ettől az évtől az egyetemek nem kapnak sem szakképzési, sem innovációs támogatást.) Információink szerint a drasztikus elvonás a Szombathelyi Egyetemi Központban (SEK) már eddig is komoly pénzügyi nehézségeket okozott (a bérkifizetésekkel is gond volt), és az egyetem valószínűleg létszámleépítésre és szakok megszüntetésére kényszerül. Ráadásul idén drasztikusan, a tavalyi évhez képest is 38 százalékkal csökkent a jelentkezők száma.

Háttérben a SEK főépülete
Bonyhádi Zoltán

Másrészt viszont a Nyugat-magyarországi Egyetem a közeljövőben (egy hónapon belül) konszolidációs állami pénzre számíthat, országosan egyébként a legmagasabb összegre, 1,5 milliárdra. Ennek azonban komoly „ára” lesz, ugyanis nem lehet bármire költeni, és az állam a kifizetéshez feltételeket is támaszt: az egyik például, hogy a NYME-en bizonyos szakok kivezetése kerüljenek, másrészt szerkezeti átalakítást is végre kell hajtani.

Információink szerint többek között ezekről is tárgyaltak május 15-én, szerdán a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusában.

Elkerülhetetlen bizonyos szakok megszüntetése

Szombathelyen olyan híreket hallottunk, miszerint ezen a szenátusi ülésen arról határoztak, hogy a SEK három kara összevonásra kerül, és csupán egy karral működhet majd tovább az egyetemi központ. A karok összevonásával együtt szakokat futtatnak ki, és nem kevés oktatót bocsájtanak majd el.

Egy másik bennfentes mindezt cáfolta, álláspontja szerint nem igaz, hogy ezen a szenátusi ülésen konkrétan olyan döntés született volna, hogy a SEK-en bizonyos karokat és szakokat kellene összevonni vagy megszüntetni. A szerkezeti átalakítás mikéntjéről döntés még nincs – ami pillanatnyilag biztos, hogy rövidtávon komoly változások várhatóak.

És a másik, ami biztos, hogy az átalakítás a NYME egészét érinteni fogja. Lesznek olyan képzések, amelyek továbbra is megmaradnak, például az „unikális” szakok, amelyek országosan is egyedülállóak (mint az erdészeti és a faipari képzés Sopronban), de a többi kar és szak esetében teljes a bizonytalanság.

A korábbi leépítések és elvonások miatt nem egy olyan képzést lehet találni az egyetemen, amelyek a magyar akkreditációs kritériumoknak a forráshiányos állapot miatt már képtelenek megfelelni - ezek minden bizonnyal meg fognak szűnni.

Kérdéseinkkel megkerestük Horváthné dr. Molnár Katalint, a SEK elnök-dékánját is, aki elmondta, amint konkrét döntés születik, a NYME rektora, prof. dr. Faragó Sándor rektor sajtótájékoztatón beszámol majd a változásokról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„A röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy süvít”

Teljes a káosz a felsőoktatásban – mondta Hiller István ex-oktatási miniszter Szombathelyen. És megoldást is kínált.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet