Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„A röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy csak úgy süvít”

Teljes a káosz a felsőoktatásban – mondta Hiller István ex-oktatási miniszter Szombathelyen. És megoldást is kínált.

Mint volt, és várhatóan leendő oktatási minisztert mutatta be Hiller Istvánt a szombathelyi sajtótájékoztatón Nemény András országgyűlési képviselő. Aztán bevezetőként a Nyugat-magyarországi Egyetem adatait sorolta, éppúgy, mint két hónappal ezelőtt az országgyűlésben 5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen 2013. February 18. 16:26 .

Drasztikus csökkenés

Az egyetem állami támogatása három év alatt a felére csökkent. 2010-ben még 10,4 milliárdot kapott, az idén 5,2 milliárdot. Ebből az idei elvonás 2,8 milliárd. Ráadásul ettől az évtől az egyetemek nem kapnak sem szakképzési, sem innovációs támogatást.

Ez ellehetetleníti a működését, miközben öt gyakorló iskolát is fenntart. Az egyetem valószínűleg létszámleépítésre kényszerül, ha az elvonást csak így tudja kezelni, akkor 544 főt kell elküldenie. A bérek már most is folyamatosan késnek, az egyetemen dolgozók látják, milyen a kormány oktatáspolitikája, nem erről nem mernek beszélni, mert egzisztenciális függésben vannak.

Nemény András és Hiller István sajtótájékoztatója
Nemény András szakok és karok megszűnésétől tart
Bonyhádi Zoltán

Az idén drasztikusan, a tavalyi évhez képest 38 százalékkal csökkent a jelentkezők száma Örülnek neki: 38%-kal kevesebben jelentkeztek a SEK-re 2013. May 02. 13:43 , ebből is látszik, hogy a kormány valamit nagyon rosszul csinál – mondta Nemény. Hozzátette, amikor egyetem lett a szombathelyi főiskolából, Hiller István volt az oktatási miniszter, és egészen mást akartak, mint ami most van. Sikerült mesterszakokat indítani, amire szükség volt az egyetemi minősítés miatt, most viszont szakok vannak veszélyben, sőt, karok is megszűnhetnek.

Elindult a szellemi kivándorlás

A képviselő kijelentette, akkor is és most megpróbálnak megtenni mindent a SEK-ért, hiszen a kormányoldali képviselők semmit nem tesznek. Ellenzékből annyit tehetnek, hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre, ennél többre akkor lesz módjuk, ha kormányra kerülnek.

Hiller István keményen kezdett, és így is folytatta. Szerinte az Orbán-kormány teljesítménye – többek között - a felsőoktatásban a leggyengébb, egyszerűen botrányos. 2010-ben szétverték a jól működő felsőoktatási kerekasztalt, egyértelműen politikai okokból, csak azért, mert a szocialisták hozták létre korábban. A kerekasztal jól működött, itt mindent gyorsan és hatékonyan meg lehetett beszélni. A kormány tavaly év végén jött rá, hogy az általa létrehozott rendszer nem működik, ezért kényszerből ismét összehívták a kerekasztalt, és a felsőoktatási szakemberek minden elképzelhető fórumon tiltakoztak a kormány átalakítási tervei ellen.

Hiller is sorolt számokat. 2010-ben 186 milliárdot fordított az állam a felsőoktatásra, most csupán 123 milliárdot. Az elvonás drasztikus színvonalcsökkentést okoz, a másik hatása pedig a szellemi kivándorlás. Utóbbi egyelőre a Nyugat-Dunántúlon tapasztalható leginkább, innen vándorol el a leggyorsabban az egyetemi értelmiség.

Kevesebbet adnak vissza, mint amennyit elvesznek

A volt miniszter megjósolta, hogy a közeljövőben konszolidációs pénzekről jönnek majd a hírek, a Nyugat-magyarországi Egyetem 1,5 milliárdra számíthat. Ez viszont nem plusz pénz lesz, hiszen ugyanakkor 2,8 milliárdot vontak el az egyetemtől.

Országosan is drasztikusan csökkent a jelentkezők száma – mondta. 2011-ben 141 ezren, 2012-ben 110 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, az idén ez a szám 100 alá ment, 95 jelentkezést regisztráltak. Ez két év alatt 46 ezres csökkenést jelent, ötven éve nem volt példa két olyan évre, amikor így csökkent volna a jelentkezők száma.

Nemény András és Hiller István sajtótájékoztatója
Hiller István szerint elvszítjük a külföldön tanuló fiatalokat
Bonyhádi Zoltán

Eközben a német migrációs hivatal közzétette a tavalyi adatokat, ezekből kiderül, hogy egy év alatt 46 százalékkal nőtt a magyar bevándorlók száma. A magyar kivándorlók fő célországa Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, de minden uniós országban megjelennek a magyarok.

A fiatalok nem jönnek vissza

Emlékeztetett rá, hogy Matolcsy György, még gazdasági miniszterként a kivándorlók számát 500 ezerre tette, Hiller szerint ez túlzó becslés, 250-270 ezer körüli tehető a számuk. A kivándorlók között azonban különbséget kell tenni. Azok, akik felnőttként, a családot hátrahagyva vállalnak munkát külföldön, valószínűleg néhány év múlva visszatérnek.

De azok a fiatalok, akik 18-19 évesen külföldön kezdik el egyetemi tanulmányaikat, ott szereznek barátokat, társat, ott vállalnak munkát a diploma után, ők nagy valószínűséggel soha nem térnek vissza Magyarországra. Hiller szerint ma az érettségizők 40-60 százaléka adta be jelentkezést csak ausztriai egyetemre, vagy jelölt meg osztrák egyetemet a második helyen.

Így később még változnak majd a jelentkezési adatok, végleges képet a beiratkozások után lehet kapni. A volt miniszter szerint a jelentkezőknél jóval kevesebben iratkoznak majd be hazai egyetemre.

23 évre nem lehet tervezni

Hiller kijelentette, lett volna lehetőség ciklusokon átívelő felsőoktatási politika kialakítására, a kerekasztal összehívásakor ezt el is kezdték, de a kormányváltások megállították a folyamatot. Az MSZP most olyan programot ajánl, ami nem csak a gazdasági, költségvetési gondokat orvosolná, de kiszámítható, hosszú távú pályát nyújtana a hallgatóknak és az oktatóknak.

A volt miniszter szerint semmiféle koncepció nincs az átalakítás mögött, ez nem tudatos szervezés eredménye, egyszerűen káosz van a felsőoktatásban. A röghözkötés például arra kényszeríti a hallgatókat, hogy legalább 23 évre előre megtervezzék az életüket, ami egyszerűen képtelenség a mai világban, és erre még a kormány sem képes.

Hozzátette, a magyar egyetemek semmivel sem rosszabbak, mint az ausztriai iskolák, a fiatalok azért mennek oda, mert tudják, hogy itthon hiába szerzik meg a diplomát, nem találnak munkát. A kinti diplomával viszont könnyen elhelyezkednek az uniós országokban, sokkal magasabb fizetésért, mint amire itthon esélyük lenne.

Hiller hangsúlyozta, a mai 18-19 éveseket nem lehet már adminisztratív eszközökkel itthon tartani, ők beleszülettek a szabadságba, ahol oda mennek, ahová akarnak. Kijelentette:

a röghözkötést úgy vágom ki az ablakon, hogy csak úgy süvít

.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Örülnek neki: 38%-kal kevesebben jelentkeztek a SEK-re

Az országos átlagnál jobb a helyzet Szombathelyen, miközben a vidéki egyetemeken dráma van. Itt az edző szak egyébként a legnépszerűbb.

Mennyiséget vagy minőséget a SEK-re?

Nem éppen a legzavartalanabb időszakban nevezték ki a NymE-SEK elnök-dékánjává, de Horváthné dr. Molnár Katalin tudta, mire vállalkozik.

5,2 milliárddal kevesebb a pénz a szombathelyi egyetemen

Halálos csapás – így jellemezte a pénzkivonást az országgyűlésben Nemény András MSZP-s képviselő. Az államtitkár kijelentette, tudja, mi fáj a szocialistáknak.

Veszélybe kerülhet a SEK működése

A működésképtelenséggel kell szembenéznie a szombathelyi egyetemnek, a slágerszakokra nincs állami támogatás.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet