Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tojások titkos jelölése - Hasznos infók, nemcsak húsvétra

Megmutatjuk, hogy mire vigyázzon, amikor tojást vesz.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a boltban vásárolt tojások héján vannak betűk és számok. De azt már kevesen, hogy ezek mit is jelentenek. Pedig a nagy húsvéti tojásvásárlás előtt jobb ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi is veszünk. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Tojásfestési technikák
Garai Antal Atom

A tojáshéjon kötelezően feltüntetett nyilvántartási szám hét részből áll, és segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik ország, melyik telep, melyik istállójából származik a tojás, és ott milyen tartási módot alkalmaznak.

Talán az első szám a legfontosabb, ez ugyanis ez mutatja meg, hogy hogyan nevelték azt a tyúkot, aminek a tojását el akarjuk fogyasztani. Négy kategória van. Magyarországon a leggyakoribb a 3-as szám, ami a ketreces tartást jelöli. Ilyenkor a tojók egymás fölött, zárt ketrecekben vannak elhelyezve, akár több sorban is. Ezek a tojások a legolcsóbbak, ugyanis ketrecbe zárva lehet a legolcsóbban tartani az állatokat.

A tojásokon látható jelölés tartalma
Forrás: nebih.gov.hu
Hazánkban a második legnépszerűbb a 2-vel jelölt alternatív tartás, ami leggyakrabban mélyalmos tartást jelent. Ebben az esetben a tyúkok szabadon mászkálhatnak az istállóban, szalmában kapirgálhatnak, rácspadlóra, ülőrudakra ugorhatnak fel, és fészekbe tojhatnak. A szabadba kimenni azonban ők sem tudnak.

Mészáros Zsolt

1-es számmal a szabadtartást jelölik, ebben az esetben értelemszerűen arról van szó, hogy a tyúkok a szabadban is kapirgálhatnak. Itthon kereskedelmi forgalomba gyakorlatilag nem kerül ilyen tojás, ilyesmivel néhány kistermelőt leszámítva jelenleg senki nem foglalkozik. Ezeket a tojásokat háztájival foglalkozó termelőktől tudjuk beszerezni. Ők azonban nem kötelesek számokkal ellátni a tojásaikat.

A 0-ás szám a biogazdaságból származó tojásokat jelöli. Itthon ezt fogyasztják a legkevesebben. Egyrészt a magas áruk miatt, másrészt Magyarországon kevesebben hisznek a bio minősítésben.

A jelölés második egységéről érdemes még szót ejteni. Ez mutatja meg, hogy melyik országból származik a tojás. A ketreces tojások majdnem fele külföldi. Leggyakrabban Csehországból, Litvániából, Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából érkeznek hozzánk a tojások.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra