Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt

Már a gyászmise előtt másfél órával érkeztek a hívek és a papok a Székesegyházhoz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi Székesegyház kriptájában ma helyezték örök nyugalomra dr. Konkoly Istvánt Elhunyt dr. Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök 2017. November 20. 16:42 , a Szombathelyi Egyházmegye nyugalmazott megyéspüspökét. A gyászmise főcelebránsa dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt.

Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt
Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt
Pintér Patrícia
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A gyászmise előtt már másfél órával érkeztek a hívek és a papok, hogy leróják kegyeletüket Konkoly István ravatal előtt. A gyászmise előtt rózsafüzért imádkoztak, majd dr. Perger Gyula, a Szily János Látogatóközpont igazgatója felolvasta dr. Konkoly István lelki végrendeletét.

Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt
Pintér Patrícia

A gyászmisén részt vettek – többek között – Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, dr. Veres András, az MKPK elnöke, korábbi szombathelyi megyéspüspök - Konkoly István utóda -, valamint az egyházmegye papjai és számos hívő Vas és Zala megyékből.

Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt
Pintér Patrícia

A szentmise elején Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét, amelyet Székely János megyéspüspöknek küldött Konkoly István haláláról értesülve.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek mondta a szentbeszédet, amelyet személyes emlékekkel tűzdelt tele. Volt miből meríteni: több mint 8 évig segítette közvetlenül is püspök atya munkáját.

A saját, valamint az egyházmegye papsága nevében Brenner József nagyprépost búcsúzott Konkoly Istvántól. Felidézte a közös, munkában töltött éveket, a köszöntőket, és azt, hogy nyugdíjba vonulásakor is ő búcsúztatta.

Eltemették Szombathelyen dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt
Még több kép a képgalériában
Pintér Patrícia

Ezt követte a temetési szertartás, amit dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetett. Ezt követően az egyházmegye papságának kíséretében Püspök atya koporsóját a Székesegyház kriptájába vitték, ahol dr. Fábián Árpád püspök atya mellé helyezték végső nyugalomra.

Dr. Konkoly István

Dr. Konkoly István püspök atya egy dél-zalai faluban, Kerkaszentmiklóson, mai nevén Tornyiszentmiklóson született1930. március 5-én.

Középiskolai tanulmányait a szombathelyi Faludy Ferenc gimnáziumban végezte, végig kitűnő eredménnyel. Kispap éveit a Budapesti Központi Papnevelő Intézetben töltötte és a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. Teológiai tanulmányainak végzése során doktori címet szerzett. Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspök 1954. június 20-án a szombathelyi székesegyházban pappá szentelte.

Konkoly István

1955-1956 között, egy évig káplánként szolgált Gyöngyösfaluban. Innen 1956 szeptemberében a szombathelyi Főplébániára került káplán-hitoktatónak, ahol buzgó és eredményes hitoktató tevékenységéért az állami hatóságok állandó zaklatásban részesítették, s végül elhelyeztették Szombathelyről. Két év után, 1958-ban rábagyarmati káplán lett. 1960 szeptemberétől 1962. február 1-jéig Jánosházán szolgált ugyancsak kápláni minőségben.

Innen most már önálló lelkipásztorként a szőcei plébániára került. 1963 szeptemberében megyéspüspöke személyi püspöki titkárává választotta, majd a Püspöki Konferencia hozzájárulásával Országos Liturgikus Tanács (OLT) titkárává nevezte ki. Ebben a beosztásában sokat tett a zsinati liturgikus reformok hazai megvalósításáért.

Kovács Sándor megyéspüspök nyugdíjba vonulása után egy évig Fábián Árpád megyéspüspök titkára volt, majd főpásztora 1972-ben Gencsapáti plébánosává nevezte ki, ahol két templom és egy ősi plébániaépület teljes felújításának feladata várt rá. Ugyancsak újjávarázsolta a Gencsapáti Szentkút létesítményeit. S 1987 tavaszán újra elindította a korábban megtiltott szentkúti zarándoklatokat.

Ugyanezen év június 5-én II. János Pál pápa szombathelyi megyéspüspökké nevezte ki, július 11-én pedig Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek püspökké szentelte.

Kevéssel a szentelése után a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztotta őt az Országos Liturgikus Tanács (OLT) elnökévé. Ezt a tisztséget nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig töltötte be.

Az országos liturgikus munka irányítása mellett Szombathelyen is fontos liturgikus feladatot vállalt. 1992-től 2006-ig mint főiskolai docens a Tanárképző Főiskolán az ének-zene-egyházzene tanszakon heti négy órában a leendő kántor-karnagyok számára tanította a liturgikus ismereteket. Tizenkilenc éven át volt a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés