3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Hat le- és felszállás egyetlen út alatt, ha IC-vel mennénk Szombathelyről Budapestre

Ne felejtsük el, hogy van egy másik útvonal is. Székesfehérvár felé csak egyszer kell átszállni, de négy óra a menetidő.

Ahogy arról már többször is írtunk, Nem lesz egyszerű Szombathelyről Budapestre vonatozni – Nemcsak Győr, de Veszprém felé is vonatpótló buszok járnak majd September 26. 11:25 nem kis feladat Szombathely és Budapest között vonatozni mostanában. A győri fővonalon a MÁV, Celldömölk felé a GYSEV építkezik. Más irányokban is lezárások vannak és buszok közlekednek.

A Szombathely és Budapest közötti vonal elején és végén lévő két szakasz felújítása várhatóan december közepéig tart - erről a a Népszava is írt cikkében, amelynek szintén a kaotikus állapotok adtak témát.

A Népszava az utasok hatalmas felháborodásáról írt. A lapnak főleg a kisgyerekesek és idősek, fővárosi kórházba tartók panaszolták, hogy „nem leányálom” vonatról le, buszra fel kapaszkodni, cipekedni, zsúfolt körülmények között utazni.

Ha Győr felé Intecityvel közlekedünk, valóban hat le- és felszállás szükséges a Budapestre jutáshoz, de ne felejtsük el, hogy lehet választani egy másik útvonalat: a Székesfehérvár felé közlekedő gyorsvonat esetében "csak" a Szombathely-Celldömölk szakaszon van szükség buszos pótlásra.

Az összehangolatlan pályafelújítások miatt az újság megkereste mindkét vasúttársaságot. A Gysev illetékeseitől azt kérdezték: miért nem vártak a szombathelyi pályaépítéssel addig, amíg a MÁV befejezi a Biatorbágy és Szárliget közötti szakasz felújítását?

A GYSEV szerint nem tehettek másként, mert „a szombathelyi állomás páros állomásfejének állapota és a 2023-2024-es menetrend betartása feltétlenül szükségessé teszi az átépítést.” Ráadásul a cég állítja, hogy régóta tudott a MÁV is a munkájukról.

„A vágányzár lemondása pedig a megkötött közbeszerzési szerződések alapján jelentős kötbérfizetési kötelezettséget vont volna maga után.” – írta a társaság.

A MÁV nem tagadta, hogy a GYSEV időben készült a felújításra, ám a társaság szerint a biatorbágyi munkát nem halaszthatták el, az üzembiztonsági szempontokat vették figyelembe.

A cég közölte, a szokásos tervezési gyakorlattól eltérően, most nem volt idő a vágányzárak összehangolására, azonban a vonatok közlekedése során igyekeznek olyan megoldásokat találni, melyek az utazóknak a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák.

Mindez különösen az osztrák vasút (ÖBB) múlt heti döntésének ismeretében abszurd. Ahogy arról lapunk is írt, az osztrák vasúttársaság pénteken bejelentette, hogy hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról a Budapest–Bécs fővonalon. Azért, mert a Biatorbágy és Szárliget közötti felújítás miatt annyit késtek a nemzetközi járatok, ami már tolerálhatatlan volt Ausztriában.

Emiatt október 2-a és 26-a között nem lehet közvetlen járaton utazni Münchenbe Budapestről vasúton: a vonatokat Bécsben megállítják, a München felé utazóknak át kell szállniuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek