Jordán Tamás: Nem hittem volna, hogy ezt megkapom a sorstól

Hogy érzi magát a baleset után? A városvezetéssel sikerült rendeznie a dolgokat? Mit szól a Czeglédy Csaba letartóztatásához, hiszen az MSZP frakciója volt az egyik legnagyobb támogatója? Interjúnkban ezekre az ügyekre is rákérdeztünk.

- Hogy érzi magát? Az elmúlt hetekben a fél ország Önért aggódott! Jordán Tamás súlyosan megsérült a POSzT-on 2017. June 17. 20:15

- Nagyon sűrűn történtek az események egymás után. Túl voltam egy nehézségekkel és felemelő kalandokkal teli másfél hónapon, az első pályáztatáson, Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 aztán jött a második kör, amely már sokkal zökkenőmentesebben zajlott. Megkönnyítette a helyzetem, hogy a második meghallgatás már rendkívül békésen folyt le. Egyetlen pályázó voltam, a hét fős szakmai bizottságból mindenki mellettem tette le a voksát. A rendkívül közgyűlésben Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 sem volt semmi kifogásolható, egy képviselő kivételével rám szavazott a testület. Ezt követően még játszottam egy előadásban, a Romance.com- ban a Rózsavölgyi Szalonban, utána utaztunk le Pécsre, a Posztra.

Jordán Tamás
Jordán Tamással felépülése után a nyugat.hu szerkesztőségében beszélgettünk
Vágvölgyi Bálint

- Hallottuk, mekkora sikerrel futott a szombathelyi, Mohácsi János által rendezett, A falu rossza.

- A bemutató után rettentő boldogok voltunk. Mentem haza a szállodába, elég fáradtan, ekkor buktam bele egy kockakőbe, ráestem a járdaszegélyre, arccal előre. Akkor mindenki nagyon megijedt, Jordán Tamás súlyosan megsérült a POSzT-on 2017. June 17. 20:15 súlyosnak tűnt a baleset. Azonnal a pécsi kórházba szállítottak. Az első nap tizenkét súlyos beteggel feküdtem együtt. A második napon már azt éreztem, teljesen rendben leszek, nem adtam magamnak időt arra, hogy megijedjek.

Amitől picit lehetett szorongani, az az orvosok és ápolónők hozzáállása volt, mert úgy bántak velem, mint egy súlyos agysérülttel. Én tudtam, nem vagyok az, de nagyon nagy riadalom volt.

Egy hétig az intenzív osztályon vizsgálgattak, aztán már én kértem, miután elég jól éreztem magam, hadd menjek Budapestre, az Amerikai úti kórházba. Ott két hétig feküdtem, de már a második héten kiderült, tulajdonképpen egészséges vagyok. Beszéltem is a főorvossal, adjon nekem engedélyt játszani. Egyet is értett, látta ő is, képes vagyok rá, eljött aztán a próbára és az előadásra is.

- „Kiszökve a kórházból” milyen darabban játszott?

- Freudot, egy kortárs kétszemélyes darabban, amit Alföldi Robival ketten játszunk, ez Az utolsó óra. Négy este futott, szeretik, már a százhetvenedik előadásnál járunk.

- Az ATV-n adott interjújában azt láttam, mintha pihentebb is lenne, mint az utóbbi hónapokban. Ránézésre nyoma sincs ennek a szerencsétlen esésnek.

- Bajom különösebben nem is volt. Úgy éreztem magam, mintha szanatóriumban jártam volna, úgy elkényeztettek. Mint egy szállodában, egyágyas, fürdőszobás lakrészben kaptam helyet, teljes kényelemben, nálam volt a laptop, tudtam vacakolni.

Én sem látok magamon semmi változást, nincs törés, két hajszálnyi repedésem volt, itt a halántékomon és a bal arccsontomon, de annyira vékony, nem is kellett hozzányúlni.

Mondták, ilyenkor millimétereken múlik minden. Úgy estem, hogy fontos szerv nem sérült meg, de ezt a szerencsémnek köszönhetem. Azóta figyelem, ki tudom-e fejezni magam, de a szövegtanulással sem volt eddig problémám. Tényleg jól vagyok, épp ma délután tartjuk a Karneválszínház első olvasópróbáját, amiben szintén benne vagyok.

Jordán Tamás
Vágvölgyi Bálint

- Tényleg, mi lesz a nyári szabadtéri premier?

- Réthly Attila rendezésében mutatjuk be Shakespeare Vízkeresztjét. A történet marad az eredeti, csak időben átkerül a nyolcvanas évek Magyarországára, tengerpart helyett a Balatonnál fog játszódni. Egy kedves bolondot játszom majd benne. Nem nagy szerep, fizikailag sem lesz megterhelő, mellette fogok tudni pihenni.

- Hogy élte meg ezt az a több hónapos hercehurcát, lelkileg miként lehetett ekkora nyomást bírni? Erre ráadásként jött a baleset.

- Nagyon speciálisan vagyok összerakva, korábban is mondogattam, amikor az igazgatói pályáztatás körül pörgött a cirkusz, hogy engem ez már nem nagyon érdekel. Talán az okát is meg tudom mondani, miért nem. Az a szeretetözön, ami engem ért, kezdve Törőcsik Mari és a színházi szakma mellettem történő kiállásával, a számtalan biztató kommenttel és emaillel, a szombathelyi közönség városháza előtti tüntetésével.

Hihetetlen, hogy mindez megtörténhetett, hogy a helyi civilek ilyen számban megmozdultak a színház ügyéért. Őszintén, nem hittem volna, hogy ezt megkaphatom a sorstól.

Tőlem ezek már végképp elvehetetlenek. Amikor aztán ott álltam a második pályáztatás előtt, azt gondoltam, tulajdonképpen én már ki vagyok fizetve, azt is tudtam, hogy ezt a szeretetet már többé nem fogom elveszíteni.

Jordán Tamás
Vágvölgyi Bálint

- A városvezetéssel sikerült rendeznie a dolgokat? Másrészt mit szól a Czeglédy Csaba letartóztatásához Elsőfokon három hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba előzetesét, a védelem szerint az egész gyanúsítás alaptalan 2017. July 15. 16:52 , hiszen az MSZP frakciója volt az egyik legnagyobb támogatója az elmúlt zavaros időszakban.

- Ezt az időszakot, ami a pályáztatásról szólt, mindenki megszenvedte, a város, az önkormányzat, a színház és a nézők is. Szerencsére ez a sztori végül happy enddel zárult. Korábban bármilyen zivataros időszak volt, bármilyen színezetű volt is a testület, nekünk mindig jó kapcsolataink voltak az önkormányzattal.

Fátylat szeretnék borítani most a múltra, nem akarok időt vesztegetni arra, mi történt.

A magam részéről mindent megteszek azért, hogy az önkormányzattal továbbra is eredményesen tudjunk dolgozni. Most sajnáljuk azt, hogy Czeglédy Csaba kiesett, én nem tudok róla semmit, azt se, mi ez az ügy, nagyon kevés az információm. Csak azt tudjuk remélni, hogy tisztességes eljárásban tisztázza majd magát, és hamar visszaállhat a sorba. A színház megalapítása többek között az ő nevéhez is fűződik, sokáig kulturális alpolgármester is volt, figyelt a színházra, és most ebben a küzdelmes szakaszban nagyon erőteljesen kiállt mellettünk, amit én köszönök neki!

Az üzenet, hogy ilyen szerencsésen és hamar felgyógyult, egyértelmű, Önre még komoly feladatok várnak.

a régi, nem lesz változás, senki nem szerződik el a szombathelyi színháztól. Nem akarom fényezni magunkat, de megint csak a szakma krémjét sikerül idecsábítani. Szeptemberben Szép Ernő Vőlegény című darabjával kezdődik az új évad, Mohácsi János rendezésében, majd Mihail Ugarov: Oblom-off című kétrészes színdarabját októbertől, Valló Péter rendezésében láthatják.

Rendez még Lukáts Andor, Zsótér Sándor és Réthly Attila is. Nagy Cili A Grönholm-módszer sikere után (túl vannak a huszonötödik előadáson, ha meghirdetnek egy következőt, pillanatok alatt elkapkodják a jegyet) most nagy bizalmat kapott, a nagyszínpadon musicalt rendez, a Sztárcsinálókat. Jövő májusban pedig újra egy Alföldi rendezéssel zárul az évad, Arthur Millertől A salemi boszorkányokat mutatjuk be. Ugyancsak májusban lesz David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai című színművének szombathelyi premierje, amelyet Horgas Ádám rendez. Bérleten kívüli bemutatót is tervezünk, amelynek társírói és társrendezői Czukor Balázs és Surányi Nóra lesznek. A kortárs darab címe Home Bank, a történet egy pénzintézetben játszódik, annak egy napját mutatja be, és - ne lepődjenek meg - itt is minden a pénz körül forog majd.

A szezonon túl is még legalább két nagy ötletem van, amit minél előbb szeretnék beindítani, és ami kapcsolatos az Európa Kulturális Fővárosa projekttel

De ezeket a terveket már régen, függetlenül a pályázattól, dédelgetem magamban. Az első, hogy Szombathelynek 15 testvérvárosa van, többek között még Kínában is. Ezek jórészt formális kapcsolatok, nincs igazi tartalmuk. Mi azt tervezzük, hogy évente öt testvérvárossal felvesszük a kapcsolatot, és mint a Nemzeti Színházban a megyejáráson, kéthavonta vendégségbe hívnánk magunkhoz egyet. Egy-egy hétvégén megmutatnák, ők mit tudnak. Én feltételezem, mindenütt van olyan kulturális érték, amit érdemes felmutatni.

Jordán Tamás
Vágvölgyi Bálint

- Akkor indítaná ezt a projektet a színház, ha a város elnyerné az Európa fővárosa projektet?

- Jelen pillanatban, ahogy tudom, 7-8 pályázatból a következő körben kiesik még egy pár jelentkező. A következő szakaszban a városnak is fel kell már mutatnia a projektekből valamit ahhoz, hogy komolyan vegyék a jelentkezését. Ezért is minél előbb el akarom kezdeni ezt a testvérvárosi programsorozatot.

A másik nagy tervem egy nemzetközi kortárs drámafesztivál, amit jó lenne két-három év múlva Szombathelyen megrendezni. A szervezés itt is elkezdődött, felvettük a kapcsolatokat a környező országok színházaival. November- decemberben meglátogatnak bennünket azokból a színházakból, akinek a szándéknyilatkozata már a kezemben van, és akik szívesen részt is vennének ebben.

Van egy harmadik elképzelésem is, beavató színházat szeretnék középiskolás gyerekeknek tartani, bemutatni, mi zajlik, hogyan készül a színház az első olvasópróbától a premierig, Miből lesz a cserebogár címmel.

Végezetül, de nem utolsósorban nagyon jó kezdeményezésnek tartom Szabó Róbert Endre vezetésével a Sugár/érintő színjátszó egyesület munkáját, aminek idén már saját bemutatója is volt, A boldog herceg, amit sajnos nem tudtam elcsípni, de tervezem, hogy megnézem. Örülök a kezdeményezésnek, a színház kamaratermében helyet is biztosítottunk számukra.

- Az elmúlt évadban szinte többet játszott Budapesten, mint Szombathelyen, annyi helyre hívták. Most is menni fog majd ide-oda, ugyanannyit játszik?

- Kevesebb lesz, fogynak el az előadások, Szombathelyen is két darabban fogok játszani, és lényegesen kevesebbet leszek távol. Igazgatói mandátuma 2021 január végéig szól, sokak szerint ez nem is sok idő.

Nekem pont elég lesz ahhoz, hogy ami még a tarsolyomban van, ez a két-három nagy projektet kipipálhassam. Nekem ez elég idő lesz ahhoz, hogy a magamban dédelgetett terveket megvalósítsam.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra