Elsőfokon három hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba előzetesét, a védelem szerint az egész gyanúsítás alaptalan

Fellebbeznek a határozat ellen. Mi pedig összefoglaljuk, mi is történt.

Az ügyészség kérésére három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba, a Human Operator Zrt. igazgatóság elnökének, a szombathelyi közgyűlés baloldali frakcióvezetőjének előzetes letartóztatását "Szép kis megtorlás" - mondta Czeglédy, miután döntöttek előzetes letartóztatásáról Szegeden 2017. June 15. 15:34 a bíróság. A védelem még a bírósági határozat előtt beadványban kérte, hogy a hosszabbítás előtt tartsanak ülést, ahol Czeglédy reagálhat az ügyészség állításaira A Fidesz korrupciója ellen harcolt, most őt vádolják hárommilliárd forint eltüntetésével 2017. June 29. 16:31 és vallomást akar tenni.

Az elmúlt egy hónapban ugyanis egyszer sem hallgatták meg Czeglédy Csabát

A beadványra azonban nem reagáltak, és július 13-án a bíróság elrendelte az előzetes meghosszabbítását, így, amint hivatalosan kézhez kapják a határozatot, fellebbezni fognak.

Czeglédy egyik ügyvédje lapunkkal közölte, hogy szerintük nincs megalapozott ok arra, hogy Czeglédyt előzetesben tartsák. A fő ok az, hogy

az ügyészség a mai napig nem mutatott be olyan bizonyítékot, ami megalapozná az eljárást és az előzetes letartóztatást, azokat csupán feltételezésekre alapozzák.

Az ügyészség hivatkozik arra, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, a védelem azonban azt mondja, hogy Czeglédy évek óta tudott az eljárásról, de nem mutatta semmi jelét annak, hogy azt el akarja kerülni. Hosszú ideje nem járt az unión kívül külföldön, útlevele is lejárt, és nem hosszabbíttatta meg, egzisztenciáját Magyarországon építette ki, itt él a családja, külföldi kapcsolatai nincsenek, a hatóságokkal mindig is együttműködött. És egyébként sem gondolhatja senki komolyan, hogy megszökne a munkája és a két gyermeke elől, akik vasárnaptól szerdáig az élettársával közös háztartásában nevelkednek.

A védelem szerint bizonyítékokat sem tudna megsemmisíteni, az összes iratot lefoglalták, és az az állítás sem megalapozott, hogy tanúkat kívánna befolyásolni. A nyomozás két éve tart, semmilyen tény vagy adat nem merült fel arról, hogy Czeglédy bárkit befolyásolt, vagy arra kért volna, hogy tanúkat befolyásoljon.

A bűnismétlés veszélyét is kizárja a védelem, ugyanis a Human Operator június 28-án döntött a társaság működésének befejezéséről, a munkaerő-kölcsönzési és munkaközvetítői nyilvántartásból kijelentkeztek, minden munkavállalójával és szerződéses partnerével megszüntette a jogviszonyt, irodáit bezárta.

A védelem szerint mindezek alapján indokolatlan az előzetes letartóztatás további fenntartása, a nyomozás és az eljárás anélkül is minden nehézség nélkül folytatható.

A védelem azonban magát az ügy alapját jelentő állításokat is valótlannak tartja Czeglédy ügyvédje többszörösen jogsértőnek tartja a politikussal szembeni intézkedéseket 2017. June 24. 10:50

Az ügyészség szerint ugyanis a Human Operator egy többszintű céghálózatot tartott fenn, több iskolaszövetkezettel együttműködve, aminek a célja az volt, hogy az iskolaszövetkezetek számlázásával törvénytelenül adót csökkentsenek, továbbá azt is állítja az ügyészség, hogy az iskolaszövetkezetek és az iskolaszövetkezeti diákok nem végeztek tevékenységet, így fiktív szolgáltatásról állítottak ki számlát.

Összekevernek két fogalmat

A védelem szerint azonban az ügyészség összekeveri a munkaerő-kölcsönzés és a diákfoglalkoztatás fogalmát. A Human Operator munkaközvetítési (és felnőtteknek munkaerő-kölcsönzési) szolgáltatást nyújtott, és nem iskolaszövetkezetként működött. Gyakorlatilag a náluk diákmunkára jelentkező fiatalokat közvetítették ki iskolaszövetkezeteknek, akik az adott iskolaszövetkezettel szerződtek, és az elvégzett munkáért járó bérüket is azoktól kapták, jellemzően átutalással.

Az elmúlt hat évben a párhuzamosan zajló adóhatósági vizsgálatok során a NAV több megyében hallgatott meg diákokat, akik egyértelműen azt mondták, hogy kifejezett szándékuk volt belépni az adott iskolaszövetkezetbe, tekintve, hogy az iskolaszövetkezeti tagként való foglalkoztatásuk volt a legkedvezőbb, mind munkajogi, mind adójogi szempontból.

A Human Operator Zrt. tevékenysége és hozzáadott értéke a hirdetési tevékenységben, a szervezésben való közreműködésben, a munkát végzők koordinálásában való részvétel, továbbá lényeges infrastrukturális feltételeket biztosított az iskolaszövetkezeteknek Szombathelyen és Budapesten, és az adminisztrációban is részt vett.

Nem értenek hozzá?

A védelem szerint nem helytálló a gyanúsítás azon fordulata, hogy a szolgáltatást ténylegesen a Human Operator végezte, ugyanis a Human Operator a személyzeti szolgáltatás csak egy részét végezte el. Az elmúlt hat évben több megyei adóhatóság részéről volt ellenőrzés és egyetlen egy munkavállaló sem tett olyan tartalmú tanúvallomást, hogy ő a Human Operatornál kíván dolgozni, de ezt a Human Operator Zrt. nem engedte.

Az, aki a Human Operatoron keresztül kívánt dolgozni, azzal a Human Operator Zrt. munkaerő-kölcsönzési szerződést kötött. A munkára jelentkező diákoknak eszük ágában sem volt a Human Operatornál munkára jelentkezni, sokan a Human Operator létezéséről sem tudnak, ők ugyanis az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás előnyeit kívánták kihasználni és iskolaszövetkezetnél akartak elhelyezkedni.

A védelem határozott álláspontja szerint a nyomozó hatóság és az ügyészség számára nem egyértelmű a munkaerő-kölcsönzés és az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás közötti különbség.

A Human Operatornak Budapesten és Szombathelyen voltak irodái, de sok esetben a munkavégzés helyszínén, például a McDonald’s-nál, a telephelyeken léptették be a diákokat az iskolaszövetkezetekbe. A cég az ország mintegy száz városában dolgozott, de irodája csak Szombathelyen és Budapesten volt. Toborzásban, beléptetésben, szervezésben a Human Operator munkatársai is részt vettek, de csak Szombathelyen és Budapesten. A védelem szerint az ügyészség a Szombathelyen folyó szervezési munkát vetíti rá az egész országra, és keveri össze az iskolaszövetkezeti működéssel.

Amíg Szombathelyen és részben Budapesten tény és való, hogy a Human Operator munkatársai végezték a munkavállalók beosztását, addig Budapesten is számos helyen, illetve vidéken például a kiskereskedelmi egységekben, vagy a McDonald’s éttermekben a megbízók a diákvezetőkkel kooperálva végezték el az iskolaszövetkezeti diákok beosztását. Ott, ahol Human Operator munkatárs nem is dolgozott, részt sem vehetett a toborzásban és beosztáskészítésben.

Belép az ügybe az Európai Unió bírósága is

Az ügyvéd azt is elmondta, nagy esély van rá, hogy egy 500 milliós tétel ki is esik az állítólagos károkozásban megjelölt összegből. Mint mondta, az ügyészség az előzetes letartóztatás egyik indokaként szerepelteti azt, hogy a NAV közigazgatási eljárásában hét elmarasztaló határozat született az elmúlt hat év alatt. Egyébként mind a hatot az idén hozta az adóhatóság.

Ezeket a határozatokat a Human Operator bíróságon megtámadta, a bíróság pedig éppen ezen a héten döntött úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti a határozatokat. Ugyanis felmerült, hogy

a NAV határozatai az uniós jogba ütköznek,

így a bíróság is szükségesnek tartotta azt, hogy az Unió bírósága vizsgálja az adóhatóság határozatait.

Az ügyvéd szerint, ha az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy a határozatok ellentétesek az uniós joggal, mintegy 500 millió forint vonatkozásában derülne ki, hogy a cég jogszerűen járt el, és az adóhatóság tévedett.

Mindez, amellett, hogy kedvezőtlen fordulat a NAV számára, azt is jelenti, hogy egyetlen elmarasztaló határozat sem lesz a Human Operatorral szemben, amire az ügyészség hivatkozhatna.

Továbbá az ügyészség azt a lényeges körülményt sem veszi figyelembe, hogy 2015. január-júliusi időszakra vonatkozóan az adóhatóság először azt vizsgálta, hogy a Human Operator által befogadott számlák valós gazdasági eseményt takarnak-e, ezt megvizsgálta és fel sem merült, hogy fiktívek lennének az iskolaszövetkezet által kiállított számlák.

Tudjuk, nagyon bonyolult az ügy, de érdemes beleásni magát annak, aki nem a kormánypárti sajtóban Czeglédy Csaba előzetesben van, de azért újabb sajtópert nyert a Vas Népe, a vaol.hu és a Szombathelyi7Nap ellen 2017. July 06. 19:38 naponta megjelenő álhírek Darált papír és kamu alkalmazott: ilyen az, amikor az Echo TV oknyomoz 2017. June 29. 10:46 alapján akar tájékozódni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet