Kútja van-e? Akár 300 ezer forintra is megbüntethetik majd, ha nem jelenti be

Pár hasznos információ következik arról, hogy Szombathelyen hova kell a kérelmeket beadni, milyen határidőkkel?

Még nyári téma volt, hogy az Országgyűlés új törvényt alkotott a fúrt kutakról: 80 méteres talpmélységig nem kell engedélyt kérni a kutak fúrásához ott, ahol a háztartáshoz szükséges ez a víz

 • Bejelentés nélkül létesíthető a 80 méter talpmélységnél nem mélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító kút.
 • Továbbra is engedély kell viszont a hideg és a termálkarszt készletekbe történő beavatkozáshoz, valamint a gazdasági célú vízkivételekhez
 • Meghosszabbították az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles kutaknál a bírságmentes engedélyezés moratóriumát, idén december 31. helyett 2020. december 31. lesz a határidő.

  Minden részlet és technikai tudnivaló a szombathelyi városháza sajtóanyagából kiderül:

  Mely kutak esetén kell az eljárást lefolytatni?

  A létesítés időpontjától függetlenül minden olyan ásott és fúrt kútra vonatkozóan engedélyt kell kérni, melynek nincs hatósági engedélye.

  Kút az udvaron
  Garai Antal Atom

  Ki az eljáró hatóság?

  A kutak engedélyezésének hatásköre megoszlik a kút fekvése szerinti jegyző, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóság között.

  A jegyző engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

  - a kút nem érint vízbázis védőterületet, karszt- vagy rétegvizet,
  - a kút 500 m3/év vízigénybevétel alatti, talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
  - épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon vagy beépítésre szánt területen van,
  - magánszemély a kérelmező,
  - a kút házi ivóvízigény vagy háztartási igények kielégítését szolgálja,
  - a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

  Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a katasztrófavédelmi igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút engedélyezési eljárása.

  Tekintettel arra, hogy a fenti két feltétel teljesülésére vonatkozóan a kérelmező nem rendelkezik információval, ezért ezen kérdések vonatkozásában készséggel áll a Polgármesteri Hivatal az ügyfelek rendelkezésére a 94/520-210, 94/520-614 telefonszámon.

  Hogyan kell a kérelmet benyújtani?

  A kérelmet jogszabály által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani az illetékes hatósághoz. A formanyomtatvány a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3.) átvehető, valamint az alábbi linken elérhető:

  http://www.szombathely.hu/ugyintezes/hivatali-ugyintezes/hivatali_ugyintezes_kapcsolodo_dokumentumok/talajvizkut-letesites-fennmaradas-es-uzemeltetes-megszuntetes-engedelyezese.2144/

  Mit kell a kérelemhez mellékelni?

  a) 3000 Ft-os eljárási illetéket;
  b) helyszínrajzot;
  c) fényképfelvételt a kútról és környezetéről;
  d) tulajdonosi hozzájárulás, amennyiben nem a kérelmező az egyedüli tulajdonosa az ingatlannak, melyen a kút elhelyezkedik, valamint
  e) kizárólag fúrt kút esetében: műszaki tervdokumentációt és az azt készítő tervező mérnöki jogosultságát igazoló igazolásokat.

  Mi a kérelem benyújtásának határideje?

  A kérelmet a jelenleg hatályos jogszabályok szerint 2018. december 31-ig kell benyújtani.

  Mikor szabható ki vízgazdálkodási bírság?

  Bírság a 2016. január 1-jét követően létesített kutak esetében szabható ki, amennyiben a kérelem nem kerül a fenti határidőben benyújtásra. A bírság legmagasabb összege természetes személyeknél 300.000 Ft.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet